Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Ζημιές σε κτίρια και κατολισθήσεις – Κατέρρευσε εκκλησάκι (Photos – Video)

Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Ζημιές σε κτίρια και κατολισθήσεις – Κατέρρευσε εκκλησάκι (Photos – Video)
Καταστροφές από τον σεισμό 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη, Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021. Ο σεισμός είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο, 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου και εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν δυο μετασεισμοί, κοντά στα 4 Ρίχτερ, ενώ έγινε και σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Κάρπαθο. Η φωτογραφία από τον Ξερόκαμπο Σητείας, όπου κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. (EUROKINISSI)

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:24 στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σητείας με το επίκεντρο να εντοπίζεται 23 χλμ ανατολικά της Ζάκρου και το εστιακό βάθος σε 8,2 χλμ.

Ο σεισμός ταρακούνησε ολόκληρο το νησί με τους κατοίκους να ξεπηδούν στους δρόμους έντρομοι αφού οι μνήμες από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι είναι ακόμη νωπές.

Στο μεταξύ αργά την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε διά του αρμόδιου επιτρόπου ότι είναι έτοιμη να κινητοποιήσει τη διεθνή βοήθεια. εάν κριθεί απαραίτητο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κινητοποιήσει διεθνή βοήθεια «εάν είναι απαραίτητο» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς μετά τον σεισμό στην Κρήτη.

Ειδικότερα, σημείωσε: «Μετά τον σεισμό 6,3 Ρίχτερ που έπληξε το νησί της Κρήτης στην Ελλάδα, σήμερα το πρωί, το Ευρωπαϊκό Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης έχει έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές πολιτικής προστασίας. Είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε τη διεθνή βοήθεια, εάν είναι απαραίτητο».

Διαβάστε επίσης: Σεισμός Κρήτη: Βίντεο από την στιγμή των 6,3 Ρίχτερ – Πετάχτηκαν στους δρόμους οι κάτοικοι

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο κατέρρευσε ενώ ο σεισμός άφησε πίσω του πεσμένα αντικείμενα σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη δόνηση ενώ υπήρξαν και κατολισθήσεις βράχων στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο. Ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Πολλά προϊόντα έπεσαν από τα ράφια των επιχειρήσεων.

 

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook, έκανε λόγο για δημιουργία μικρού τσουνάμι μετά τον σεισμό. Συγκεκριμένα έγραψε:  «ΜΙΚΡΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ!»

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Την εκτίμηση ότι ήταν ο κύριος σεισμός αυτός που σημειώθηκε στις 12.24 το μεσημέρι νότια της Ιεράπετρας, εξέφρασε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα να δούμε την μετασεισμική ακολουθία. Σημειώνεται πως την ίδια εκτίμηση έκανε και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίος ωστόσο θεωρεί πολύ πιθανό έναν παρόμοιο σεισμό του ίδιου μεγέθους ή λίγο μικρότερο.

Μιλώντας νωρίτερα στο OPEN ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν σε μικρό εστιακό βάθος και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και γενικότερα τη νότια Ελλάδα.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι, με διαφορετική συμπεριφορά, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι δύο σεισμοί. «Οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν και να υποθέσουν ότι βρισκόμαστε σε γενικότερη διέγερση». Παράλληλα τόνισε ότι «θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία», σημείωσε ο καθηγητής και ανέφερε ότι μπορεί να έχουμε σεισμό μέχρι και μετασεισμό 5,5 Ρίχτερ», αλλά επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος επίσης μίλησε στο OPEN, ανέφερε πως ο σεισμός έγινε σε ρήγμα που επεκτείνεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης. «Η εικόνα που έχω από τη διεύθυνση του ρήγματος και τον τύπο του σεισμού και την απόσταση του επίκεντρου από τις ακτές πιθανότατα οι βλάβες που θα έχει προκαλέσει θα είναι περιορισμένες. Συνήθως αυτοί οι σεισμοί κάνουν ζημιές στην άμεση γειτονιά τους, όπως εκείνος που σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι».  Παράλληλα τόνισε ότι δεν συνδέεται άμεσα με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου σημειώνοντας ότι ίσως «να ήταν έτοιμο το ρήγμα να δώσει έναν σεισμό και μπορεί η διαδικασία ελαφρώς να επιταχύνθηκε. Δεν προκάλεσε ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι τον συγκεκριμένο σεισμό, δεν έχει καμία σχέση».

Στους δρόμους βγήκαν ξανά οι κάτοικοι του Ηρακλείου:

Ζημιές σε κατάστημα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter