Πολύβιος Ανεμογιάννης – Far East: Έκθεση Φωτογραφίας στο 1927 Art Space

Πολύβιος Ανεμογιάννης – Far East: Έκθεση Φωτογραφίας στο 1927 Art Space

To 1927 Art Space υποδέχεται αυτό το φθινόπωρο τον φωτογράφο Πολύβιο Ανεμογιάννη και παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας Far East. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στις λαϊκές γειτονιές του ανατολικού Παρισιού που οι εκατομμύρια επισκέπτες της ‘‘Πόλης του Φωτός’’ δεν βλέπουν ποτέ. Η έκθεση θα πλαισιωθεί με προβολή βίντεο με την μουσική του Jak Belghit και ποιήματα τα οποία θα απαγγείλει η ηθοποιός Δήμητρα Κοντού.

Αστικά τοπία και πορτραίτα των κατοίκων εναλλάσσονται, αποτυπώνοντας τις ριζικές κοινωνικές αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια σε αυτές τις περιοχές και την περιθωριοποίηση των κατοίκων που ζουν σε αυτές.

Ο Πολύβιος Ανεμογιάννης για την έκθεση

Βλέπω το Παρίσι σαν μια πόλη χωρισμένη στα δύο: Δυτικά, η πλούσια πόλη του φωτός με τους λαμπερούς δρόμους της, τον Πύργο του Άιφελ, τα Ηλύσια Πεδία … Ανατολικά, οι λαϊκές συνοικίες. Είναι σαν δύο τεκτονικές πλάκες που συγκρούονται, με την δυτική να σπρώχνει την ανατολική. Φωτογραφίζω τα ανατολικά διαμερίσματα και προάστια του Παρισιού εδώ και τριάντα πέντε χρόνια, από τότε που εγκαταστάθηκα στη Γαλλία. Είναι γειτονιές άρρηκτα δεμένες με την Ιστορία αυτής της χώρας. Ο πληθυσμός αυτών των προαστίων (ως επί το πλείστον λαϊκά στρώματα και εθνικές μειονότητες) δέχεται μια αφάνταστη οικονομική και κοινωνική πίεση. Αντικαθίσταται σταδιακά από πιο εύπορες κοινωνικές τάξεις που φεύγουν από το Παρίσι λόγω ακρίβειας και εγκαθίστανται σε αυτές τις πρώην φτωχογειτονιές. Μοντέρνα απρόσωπα συμπλέγματα πολυκατοικιών και ουρανοξυστών ξεφυτρώνουν παντού ανεβάζοντας τις τιμές, υποχρεώνοντας έτσι τους κατοίκους να τα εγκαταλείψουν προοδευτικά για να ψάξουν νέες γειτονιές, ακόμη πιο μακριά.

Είναι μια πολιτική “αστικού εξευγενισμού” που βλέπουμε σε πολλές πόλεις του δυτικού κόσμου. Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ στην προεκλογική του εκστρατεία χρησιμοποίησε τον όρο ”Η μεγάλη αντικατάσταση” θέλοντας να πει ότι στη Γαλλία και στην Ευρώπη λευκοί αντικαθίστανται από μετανάστες. Με το Far East δείχνω ότι η αληθινή ”Μεγάλη Αντικατάσταση” είναι αυτή των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων που βλέπουν τα σπίτια και τις γειτονιές τους να εξαφανίζονται εξαιτίας των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών με κερδοσκοπικά κίνητρα.

Photography by Polyvios Anemoyannis / Hans Lucas

 

Photography by Polyvios Anemoyannis / Hans Lucas

Info:

FAR EAST
Έκθεση Φωτογραφίας του Πολύβιου Ανεμογιάννη

19 – 23 Οκτωβρίου 2023

1927 Art Space | Διεύθυνση: Κυψέλης 35, Πρώτος όροφος, Κυψέλη

Εγκαίνια: 19 Οκτωβρίου, από τις 18:00
Ώρες Λειτουργίας: καθημερινες (πεμ-παρ-δευτ) 6-9, Σαβ-Κυρ 4-8μμ

Facebook event: https://www.facebook.com/events/275271028786529

Τηλέφωνο: 2114140970
Εmail:1927bts@gmail.com

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter