ΠΟΠ-ΠΓΕ Ψάχνοντας πίσω από τα αρχικά…

ΠΟΠ-ΠΓΕ Ψάχνοντας πίσω από τα αρχικά…

Τα αρχικά στην συσκευασία των προϊόντων και η ερμηνεία τους

Παρατηρώντας διαφημίσεις προϊόντων, αλλά και τα ίδια τα προϊόντα που καταναλώνουμε, σίγουρα έχει πέσει το μάτι μας στις ενδείξεις «ΠΟΠ» και «ΠΓΕ» που αναγράφονται σε αυτά. Ψάχνοντας λοιπόν πίσω από τα αρχικά και ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λύνουμε τον πιθανό γρίφο και ιδού τι κρύβεται πίσω από τα γράμματα αυτά.

ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης)

Κάνοντας ένα ακριβές copy-paste από την ιστοσελίδα, προκύπτει η εξής επεξήγηση, την οποία παραθέτω αυτούσια.

Ως «ονομασία προέλευσης» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν:

α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χώρα·

β) του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες· και

γ) του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Ένα παράδειγμα τέτοιου προϊόντος και ίσως το πιο τρανταχτό είναι η αγαπημένη φέτα, η οποία βασίζεται σε τρχνογνωσία που ξεπερνάει τα 2000 χρόνια.

ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη)

Με ένα ακόμα ακριβές copy-paste από την ιστοσελίδα του αρμόδιου υπουργείου έρχεται η ερμηνεία των συγκεκριμένων αρχικών.

Ως «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν:

α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα·

β) του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση· και

γ) του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Ως παράδειγμα για τα προϊόντα με την συγκεκριμένη ένδειξη είναι τα κρητικά παξιμάδια, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αποδίδονται κυρίως στην γεωγραφική τους προέλευση.

Αντί επιλόγου, θα αφήσω τους αριθμούς να μιλήσουν από μόνοι τους, καθώς η χώρα μας διαθέτει πάνω από 100 προϊόντα που έχουν λάβει τα συγκεκριμένα σήματα. Οι γενικότερες κατηγορίες όπου βρίσκουμε τα προϊόντα μας είναι τα ελαιόλαδα, οι ελιές, τα τυριά, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, αλλά και ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, το ρρητικό παξιµάδι, το μέλι Ελάτης Μαινάλου Βανίλια,η τσίχλα, η μαστίχα και το μαστιχέλαιο Χίου, ο κρόκος Κοζάνης, όπως και το αρνάκι και το κατσικάκι Ελασσόνας.

Σχετικά με την κατηγορία «ΕΠΙΠ» (Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα), όπου ως εκπρόσωπο της χώρας μας μπορούμε να θεωρήσουμε τον αγαπημένο γύρο, ισχύει η εξής διαφορά σε σχέση με τις δύο μεγάλες κατηγορίες. Το προϊόν δε συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, ωστόσο η παραγωγή του γίνεται με καθορισμένες προδιαγραφές και συνθήκες, ενώ οι πρώτες ύλες και τα συστατικά του είναι αυτά που υπαγορεύει η παράδοση για το προϊόν, ενώ η σύνθεση, η παραγωγή ή η μεταποίηση του αντιπροσωπεύουν την παράδοση και κατ’ επέκταση την ιστορία του.

Το Doc Food and Drink σας περιμένει στην ομάδα στο Facebook, με τις δικές σας ιδέες, προτάσεις και κυρίως δημιουργίες!

https://www.facebook.com/groups/DocFood.Drink/

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter