«Πονηρή» εγκύκλιος Τσακλόγου «τσεκουρώνει» τις συντάξεις χηρείας με μειώσεις ως 269 ευρώ

«Πονηρή» εγκύκλιος Τσακλόγου «τσεκουρώνει» τις συντάξεις χηρείας με μειώσεις ως 269 ευρώ

«Τσεκούρι» στις συντάξεις χηρείας που θα φτάσει έως και τα 269 ευρώ το μήνα φέρνει από την 1η Ιανουαρίου 2022  «πονηρή» εγκύκλιος που υπέγραψε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου, με την οποία προχωρά σε μια μεγάλη αλλαγή του τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται τα ποσά που θα λαμβάνουν όσοι δικαιούνται δύο ή και περισσότερες συντάξεις, με αποτέλεσμα τις μεγάλες μειώσεις τις δεύτερες συντάξεις χηρείας.

Με την εγκύκλιο αυτή το Υπουργείο Εργασίας αναμοχλεύει και ερμηνεύει κατά το δοκούν ρύθμιση που υπήρχε στο νόμο Κατρούγκαλου για τον υπολογισμό των δεύτερων συντάξεων αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά την πίεση των δανειστών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Τσακλόγλου, που δηλώνει ότι στόχος της έκδοσής της είναι «η αποσαφήνιση των κείμενων διατάξεων για να δοθούν διευκρινίσεις σε ερωτήματα του e-ΕΦΚΑ», αποκρύπτει όμως ότι οι διευκρινίσεις  οδηγούν σε περικοπές, η εθνική σύνταξη θα χορηγείται μόνο μία φορά σε περιπτώσεις που ο δικαιούχος λαμβάνει περισσότερες από μία συντάξεις. Αυτό συνεπάγεται πως ειδικά για τις συντάξεις χηρείας, θα καταβάλλεται για την πρώτη τριετία το 70% μόνο της ανταποδοτικής σύνταξης. Το κομμάτι της εθνικής σύνταξης θα καλύπτεται από το ποσό που λαμβάνει ως σύνταξη ο ίδιος ο δικαιούχος. Αντίστοιχα, μετά το πέρας της τριετίας, για σύνταξη χηρείας θα χορηγείται το 35% μόνο από το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης.

Όπως τονίζει σε διευκρινιστική του ανακοίνωση το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη ούτε στον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/16), ούτε στον μεταγενέστερο νόμο Βρούτση (ν.4670/20), η εγκύκλιος Τσακλόγλου έρχεται να διαχωρίσει την εθνική από την ανταποδοτική σύνταξη ως προς τον υπολογισμό του τελικού ποσού, επισημαίνοντας ότι κάθε δικαιούχος με δύο ή και περισσότερες συντάξεις δεν θα πρέπει να λαμβάνει από κάθε πηγή, ξεχωριστή εθνική σύνταξη.

Με τον τρόπο αυτό λοιπόν, για όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί έως τις 13 Μαΐου 2016 το υπερβάλλον ποσό που προκύπτει από την επιπλέον εθνική σύνταξη θα θεωρείται προσωπική διαφορά, θα διατηρηθεί αλλά θα συμψηφιστεί με οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση, οδηγώντας σε ισόβιο πάγωμα της σύνταξης.

Αντίθετα, όμως, για όσους συνταξιοδοτήθηκαν  μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ο υπολογισμός των δύο ή περισσοτέρων συντάξεων (π.χ. γήρατος εξ ιδίου δικαιώματος και χηρείας) θα αλλάξει ριζικά και θα γίνουν μεγάλες μειώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και το 269 ευρώ το μήνα αλλά – για να μην οξύνουν περαιτέρω τις έτσι κι αλλιώς σίγουρες αντιδράσεις των δικαιούχων – δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος Τσακλόγλου επιφέρει τη μεγαλύτερη περικοπή στις συντάξεις από το 2013 και έπειτα, όταν είχαν καταργηθεί τα δώρα, και μάλιστα μέσα σε  μία συγκυρία εφιαλτικών αυξήσεων στην ενέργεια και τα βασικά αγαθά.

Η περικοπή, με βάση τις εκτιμήσεις του δικηγόρου-εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα, υπολογίζεται μάλιστα ότι θα πλήξει 150.000 με 200.000 συνταξιούχους σε βάθος δύο ή τριών ετών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter