Πολυτεχνείο: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις – Τα καλέσματα για τη μεγάλη πορεία και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Πολυτεχνείο: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις – Τα καλέσματα για τη μεγάλη πορεία και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κορυφώνονται σήμερα, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου οι εορτασμοί για την συμπλήρωση 49 χρόνων από τη μεγάλη φοιτητική και λαϊκή εξέγερση κατά της χούντας των συνταγματαρχών που άνοιξε τον δρόμο για την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα.

Οι πύλες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα ανοίξουν στις 8:30 το πρωί της Πέμπτης και θα κλείσουν στη μία το μεσημέρι, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκδηλώσεις και οι καταθέσεις στεφάνων.

Όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, σε μία Αθήνα αστυνομοκρατούμενη, καθώς αναμένεται να παραταχθούν πάνω από 5.000 ένστολοι στους δρόμους, ενώ έχουν ληφθεί αποφάσεις για αποκλεισμό πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά και προσωρινό κλείσιμο σε σταθμούς του μετρό. Πορείες μνήμης θα πραγματοποιηθούν σε όλη την επικράτεια.

Τα καλέσματα για την πορεία μνήμης

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας έχουν απευθύνει κάλεσμα για προσυγκέντρωση στις 13:00 στο Πολυτεχνείο και στις 15:00 στην Κλαυθμώνος. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών έχει απευθύνει κάλεσμα στα Προπύλαια στις 16:30. Η Κ.Ο Αττικής του ΚΚΕ θα συγκεντρωθεί στις 17;00 στη συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

Η ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει εντολή για κλείσιμο των σταθμών του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» στις 15:00, ενώ στις 16:30 θα κλείσουν οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» οι οποίοι θα ανοίξουν μετά το πέρας της πορείας.

Παράλληλα, θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλει, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ.

Η τροχαία έχει εκδώσει επίσης ανακοίνωση που αφορά την απόφαση για απαγόρευση στάσης και στάθμευσης οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας, μέτρο που θα εφαρμοστεί σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Φρούριο» το κέντρο της Αθήνας

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει εντολή για δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, «απλώνοντας» στο κέντρο της Αθήνας αλλά και πέριξ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πάνω από 5.000 αστυνομικούς. Παράλληλα, τις εκδηλώσεις και την πορεία θα «παρακολουθεί» drone και ελικόπτερο, δίνοντας εικόνα στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ έχει δοθεί εντολή και για προληπτικούς ελέγχους στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Κλίμα συγκίνησης για την ιστορική εξέγερση

Κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου δίνουν ραντεβού στις 15:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 έχει ανακοινώσει προσυγκέντρωση στις 16:00.

Την Τρίτη ήταν η πρώτη μέρα που άνοιξαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τριήμερου εορτασμού, με πολίτες όλων των ηλικιών να αποτίνουν τον δικό τους φόρο τιμής στους αγωνιστές και στα θύματα της εξέγερσης: μαθητές και φοιτητές, οικογένειες με μικρά παιδιά, συνταξιούχοι, συνδικαλιστές, φοιτητικοί σύλλογοι βρέθηκαν εκεί για να ενώσουν την ιστορική μέρα με τις σημερινές διεκδικήσεις.

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο μνημείο του Πολυτεχνείου άφησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, Νίκος Ανδρουλάκης ενώ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, παραβρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στον χώρο του Πολυτεχνείου. Το πρωί της Πέμπτης θα καταθέσει στεφάνι ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter