Πορεία αποδρομής για τον Μητσοτάκη

Πορεία αποδρομής για τον Μητσοτάκη

Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός, ξέμεινε από… Ιφιγένειες

Υποκλοπές της ΕΥΠ, παρακολουθήσεις και εξαγωγή του Predator ακόμη και σε τρίτες χώρες, τρομακτικές διαστάσεις του Qatar-gate με την Εύα Καϊλή να προκαλεί πολλαπλές εσωκομματικές ανησυχίες και εκλογικές αναταράξεις, άρση ασυλίας της εκλεκτής Μαρίας Σπυράκη με κακούς οιωνούς για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία σε ολισθηρή κατηφόρα, το καλάθι του… Αδωνη που εξασφαλίζει μόνο μερικά λεπτά δημοσιότητας για τον υπουργό Ανάπτυξης, τα μπινελίκια του ΥΠΟΙΚ στους τραπεζίτες με φόντο την κοροϊδία εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών που απειλούνται με «κοκκίνισμα».

Η παραπάνω είναι η λίστα της καταστροφικής τελευταίας εβδομάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από την ψήφιση του τελευταίου προϋπολογισμού της κυβέρνησής του, την οποία σφραγίζει η ομιλία του στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου. Οι γραμμές αυτές γράφονται λίγες ώρες πριν από την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή, με το περιεχόμενο της ομιλίας του να παραμένει άγνωστο. Ομως τα στοιχεία που συνθέτουν την πραγματικότητα που έχει να αντιμετωπίσει είναι πλέον γνωστά και μοιάζουν να συνθέτουν ένα μονόδρομο και μάλιστα –υπέρ το δέον– μοναχικό.

Τα νέα δεδομένα ζαλίζουν

Ο,τι και να είχε κατά νου ο Κυρ. Μητσοτάκης για την τελευταία του μεγάλη εμφάνιση στο κοινοβούλιο για το 2022 θα μείνει «στα χαρτιά». Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι τέτοιες που καίνε κάθε σχεδιασμό και πιθανότατα κάθε δέσμευση του πρωθυπουργού, ακόμη και για τον εκλογικό ορίζοντα. Αλλωστε η παραδοχή του εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Ρωμανού πως «τον Ιανουάριο πλέον δεν θεωρούνται πρόωρες οι εκλογές» αποτελεί το στίγμα της «γαλάζιας» επικοινωνιακής γραμμής σε μια τέτοια περίπτωση, στην προσπάθεια να κρύψουν τον πανικό και την ενοχή που θα εκπέμπει μια τέτοια κίνηση απελπισίας.

Απελπισία που πηγάζει όχι μόνο από τις αποκαλύψεις που είναι καταιγιστικές, αλλά κυρίως για όσα έπονται αυτών. Αφενός οι εξελίξεις στην Ευρωβουλή προκαλούν ίλιγγο στην Πειραιώς. Η εμπλοκή Καϊλή στο σκάνδαλο Qatar-gate κάθε άλλο παρά μπορεί να φορτωθεί εξ ολοκλήρου στο ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη και τα… λαχανάκια των Βρυξελλών γνωρίζουν τις σχέσεις της με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ευρωοικογένεια της Νέας Δημοκρατίας. Η δε αναγκαστική αναστολή της κομματικής ιδιότητας και το κόψιμο από τις εκλογές για τη Μαρία Σπυράκη –εκπροσώπου του Μητσοτάκη στη μάχη του 2019– στον απόηχο της άρσης ασυλίας της από την Ευρωβουλή, προμηνύουν μύρια κακά. Αλλωστε, ήδη από τις Βρυξέλλες χρεώνουν στον Κυρ. Μητσοτάκη το φιάσκο της επίθεσης του ΕΛΚ στους Σοσιαλιστές στο παρά ένα της αποκάλυψης του σκανδάλου της «γαλάζιας» ευρωβουλευτή, που γύρισε μπούμερανγκ.

Κύριο όμως θέμα και αιτία πανικού για το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Κωστή –5046c– Χατζηδάκη, είναι η επιβεβαίωση της ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση του Γιώργου Κύρτσου και του Τάσου Τέλλογλου. Τα ονόματα του πολιτικού και του δημοσιογράφου μπαίνουν πια στο ζοφερό κάδρο των επίσημων επισυνδέσεων της ΕΥΠ Μητσοτάκη μαζί με αυτά των Θανάση Κουκάκη και Νίκου Ανδρουλάκη. Η αποκάλυψη της παρακολούθησης του τελευταίου τον περασμένο Αύγουστο ήταν που έφερε την καθαίρεση των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων. Αλλη «Ιφιγένεια» δεν υπάρχει για το πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ ακόμη και αν υπήρχε, ο τρόμος από την αποκάλυψη άλλων ονομάτων είναι τέτοιος που δεν αντιμετωπίζεται με τα γνωστά διαγγέλματα του «δεν ήξερα».

Εγκλωβισμένος στο… κελάρι

Η κατάσταση πλέον για τον Κυρ. Μητσοτάκη θυμίζει έναν από τους μύθους του Αισώπου, στους οποίους τόσο αρέσκονται στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μοιάζει λοιπόν ο πρωθυπουργός με εκείνον τον ποντικό που είχε τρυπώσει στο κελάρι του Μαξίμου και είχε φάει όλα τα τυριά και τα καλούδια από τα καλάθια.

Στο τέλος, όταν άκουσε τα βήματα από τον έλεγχο που έρχεται, δεν χώραγε να περάσει από την τρύπα για να αποφύγει τις ευθύνες του. Μέχρι τώρα πίστευε πως εάν περιμένει, ο χρόνος θα τον βοηθήσει να… χωνέψει και να σβήσει τα ίχνη του. Το πρόβλημα είναι πως έχει γίνει ήδη τσακωτός, τα αποτυπώματά του είναι παντού και δεν γλιτώνει ακόμη και αν βάλει φωτιά στο κελάρι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter