Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου: Με ορμή και νέες προσδοκίες το πρόγραμμα

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου: Με ορμή και νέες προσδοκίες το πρόγραμμα

99 εκδηλώσεις και 33 παραγωγές περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου για τη φετινή σεζόν. Η αρχή γίνεται σε λίγες μέρες, στις 28, 29, 30 Σεπτεμβρίου με ένα φεστιβάλ που έγινε θεσμός: Το«Jazz in Progress – 5ο Heraklion Jazz Festival 2023» στο Αίθριο του ΠΣΚΗ, με 6 συναυλίες σε 3 ημέρες, κορυφαίους ερμηνευτές της ελληνικής και διεθνούς Jazz σκηνής και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρυσάννας Καρέλλη. Ακολουθούν συναυλίες, θεατρικές παραγωγές και αφιερώματα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, Μύρων Μιχαηλίδης, παρουσίασε τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό για το 2023-2014.

Με την ολοκλήρωση της περυσινής καλλιτεχνικής περιόδου και με το ορμητικό κύμα που αναπτύχθηκε από τα αλλεπάλληλα sold out των παραγωγών του ΠΣΚΗ, ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν δεν θα μπορούσε να μην είναι πιο πλούσιος, πιο εξωστρεφής και με πολλές πρωτιές.

Όπως επεσήμανε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΠΣΚΗ Μύρων Μιχαηλίδης στη χθεσινή παρουσίαση της μεγάλης βεντάλιας των φετινών εκδηλώσεων «Μόλις ξεκινάει η δεύτερη χρονιά πλήρους λειτουργίας του οργανισμού. Ο πήχης έχει ανέβει με ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων, υψηλών προσδοκιών αλλά και ευρέως φάσματος, που καλύπτει κάθε προτίμηση ή ανάγκη».

Το πρόγραμμα για το 2023-2024 περιλαμβάνει: όπερα, συμφωνική μουσική, μπαλέτο, θέατρο, θέατρο για παιδιά, μουσικό θέατρο, μουσική δωματίου και έντεχνη μουσική με σημαντικά αφιερώματα. Ένα πολυσχιδές πλάνο μεγάλου αριθμού παραγωγών, με ξεχωριστούς καλλιτεχνικούς κύκλους και με πολλές παραγωγές που αναμένονται ήδη με προσμονή από το κοινό του Ηρακλείου και της Κρήτης.

«Αυτή τη χρονιά γίνεται μεγάλη αξιοποίηση του εγχώριου καλλιτεχνικού δυναμικού, διευρύνονται οι συμπράξεις με διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνες και σύνολα και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Όλη αυτή η δραστηριότητα μας δείχνει ότι στη Νότια Ελλάδα δημιουργείται ένας νέος πόλος δημιουργίας και παραγωγής πολιτισμού και το ΠΣΚΗ γίνεται ισότιμος συνομιλητής και συνεργάτης μεγάλων καλλιτεχνικών φορέων και οργανισμών προβάλλοντας τη χώρα μας διεθνώς», τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ανάμεσα στις παραστάσεις, τις συναυλίες και τα αφιερώματα που παρουσιάστηκαν ξεχωρίζουν οι διάσημες όπερες “Ριγκολέτο” του Τζουζέπε Βέρντι και το”Ελιξήριο του έρωτα” του Γκαετάνο Ντονιτσέτι. Στα highlights του προγράμματος περιλαμβάνονται η μεγάλη συναυλία με αφορμή το Έτος Ραχμάνινοφ, η πρωτοχρονιάτικη συναυλία με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης και το αφιέρωμα στον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.  Επίσης, η πρώτη μεγάλη παραγωγή μπαλέτου με νέους ταλαντούχους χορευτές από όλη την Κρήτη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και η πρώτη μεγάλη θεατρική παραγωγή αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα.

Η παιδική παράσταση «Ο Θησέας και ο Μινώταυρος» θα δώσει χαρά στους μικρούς φίλους του ΠΣΚΗ.  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται επίσης τα αφιερώματα στον Χρήστο Λεοντή και τον Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και η γιορτή τιμής για τη μουσική ιστορία της Κρήτης και τους Πρωτομάστορες , με νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα

28, 29, 30 Σεπτεμβρίου- Heraklion Jazz Festival 2023

Το πρόγραμμά του ΠΣΚΗ ξεκινάει σε λίγες μέρες, στις 28, 29, 30 Σεπτεμβρίου με ένα φεστιβάλ που έγινε θεσμός: Το«Jazz in Progress – 5ο Heraklion Jazz Festival 2023» στο Αίθριο του ΠΣΚΗ, με 6 συναυλίες σε 3 ημέρες, κορυφαίους ερμηνευτές της ελληνικής και διεθνούς Jazz σκηνής και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρυσάννας Καρέλλη.

Κύκλος Όπερα

Ο Κύκλος Όπερα περιλαμβάνει δύο μεγάλες, νέες παραγωγές του ΠΣΚΗ: Τον Δεκέμβριο τον “Ριγκολέτο” του Τζουζέπε Βέρντι  σε μουσική διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Ελβετού σκηνοθέτη Guy Montavon. Με τη συμμετοχή της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών και καταξιωμένων λυρικών καλλιτεχνών, αλλά και του Χορωδιακού Συνόλου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη.

Και τον Απρίλιο το  Ελιξίριο του έρωτα» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι. Μια κωμική Όπερα σε συμπαραγωγή με τo Teatro Grattacielo της Νέας Υόρκης (με το οποίο το ΠΣΚΗ συνεργάστηκε άψογα και στην όπερα Κάρμεν), σε μουσική διεύθυνση τουΜύρωνα Μιχαηλίδη και σε σκηνοθεσία του Στέφανου Κορωναίου. Με τη συμμετοχή της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών, καταξιωμένων λυρικών καλλιτεχνών και του Χορωδιακού Συνόλου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου.

Κύκλος Συμφωνική Μουσική

Στη Συμφωνική Μουσική περιλαμβάνεται ένα αφιέρωμα με αφορμή το Έτος Ραχμάνινοφ, τον Νοέμβριο: «Σεργκέι Ραχμάνινοφ: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα» και «Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι: Συμφωνία Αρ. 5». Έργα σταθμός στο παγκόσμιο ρεπερτόριο, σε μουσική διεύθυνση Μύρωνα Μιχαηλίδη, με σολίστ τον κορυφαίο Δημήτρη Τουφεξή στο πιάνο και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Αλλά και μια μεγάλη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης. Την Ορχήστρα που έρχεται ξανά στο Ηράκλειο, για πρώτη φορά μετά το 2019 όταν και πάλι είχε μαγέψει το κοινό του ΠΣΚΗ. Ο Μύρων Μιχαηλίδης θα διευθύνει τη διάσημη ορχήστρα, ενώ σολίστ θα είναι ο καταξιωμένος Θεόδωρος Κερκέζος στο σαξόφωνο.

Κύκλος Θέατρο

Εξαιρετικές θεατρικές παραγωγές έρχονται φέτος στο ΠΣΚΗ. Τον Δεκέμβριο η συμπαραγωγή του ΠΣΚΗ με την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη και το έργο «Ο Θησέας και ο Μινώταυρος», σε σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη. Και τον Μάιο, μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση, το έργο «Ένα Όνειρο».  Από τη Μεταμόρφωση και τα Όνειρα του Κάφκα. Ένα αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη.

Κύκλος Αφιερώματα

Στον Κύκλο Αφιερώματα το ΠΣΚΗ επιφυλάσσει φέτος πολύ ξεχωριστές παραγωγές. Όπως είναι η συναυλία – αφιέρωμα στον Χρήστο Λεοντή «Φυλάττειν Θερμοπύλας» τον Μάρτιο, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα. Με τη συμμετοχή της Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, της Μικτής Χορωδίας της Π.Ε. Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου και της Μικτής Χορωδίας του Ωδείου Δήμου Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη. Επίσης, το αφιέρωμα «Η μουσική ιστορία της Κρήτης» τον Μάρτιο. Μια γιορτή που τιμά τους Πρωτομάστορες με τους νέους ταλαντούχους του σήμερα, σε συνεργασία με το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι του Μιχάλη Αεράκη. Με τη συμμετοχή κορυφαίων κρητικών καλλιτεχνών υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ζαχαρία Σπυριδάκη.

Κύκλος Μπαλέτο

Τον Φεβρουάριο θα παρουσιαστεί στο ΠΣΚΗ μια πρωτοπόρα πρόταση σύμπραξης νέων καλλιτεχνών και νέων χορευτών. Μια βραδιά Μπαλέτου με διάσημα έργα του ρεπερτορίου σε συνεργασία με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Ηρακλείου και με ταλαντούχους χορευτές από όλη την Κρήτη, σε μουσική διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα και χορογραφική επιμελεια του Γιάννη Ντοντσάκη.

Κύκλος Μουσικό Θέατρο

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και αυτός ο κύκλος. Μια νέα παραγωγή: «Ιγκόρ Στραβίνσκι – Η Ιστορία του Στρατιώτη» σε μουσική διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα και σε σκηνοθεσία του Νικολή Αβραμάκη, δύο νέων κρητικών καλλιτεχνών, έρχεται τον Φεβρουάριο. Επίσης, η Όπερα Δωματίου«Σαρλότ» έρχεται τον Μάρτιο, σε σύνθεση της Λίνας Ζάχαρη,   σε μουσική διεύθυνση της Μυρσίνης Χατζηκωνσταντή και σε σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη.

Κύκλος Μουσική Δωματίου

Πολύ πλούσια είναι και αυτή η ενότητα, στην οποία συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα, ενώ ξεχωρίζουν η παρουσία του Νέου Κρητικού Κουαρτέτου και του Μουσικού Συνόλου Απόλλων.

Κύκλος Οπερέτα

Τον Νοέμβριο το ΠΣΚΗ παρουσιάζει Άστορ Πιατσόλα και «Μαρία του Μπουένος Άιρες». Τάνγκο οπερέτα σε συναυλιακή μορφή, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Πρωτόπαπα,  με τη συμμετοχή ορχηστρικού συνόλου νέων μουσικών.

Κύκλος Έντεχνη Μουσική

Στον Κύκλο Έντεχνη Μουσική, θα υπάρξει μια πρωτοτυπία φέτος. Τον Νοέμβριο, στη συναυλία με έργα των Θεοδωράκη – Χατζιδάκι με τη Μαρία Φαραντούρη,  ο  Μύρων Μιχαηλίδης θα τη συνοδεύσει στο πιάνο.  Εξαιρετικές παραγωγές είναι επίσης «Η Τριλογία του Μίκη» Μαουτχάουζεν, Λιποτάκτες και Romancero Gitano με το Vamos Ensemble τον Ιανουάριο, καθώς και το«Κεντώ στη θάλασσα φεγγάρια» τον Φεβρουάριο, με την Μαρία Σουλτάτου.

Το δικό τους μερίδιο στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΠΣΚΗ έχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ο Κύκλος Θέατρο για παιδιά. Οι δράσεις που έχουν αγκαλιάσει μαθητές των σχολείων όλων των βαθμίδων, όλης της Κρήτης. Ένα τέτοιο έργο έρχεται τον Μάρτιο από το Θέατρο Αλκμήνη, το «Μία μέρα με τον Μπετόβεν», σε συγγραφή του Μηνά Βιντιάδη και σε σκηνοθεσία του Μανώλη Ιωνά.

Το αναλυτικό πρόγραμμα όλης της περιόδου, θα το βρείτε τις επόμενες ημέρες στη διεύθυνση: https://www.cccc.gr/gr/events

Το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής περιόδου 2023-24 του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου παρουσιάστηκε χθες από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη, παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, της Προέδρου της  ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Στέλας Αρχοντάκη Καλογεράκη, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Πολιτισμού Ηρακλείου Κώστα Φασουλάκη, καθώς καθώς και εκπροσώπων του Συλλόγου Φίλων ΠΣΚΗ.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Bασίλης Λαμπρινός,, ο οποίος το επόμενο διάστημα ολοκληρώνει τη θητεία του, ανέφερε: «Στην πολιτιστική αναγέννηση του Ηρακλείου, όπως την οραματιστήκαμε και σε μεγάλο βαθμό την υλοποιήσαμε αυτά τα χρόνια, το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου αποτέλεσε σημαντικότατο και αναπόσπαστο κομμάτι. Με την εξωστρέφεια, την οποία εξαρχής θέσαμε ως στόχο, αναπτύχθηκαν σχέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με καλλιτεχνικά σχήματα υψηλού κύρους, που πραγματώθηκαν σε σημαντικά γεγονότα τέχνης: στις εκδηλώσεις που ήδη παρουσιάστηκαν,καθώς και σε εκείνες που θα ακολουθήσουν”.

Ενώ στο μήνυμά της η Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ ΑΕ Στέλα Αρχοντάκη – Καλογεράκη επεσήμανε τη νέα προοπτική που δίνει το ΠΣΚΗ στον τόπο «με σημαντικές παραγωγές και σπουδαίους καλλιτέχνες, με συνεργασίες με πολιτιστικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με ιδιαίτερο βάρος πάντα στην ανάδειξη τοπικών σχημάτων και καλλιτεχνών, αλλά και στη διατήρηση των τιμών των εισιτηρίων σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε οκάθε συμπολίτης μας να μπορεί να απολαύσει τις εκδηλώσεις».

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter