Πολωνία: Υπερψηφίστηκε η ανέγερση φράχτη στα σύνορα με την Λευκορωσία

Πολωνία: Υπερψηφίστηκε η ανέγερση φράχτη στα σύνορα με την Λευκορωσία

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι και μάλιστα υπό έντονες καιρικές συνθήκες, βασανίζονται στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρκετές ζωές να χάνονται σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών, το ακροδεξιό παραλήρημα των Πολωνών κυβερνώντων συνεχίζεται με πρόφαση τις… απειλές από τη γείτονα Λευκορωσία.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν επείγουσα δράση για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι και η κακοποίηση στα σύνορα μεταξύ ΕΕ και Λευκορωσίας, ως απάντηση στον θάνατο πολλών αιτούντων άσυλο.

Σήμερα Παρασκευή, με απόφασή του, το Κοινοβούλιο της Πολωνίας επικύρωσε το σχέδιο της κυβέρνησης για ανέγερση τείχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία με σαφή στόχο την αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων. Το κόστος κατασκευής του, εκτιμάται στα 353 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μήκος του θα ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είχε τοποθετηθεί υπέρ της ψήφισης του σχεδίου από πλευράς Κοινοβουλίου, ενώ ο ακροδεξιός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, υποστηρίζει ότι η Πολωνία δέχεται επίθεση από τη Λευκορωσία και ότι το τείχος είναι απαραίτητο για την «προστασία» της Πολωνίας.

Πάντως και η  ΕΕ και η Βαρσοβία κατηγορούσαν τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι φέρνει υπηκόους από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής στο Μινσκ και στη συνέχεια τους ωθεί πέρα από τα σύνορα της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Πολωνίας σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στο καθεστώς του.

Ως απάντηση, η Πολωνία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη μεθόριο, στέλνοντας χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Παράλληλα το πολωνικό Κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο, όπως καταγγέλλουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει στόχο να νομιμοποιήσει τις επαναπροωθήσεις μεταναστών έξω από τα σύνορα της χώρας, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις της Βαρσοβίας βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία εμποδίζει δημοσιογράφους και φιλανθρωπικές οργανώσεις να πλησιάσουν τα σύνορα, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη και η ΕΕ επιμένει ζητώντας «διαφάνεια» , την ώρα που φιλανθρωπικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των διαμένοντων μεταναστών στο σημείο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter