Ποντάρισμα στα τυφλά…

Ποντάρισμα στα τυφλά…

Ο πανάκριβος «γάμος» του Παναθηναϊκού με τον Αμερικανό γκαρντ Τζίμερ Φρεντέτ χαιρετίστηκε με τυμπανοκρουσίες από τον οπαδικό Τύπο και με πανηγυρισμούς από την εξέδρα, που καταπίνει αμάσητο οτιδήποτε της σερβίρουν. 

Από τα τρίσβαθα της ιστορίας του κολεγιακού μπάσκετ ανασύρθηκε και μηρυκάστηκε ένα παλαιό τιτίβισμα του Κέβιν Ντουράντ (Ιαν. 2011) ότι «ο Φρεντέτ είναι ο καλύτερος σκόρερ στον κόσμο». Μόλις δύο χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Ντουράντ αρπάχτηκε όταν είδε το τσιτάτο του να αναπαράγεται ad nauseam: «Καινούργιο κόλπο είναι αυτό, να παίρνετε παλιές δηλώσεις και να τις πλασάρετε για καινούργιες;» (Ιουν. 2013). Πού να ’ξερε ότι η φίλαθλη Ελλάδα ζει ακόμη στην εποχή του λίθου…

Η λανθασμένη εκφορά του ονόματος του 30χρονου Αμερικανού («Φριντέτ» γράφεται παντού) υπενθυμίζει καθημερινά την άγνοια των πολλών. Η ψυχρή αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός πόνταρε 1,7 εκατ. δολάρια (χώρια η εφορία) σε έναν παίκτη ο οποίος ουδέποτε έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη. Η καριέρα του στο ΝΒΑ εξανεμίστηκε πολύ γρήγορα μετά το καλοκαίρι του 2015 και πάντως δεν ήταν αντάξια των προσδοκιών: 229 αγώνες σε μια τετραετία (και άλλοι 12 «σκόρπιοι» έκτοτε), σε πέντε ομάδες, με μ.ό. 6 πόντους και ευστοχία 37% στο τρίποντο.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Φρεντέτ αγωνίστηκε στην Κίνα, όπου κατέρριψε άφθονα ρεκόρ σκοραρίσματος. Αυτό που παίζεται στα κινεζικά γήπεδα, όμως, μετά βίας θεωρείται μπάσκετ. Οι περισσότεροι Αμερικανοί αγωνίζονται για τη στατιστική τους και οι άμυνες αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία. Ουσιαστικά, ο καινούργιος φίλος μας μετακόμισε στην Ασία για το εφάπαξ μόλις στα 27 του χρόνια.

Τι ακριβώς συνέβη στον Τζίμερ Φρεντέτ; Ο Μάικλ Λι των Yahoo Sports ανέλαβε να λύσει το μυστήριο συζητώντας με προπονητές από την εποχή που ο Φρεντέτ προαλειφόταν για καριέρα στο ΝΒΑ. «Ο Τζίμερ πιστεύει ότι όλοι οι άλλοι είναι βλάκες» είπε ορθά κοφτά ένας από τους ασίσταντ που συνεργάστηκαν μαζί του. «Περιμένει να του παραδοθούν εξ ολοκλήρου τα κλειδιά της ομάδας και να του επιτρέψουν να σουτάρει όποτε γουστάρει. Μπορεί να έπαιζε έτσι στο κολέγιο Μπρίγκαμ Γιανγκ και να έβαζε 30 πόντους, αλλά το ΝΒΑ είναι διαφορετικός κόσμος. Εκείνος αρνείται να προσαρμόσει το παιχνίδι του, να αλλάξει το μυαλό του και να χτίσει το κορμί του».

Ο Καλίντ Γκριν, επί σειρά ετών ανιχνευτής ταλέντων των Μπρούκλιν Νετς, το πάει ακόμη πιο μακριά και μιλάει για αντίστροφο ρατσισμό: «Ο Φρεντέτ προκάλεσε εκδηλώσεις λατρείας στα νιάτα του επειδή είναι λευκός. Πολλοί είδαν στο διαβατήριό του μια μεγάλη λευκή ελπίδα. Το ίδιο πακέτο σε μαύρο κορμί θα χαρακτηριζόταν, απαξιωτικά, μπάσκετ παιδικής χαράς. Δεν ξεγελάστηκα ποτέ από τον Τζίμερ. Είναι αργός, δεν παίζει άμυνα, δεν έχει αθλητικά προσόντα και αποκλείεται να βρει χώρο για τα αγαπημένα του σουτ στο ΝΒΑ».

Στο πρόσωπο του «πιστολέρο» που επιλέχθηκε στο νούμερο 10 του ντραφτ του 2011 (ψηλότερα από τον Κλέι Τόμπσον), η φυλή των πιστών του Φρεντέτ είδε έναν λευκό Στεφ Κάρι, ο οποίος φρενάρει και μπουμπουνίζει τρίποντα μόλις περάσει τη σέντρα. Αυτά, όμως, γίνονται μόνο στην Κίνα.

Θα πρέπει, βέβαια, να προσθέσουμε έναν αστερίσκο στα παραπάνω. «Ακατάλληλος για το ΝΒΑ» δεν σημαίνει απαραίτητα «ακατάλληλος για την Ευρώπη». Ούτε ο Μάικ Τζέιμς έπιασε στο ΝΒΑ ούτε ο Μίλος Τεόντοσιτς ούτε ο Σάρας Γιασικέβιτσιους ούτε ο Βασίλης Σπανούλης. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί ποντάρισμα στα τυφλά ο Φρεντέτ εάν προστεθεί στην εξίσωση η υπέρογκη αμοιβή του, καθώς και το τυποποιημένο μπάσκετ που αρέσει στον Αργύρη Πεδουλάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter