Πολωνία, μαζί με Ουγγαρία-Τσεχία, απορρίπτουν το σχέδιο Μέρκελ για τους πρόσφυγες

Πολωνία, μαζί με Ουγγαρία-Τσεχία, απορρίπτουν το σχέδιο Μέρκελ για τους πρόσφυγες

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι χώρες της ΕΕ που αρνούνται να υπογράψουν τη συμφωνία που προωθεί η Άγκελα Μέρκελ σχετικά με την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο προσφύγων.

Στο “χορό”, μετά τις Ουγγαρία και Τσεχία, μπήκε και η Πολωνία η οποία απέρριψε τη συμφωνία για την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο προσφύγων, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος στο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης στο οποίο αναφέρεται ότι η Πολωνία περιλαμβάνεται στις χώρες που δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να δεχθούν πίσω πρόσφυγες.

«Δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες ως προς την εισδοχή αιτούντων άσυλο από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το επιβεβαιώνουμε όπως έκαναν η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία», δήλωσε στο Reuters ο Αρτουρ Λόμπαρτ, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, Πράγα και Βουδαπέστη, κατηγορηματικά αντίθετες στην υποδοχή προσφύγων, διέψευσαν και αυτές τις συμφωνίες με το Βερολίνο.

«Οπως έχω ήδη πει την Πέμπτη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Γερμανία δεν απευθύνθηκε σε εμάς και δεν θα υπογράψω αυτήν την συμφωνία», έγραψε σε ανακοίνωσή του ο τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις. «Καμία διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Δημοκρατία της Τσεχίας και την Γερμανία δεν υπήρξε για το θέμα αυτό».

Ο Μπερταλάν Χαβάσι, εκπρόσωπος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν τόνισε ότι η θέση της χώρας του παραμένει «απαράλλακτη από το 2015». «Κανείς αιτών άσυλο δεν μπορεί να διεισδύσει στο ουγγρικό έδαφος, εάν αυτός ο αιτών άσυλο έχει ήδη εισέλθει από την Ελλάδα ή άλλο κράτος μέλος».

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ωστόσο ότι οι Τσέχοι «δήλωσαν έτοιμοι να διαπραγματευθούν μία συμφωνία» για την βελτίωση της συνεργασίας με στόχο την επαναπροώθηση των προσφύγων που έχουν καταγραφεί (στην Τσεχία) και πρόσθεσε ότι «με λύπη του μαθαίνει τις δηλώσεις της Πράγας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter