Πολωνία: Καταψηφίστηκε ο νομος-φίμωτρο για την τηλεοπτική μετάδοση

Πολωνία: Καταψηφίστηκε ο νομος-φίμωτρο για την τηλεοπτική μετάδοση

Η Πολωνική Γερουσία υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης απέρριψε το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της ραδιοτηλεόρασης την Πέμπτη σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση στοχεύει σε αμερικανόκτητο σταθμό, στέλνοντας το νομοσχέδιο πίσω στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου γνωστή ως Σέιμ.

Το αμφιλεγόμενο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο θα ενισχύσει την απαγόρευση σε εταιρείες εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου να κατέχουν μερίδιο ελέγχου στην πολωνική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Οι επικριτές κατηγορούν ότι αποσκοπεί στη φίμωση του τηλεοπτικού ομίλου TVN και του ειδησεογραφικού του καναλιού TVN24, το οποίο επικρίνει την κυβέρνηση. Το TVN ανήκει στην αμερικανική Discovery Inc. η οποία είναι εγγεγραμμένη στην Ολλανδία. Η νέα νομοθεσία θα καταργήσει αυτήν την λύση.

Η άδεια μετάδοσης για το TVN λήγει επίσης στις 26 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα ανανεωθεί. Η Discovery δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να προσφύγει στα δικαστήρια για να διατηρήσει το μερίδιό της στο πολωνικό δίκτυο μετάδοσης.

Διαιρέσεις στο κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη

Το κυβερνών κόμμα της Νομικής και Δικαιοσύνης της Πολωνίας, γνωστό με το πολωνικό αρκτικόλεξο PiS, υποστηρίζει ότι ο νόμος είναι απαραίτητος για λόγους εθνικής ασφάλειας. Το PiS θα ήθελε να περιορίσει την ξένη ιδιοκτησία, λέει το κόμμα, για να αποτρέψει τους ξένους να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Μέσω των συμμάχων του κόμματος, ο Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έκανε γνωστό τον περασμένο μήνα ότι είναι διατεθειμένος να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο όπως είναι διατυπωμένο. Ο Ντούντα είπε ότι το νομοσχέδιο είναι “ακατανόητο” για τον βασικό πολωνικό σύμμαχο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν στρατεύματα που βρίσκονται επί του παρόντος στην Πολωνία.

Τον περασμένο μήνα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε «πολύ προβληματισμένος» από το προτεινόμενο νομοσχέδιο μετά την ψήφισή του στη Σέιμ. Η απόρριψη του νομοσχεδίου από τη Γερουσία σημαίνει ότι το νομοσχέδιο επιστρέφει στη Σέιμ, όπου θα δοκιμάσει τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος στη νομοθετική διαδικασία μετά από αρκετές αποσκιρτήσεις με αφορμή το νομοσχέδιο.

Επί του παρόντος, το PiS κατέχει μια μικρή πλειοψηφία, αλλά υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη δαπάνη περαιτέρω πολιτικού κεφαλαίου σε κάτι που ο πρόεδρος είπε ότι θα ασκήσει βέτο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter