Πολωνία: Τείχος «πολεμικής επιχείρησης» κατά μεταναστών με την ανοχή της Ε.Ε.

Πολωνία: Τείχος «πολεμικής επιχείρησης» κατά μεταναστών με την ανοχή της Ε.Ε.
Στρατός στα σύνορα Πολωνίας- Λευκορωσίας

Νομοσχέδιο για δαπάνη ύψους 404 εκατ. δολαρίων, ήτοι 1,6 δισ. ζλότι, που αφορά  την κατασκευή τείχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία, αναμένεται να συζητηθεί, σήμερα Τετάρτη, από τους Πολωνούς βουλευτές, με στόχο να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές στα σύνορα της χώρας τους.

Τον Αύγουστο, η Πολωνία άρχισε την κατασκευή ενός φράκτη με συρματόπλεγμα κατά μήκος των συνόρων της με τη Λευκορωσία για να ανακοπούν οι διελεύσεις μεταναστών παρά τις  έντονες επικρίσεις για απάνθρωπη μεταχείριση κάποιων εξ’ αυτών. Το τείχος μάλιστα, θα είναι εξοπλισμένο με σύστημα ανιχνευτών κίνησης και κάμερες.

Η Πολωνία και οι εταίροι της στην ΕΕ Λιθουανία και Λετονία έχουν αναφέρει σημαντικές αυξήσεις στους μετανάστες από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ που διασχίζουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία, σε αυτό που η Βαρσοβία και οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν μια μορφή υβριδικής πολεμικής επιχείρησης με στόχο να ασκηθεί πίεση στην ΕΕ για τις κυρώσεις σε βάρος του Μινσκ.

«Παρά το γεγονός ότι στο πολωνολευκορωσικό κομμάτι των κρατικών συνόρων έχει στηθεί αγκαθωτό συρματόπλεγμα και αναδιπλούμενος συρμάτινος φράκτης, οι απόπειρες διέλευσης των συνόρων δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται», αναφέρεται στο νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου.

Από την αρχή του Ιανουαρίου έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι συνοριοφύλακες απέτρεψαν 9.287 απόπειρες για διέλευση των συνόρων από τη Λευκορωσία προς την Πολωνία και από αυτές οι 8.000 έγιναν τους δύο τελευταίους μήνες.

«Λόγω του γεγονότος ότι η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα χρειάζεται να λάβουμε προστατευτικά μέτρα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ.

Το συνολικό κόστος του έργου είναι 1,615 δισ. ζλότι, εκ των οποίων 1,5 δισ. ζλότι θα δαπανηθούν για την κατασκευή του ίδιου του φράγματος ενώ 115 εκατ. ζλότι θα δοθούν για τον τεχνικό εξοπλισμό.

Μυστικά & Documento

17/10/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter