Ποντάρει σε αδιέξοδο και Σόιμπλε για να στηθούν κάλπες

Ποντάρει σε αδιέξοδο και Σόιμπλε για να στηθούν κάλπες

Γιατί ζητάει τρεις φορές τη μέρα εκλογές ο Μητσοτάκης; Στο εύλογο ερώτημα πολλών λογικών ανθρώπων δεν υπάρχει προφανής απάντηση.

Κι αυτό διότι ούτε πρόωρες εκλογές διαφαίνονται στον ορίζοντα – ούτε καν στον μακρινό ορίζοντα -, ούτε ο Αλ. Τσίπρας σκέφτεται να στήσει κάλπες, ούτε μπορεί να επιβάλλει εκλογές η αντιπολίτευση.

Γιατί λοιπόν ζητάει
εκλογές; Με βάση την κοινή λογική, τα λεγόμενά του, αλλά και τα όσα
εξελίσσονται στο παρασκήνιο, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει… ποντάρει όλα του τα
λεφτά στην αποτυχία της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι προθέσεις του

Η επιμονή του, από τότε σχεδόν που ανέλαβε την αρχηγία της ΝΔ, να δυσφημίζει τη χώρα, να σπέρνει αμφιβολίες για την οικονομία, να εμφανίζει την Ελλάδα σαν ακυβέρνητο καράβι, έτοιμο να πέσει στα βράχια, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις του. Ο Κυριάκος έχει συνδέσει το πολιτικό αύριο του ίδιου και της παράταξής του με την παράταση, και την επιδείνωση, του ελληνικού δράματος. Το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να αποδειχτεί αληθινός και ρεαλιστικός ο οδικός χάρτης του Τσίπρα για έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια. Και κάνει ότι μπορεί για να ακυρώσει μια τέτοια «μοιραία» εξέλιξη.  

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στις επαφές που έχει με ακραίους κύκλους της Ευρώπης τους μεταφέρει την εικόνα ότι ¨πολιτικά έχει τελειώσει ο Τσίπρας”, ότι οι εκλογές είναι προϋπόθεση για τη συντηρητική στροφή της Ελλάδας, κι ότι ο ίδιος βέβαια αποτελεί την “ενναλακτική και αξιόπιστη λύση” για να “συνεργαστούν” μαζί του. Την ίδια στιγμή στενοί του συνεργάτες συζητούν και συμφωνούν με μεγαλόσχημα στελέχη του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος (ΕΛΚ), ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει, και στην “περίπτωση που κλείσει”, θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο και μέτρα πολλών δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι διακινώντας τέτοιες απόψεις καλλιεργούν στους πιο στυγνούς από τους δανειστές την πεποίθηση ότι μπορούν να σφίγγουν τη θηλειά στο λαιμό της χώρας, με τη στήριξη του κόμματος της «αυριανής κυβέρνησης» δεν δείχνει να τους απασχολεί. Το Docoumendo είναι σε θέση να γνωρίζει από αξιόπιστες πηγές μέσα στη ΝΔ ότι ο Σόιμπλε, ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, γνωστός για τις ανθελληνικές θέσεις του και την… αλλεργία του στη σημερινή κυβέρνηση, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU Φόλκερ Κάουντερ, αλλά κι ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι, προωθούν τις εξωφρενικές αυτές θέσεις εις βάρος της Ελλάδας, με την ανοχή αν όχι και συνενοχή του Κυριάκου.

Να σημειωθεί πως τις σχετικές μαύρες «προφητείες” και “προβλέψεις” δεν συμμερίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σαμποτάζ στην αξιολόγηση 

Η σκληρή φράξια των ακραίων της Ευρώπης κάνει, εδώ και μήνες, ό,τι μπορεί για να σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις για την 2η αξιολόγηση, με στόχο να σπρώξει την Ελλάδα σε ένα ακόμη μνημόνιο, αφού πρώτα “ρίξει την κυβέρνηση”. Έχοντας… εξασφαλίσει την “συναίνεση” της ΝΔ και με πρόσχημα την “υποχρεωτική” συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πιέζουν με πολλούς τρόπους για να… επέλθει το μοιραίο . Στην εξίσωση αυτή δεν έχουν υπολογίζουν βέβαια τον παράγοντα Τσίπρα, ο οποίος από τη μια κινείται όπως κινείται για την εξασφάλιση των συμμαχιών που δεν είχε το 2015, ενώ από την άλλη έχει τη σιωπηρή συναίνεση των Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ τους και της Μέρκελ, για εκλογές του 2019. Διότι, με ανοιχτά εκλογικά μέτωπα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, και πιθανότατα την Ιταλία, και με την ακροδεξιά να σηκώνει κεφάλι, το τελευταίο που θα επιθυμούσαν οι μετριοπαθείς συντηρητικοί Ευρωπαίοι θα ήταν μια υποτροπή της πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα.

ΥΓ. Με το… ιδεοληπτικό αίτημα του Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές διαφωνούν πολλά κορυφαία στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής λέει στους συνομιλητές του πως είναι λάθος του Μητσοτάκη να ζητά κάτι που δεν μπορεί επιβάλλεις και που δεν χρειάζεται ο τόπος. Αντίθετος με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι και ο Έλληνας επίτροπος στις Βρυξέλλες Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος φέρεται να υποστηρίζει πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι πρόωρες εκλογές. Ο Αβραμόπουλος εξάλλου είναι ο άνθρωπος που, μαζί με τον Τσίπρα και τον Παυλόπουλο φυσικά, γνωρίζει καλά πώς αντιδρούν οι νουνεχείς Ευρωπαίοι όταν ακούνε για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter