Πολωνία: Χάνει την πλειοψηφία η κυβέρνηση εν όψει ψήφισης «νόμου-φίμωτρο»

Πολωνία: Χάνει την πλειοψηφία η κυβέρνηση εν όψει ψήφισης «νόμου-φίμωτρο»

Το κυβερνών δεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, αφού ένας μικρός εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, το κόμμα της Συμφωνίας, απέσυρε την στήριξή του λόγω ανησυχιών για τη νομοθεσία για τα Μέσα ενημέρωσης. Είχε προηγηθεί η καρατόμηση την Τρίτη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάροσλαβ Γκοβίν, που είναι ο επικεφαλής του κόμματος της Συμφωνίας, από τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι. Αν ο Μοραβιέτσκι δεν βρει άμεσα συμμάχους για να επανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή, τότε η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Η διαφωνία των μερών αφορά τη νομοθεσία που θα απέτρεπε τους μη Ευρωπαίους ιδιοκτήτες να έχουν πλειοψηφικό μερίδιο στα πολωνικά Μέσα ενημέρωσης.

Η προτεινόμενη –φωτογραφική- νομοθεσία θεωρείται από πολλούς ως μια προσπάθεια να φιμώσει έναν ανεξάρτητο, αμερικανικής ιδιοκτησίας, τηλεοπτικό φορέα που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση. Η ψηφοφορία αναμένεται αργότερα την Τετάρτη. Αν περάσει η ρύθμιση, θα ωθήσει την αμερικανική εταιρεία Discovery Inc. να πουλήσει το πλειοψηφικό της μερίδιο στο TVN, ύψους $2δις. Ένα δίκτυο με πολλά κανάλια, ένα εκ των οποίων είναι και ο τηλεοπτικός σταθμός TVN24, που μεταδίδει αποκλειστικά ειδήσεις, καθώς και ένα κορυφαίο βραδινό πρόγραμμα ειδήσεων που παρακολουθείται καθημερινά από εκατομμύρια. Τα προσκόμματα που φέρνει η κυβέρνηση στο δίκτυο είναι συνεχή. Το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο «μελετά» εδώ και 18 μήνες την αίτηση του TVN για τηλεοπτική άδεια. Η προθεσμία λήγει σε λιγότερο από δυο μήνες.

Το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης φαίνεται ότι θα πάρει κάποιες ψήφους από βουλευτές της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τη Συνομοσπονδία, ένα μικρό κόμμα που αποτελείται από ελευθεριστές και εθνικιστές πολιτικούς.

Πάνω από 770 πολωνοί δημοσιογράφοι υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή κατά της προτεινόμενης νομοθεσίας, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει τις ενοχλητικές φωνές καθώς και ότι η ψήφισή του θα είναι τεράστια υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου αφού η δημόσια τηλεόραση έχει μετατραπεί σε φερέφωνο της κυβέρνησης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter