Πολωνία: «Παγώνει» λόγω αντιδράσεων η εφαρμογή του νόμου κατά των αμβλώσεων

Πολωνία: «Παγώνει» λόγω αντιδράσεων η εφαρμογή του νόμου κατά των αμβλώσεων

Οι πολυπληθείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του νόμου, οι οποίες πήρα αντικυβερνητικό χαρακτήρα, οδήγησαν την ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας στο να «παγώσει» την εφαρμογή της απόφασης που θα απαγόρευε σχεδόν όλες τις αμβλώσεις στη χώρα.

Ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού της χώρας, Ματέους Μόραβιεκ σημείωσε σε δήλωσή του: «Υπάρχει μια συζήτηση και θα ήταν καλό να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για διάλογο και για να βρούμε μια νέα θέση σε αυτήν την κατάσταση, η οποία είναι δύσκολη και προκαλεί έντονα συναισθήματα», 

Στις 22 Οκτωβρίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε ότι η ρύθμιση σχετικά με τις αμβλώσεις σε περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών είναι αντισυνταγματική και πως συνταγματική είναι μόνο η άμβλωση σε περίπτωση που η ζωή της μητέρας βρισκόταν σε κίνδυνο ή η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού.

Η απόφαση του δικαστηρίου είχε προγραμματιστεί να δημοσιευτεί επίσημα τη Δευτέρα, κάτι που δεν έγινε οπότε η μη δημοσίευση σημαίνει ότι η απόφαση δεν έχει νομική ισχύ. 

Η ρύθμιση αυτή έφερε τριγμούς στην κυβέρνηση Μόραβιεκ μέσω των καθημερινών πολυπληθών διαδηλώσεων. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συνομιλήσει με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και των διαδηλωτών. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα πρότεινε νέο νόμο που θα επέτρεπε άμβλωση εμβρύων με ελαττώματα που απειλούν τη ζωή του, αλλά θα απαγόρευε την άμβλωση για διαταραχές όπως το σύνδρομο Down. Μία πρόταση που δεν αναμένεται να στηριχθεί από το κοινοβούλιο….

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter