Ελληνική οικονομία: Πορεία προς τα βράχια

Αναπόδραστη πρόσκρουση στον ύφαλο της Covid-19 δείχνει η κατάσταση της οικονομίας

Μοιάζει με την ιστορία του «Τιτανικού», όπου η μπάντα συνέχιζε να παίζει ενώ το πλοίο βούλιαζε… Στα καθ’ ημάς, το πλοίο (εν προκειμένω η οικονομία) βουλιάζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ανασχηματισμό για το θεαθήναι… Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η παραμονή πολλαπλώς αποτυχημένων υπουργών όπως ο Γιάννης Βρούτσης, ο Χάρης Θεοχάρης αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στους υπουργικούς θώκους;

Για την ελληνική οικονομία όλα θα κριθούν στις εισπράξεις του επόμενου τριμήνου. Σε κάθε περίπτωση η πορεία των εσόδων δείχνει ότι η πρόσκρουση στον ύφαλο της πανδημίας Covid-19 είναι αναπόδραστη… Οσοι μιλούν για πτώση του ΑΕΠ περί το 9% σε σχέση με το 2019 (δηλαδή σε πραγματικούς αριθμούς περίπου 17 δισ. ευρώ) μάλλον βλέπουν όνειρα θερινής νυκτός, καθώς είναι προφανές ότι μιλάμε για πτώση του ΑΕΠ άνω του 15%!

Λαθεμένες εκτιμήσεις

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, με δεδομένο ότι τα έσοδα του τουρισμού έχουν εξοκείλει και η πανδημία παραμένει απειλητική σε όλη την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) και στις ΗΠΑ, οι αρχικές παντελώς λανθασμένες εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργού Χ. Θεοχάρη για πτώση 50% στο άμεσο τουριστικό προϊόν έχουν ανατραπεί (πέρυσι είχαμε έσοδα 19 δισ. ευρώ από τον τουρισμό).

Με βάση τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ο περσινός Ιούλιος έφερε κρατικά έσοδα ύψους 2,7 δισ. ευρώ μόνο από τον τουρισμό, ενώ φέτος οι απώλειες εσόδων στον τουρισμό μόνο από τον ΦΠΑ αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ. Με δεδομένο δε ότι η πληρότητα του Αυγούστου δεν θα ξεπεράσει σε καμιά περίπτωση το 50% (στα ανοικτά ξενοδοχεία και όχι στο σύνολο των κλινών), εύκολα συνάγεται το μέγεθος της καταστροφής.

Θαύμα η είσπραξη 4 δισ. ευρώ

Ούτε λίγο ούτε πολύ, όλοι οι παράγοντες στον τουρισμό θεωρούν ότι θα είναι θαύμα αν εισπραχθούν περί τα 4 δισ. ευρώ φέτος. Ομως αυτό στην πράξη σημαίνει απώλειες 15 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019, που μεταφράζεται σε πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 8%. Εδώ λοιπόν μπαίνουν και οι πολλαπλασιαστές του τουρισμού (κατά το ΙΟΒΕ ο πολλαπλασιαστής είναι 2,2 και κατά το ΚΕΠΕ 2,5).

Με απλά λόγια, για κάθε ευρώ που εισρέει στον κλάδο του τουρισμού προστίθενται 2,2 ή 2,5 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, εκ του οποίου 0,4 ευρώ καταλήγει στα ταμεία του κράτους. Αρα αν χάσουμε 15 δισ. ευρώ και αυτό το πολλαπλασιάσουμε με 2,2, τότε έχουμε απώλεια στο ΑΕΠ της τάξης των 33 δισ. ευρώ (ή 37,5 δισ. ευρώ στην περίπτωση του πολλαπλασιαστή του ΚΕΠΕ). Σε όρους απασχόλησης δε, ήδη η ανεργία μετρά 250.000 εποχικούς που δεν έχουν μπει στη διαδικασία της απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο.

Ετικέτες