Πολωνία: Οργή για την πρόθεση της κυβέρνησης να αποχωρήσει από σύμβαση προστασίας γυναικών από τη βία (Photos)

Πολωνία: Οργή για την πρόθεση της κυβέρνησης να αποχωρήσει από σύμβαση προστασίας γυναικών από τη βία (Photos)

Η Πολωνία θα αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή σύμβαση κατά της βίας εναντίον των γυναικών, η οποία σύμφωνα με τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας παραβιάζει τα δικαιώματα των γονιών επιβάλλοντας στα σχολεία να διδάσκουν στα παιδιά για τα φύλα, δήλωσε χθες Σάββατο ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο.

Ο Ζιόμπρο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες εξήγησε ότι η Πολωνία έχει υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια οι οποίες προστατεύουν επαρκώς τις γυναίκες.

Εξήγησε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει επισήμως τη διαδικασία απόσυρσής της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης τη Δευτέρα. «Περιέχει ιδεολογικά στοιχεία τα οποία θεωρούμε επιβλαβή», τόνισε ο Ζιόμπρο.

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και ο εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό ακολουθούν πιστά τις συστάσεις της καθολικής εκκλησίας και προωθούν μια συντηρητική κοινωνική ατζέντα.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, που επανεξελέγη νωρίτερα τον Ιούλιο, καταφέρθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατεία εναντίον των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, χαρακτηρίζοντάς της μια «ιδεολογία» πιο καταστροφική και από τον κομμουνισμό.

Το PiS εκφράζει εδώ και καιρό την αντίθεσή του στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία επικύρωσε το 2015 η προηγούμενη πιο κεντρώα κυβέρνηση τα Πολωνίας. Η πολωνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Σύμβαση αυτή δεν σέβεται το δικαίωμα στη θρησκεία και προωθεί τη διδασκαλία φιλελεύθερων κοινωνικών πολιτικών στα σχολεία.

Ο Ζιόμπρο ανήκει σε ένα μικρότερο δεξιό κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, βγήκαν στους δρόμους την Παρασκευή στη Βαρσοβία και σε άλλες πολωνικές πόλεις για να διαδηλώσουν κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να αποσύρει τη χώρα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

«Στόχος είναι να νομιμοποιηθεί η ενδοοικογενειακή βία», δήλωσε η Μαργκαρίτα Λέμπαρτ μία από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης στη Βαρσοβία. Κάποιοι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Το PiS είναι η κόλαση των γυναικών».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι η ενδοοικογενειακή βία στην Ευρώπη σημείωσε ραγδαία αύξηση φέτος, κυρίως λόγω του lockdown που επιβλήθηκε σε πολλές χώρες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter