Πολλά ερωτήματα για τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς

Πολλά ερωτήματα για τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς

Όσοι ασχολούνται με την επικαιρότητα και πιο συγκεκριμένα με τα τραπεζικά και τα χρηματοοικονομικά ζητήματα, θα έχουν διαβάσει πρόσφατα για το θέμα της Τράπεζας Πειραιώς περί μη αποπληρωμής του τοκομεριδίου του ομολόγου (CoCos) του οποίου κάτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας,η αποπληρωμή του οποίου είναι 165 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Τι συνέβη λοιπόν; Η τράπεζα βασιζόμενη σε μία απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας περί μη πληρωμής των μερισμάτων λόγω της πανδημίας, επειδή η ίδια παρέχει μεγάλες διευκολύνσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αποφάσισε μετά από τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ, κατά τα λεγόμενά της ίδιας καθώς ακόμα δεν έχουμε δει την απόφαση και το σκεπτικό της ΕΚΤ, να μην πληρώσει το συγκεκριμένο τοκομερίδιο, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του ομολόγου αξίας 2 δις ευρώ σε μετοχές υπέρ του δημοσίου στην τιμή των 6 ευρώ, τη στιγμή που η τιμή της μετοχής αυτές τις ημέρες διαπραγματεύεται περίπου στο 1 ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τι ζημιά που παίρνει το Ελληνικό Δημόσιο λόγω αυτής της διαφοράς της τιμής.

Ύστερα από αυτή την απόφαση βγήκαν ανακοινώσεις από την τράπεζα Πειραιώς, από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από την Ελληνική Κυβέρνηση και σε μία αρμονία που θα ζήλευε κάνεις υπό άλλες συνθήκες, αποφάσισαν και τα τρία μέρη να αποκτήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ποσοστό του 61% των μετοχών της τράπεζας, αλλά από το νέο έτος να γίνουν προσπάθειες, ώστε να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το ΤΧΣ, δηλαδή το δημόσιο από την τράπεζα, αφού γίνει μία νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία δεν θα συμμετέχει το ταμείο, καθιστώντας έτσι πάλι την τράπεζα ιδιωτική. Καταλαβαίνετε ποιος βγαίνει ζημιωμένος σε αυτή την υπόθεση έτσι;

Ερχόμαστε τώρα στο σήμερα και διαβάζουμε από άρθρο του Βloomberg ότι:

με τον τερματισμό της απαγόρευσης της πληρωμής των μερισμάτων των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα συγκεκριμένα ομόλογα (CoCos), θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία, τονίζοντας δε ότι αυτά όλα δεν υπόκεινται σε αυτή την απαγόρευση μέχρι και σήμερα και έχουν όλα πληρωθεί κανονικά. ‘Ολα όμως εκτός από αυτό της Πειραιώς.

Και εδώ λοιπόν γεννιούνται πολλά ερωτηματικά:

● πώς ενώ έχουν πληρωθεί όλα τα άλλα ομόλογα της ίδιας κατηγορίας όλων των άλλων τραπεζών στην Ευρώπη αποφασίστηκε να μην πληρωθεί αυτό της Πειραιώς;

● ποιο είναι το σκεπτικό και πού βασίζεται;

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/11/26/5fbfb78a825e632a0a721473.pdf

Αυτές οι απαντήσεις δεν έχουν δοθεί και από ότι φαίνεται για άλλη μία φορά μία ελληνική τράπεζα μπορεί να είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Έχει πολύ ενδιαφέρον λοιπόν να μάθουμε που βασίστηκε αυτή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη. Ωστόσο θα περιμένουμε.

Υπό τους όρους δε της συμφωνίας αποπληρωμής του ομολόγου και με τα σημερινά χρηματοοικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει η Πειραιώς δεν υπήρχε περίπτωση να μην πληρωθεί το τοκομερίδιο άρα θα έπρεπε να βρεθεί κάποια άλλη αιτία.

Ποια είναι αυτή;  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter