Πορεία συντονισμού με τις ανάγκες της κοινωνίας

Πορεία συντονισμού με τις ανάγκες της κοινωνίας

Με αναδιάταξη των δυνάμεών του επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πανελλαδικές παρεμβάσεις στην αυτοδιοίκηση και στο συνδικαλιστικό κίνημα

Με δύο σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις (όχι άνευ σημασίας) κύλησε το Σαββατοκύριακο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η μια ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα και είναι το 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων υπό τον τίτλο «Για την ειρήνη, την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη», το οποίο φέτος διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα από χθες Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Το Φόρουμ Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων δεν είναι μια απλή εκδήλωση. Πέρα από το γεγονός ότι διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική ευρωπαϊκή χώρα με τη συμμετοχή σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων, η φετινή διοργάνωση λαμβάνει χώρα σε μια στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη του πολέμου με πολλαπλές επιπτώσεις στις κοινωνίες της (βλ. ακρίβεια) και πολιτική αναταραχή που σε πολλές περιπτώσεις (Ιταλία, Σουηδία, Γαλλία) εκφράζεται με άνοδο της ακροδεξιάς. Με άλλα λόγια, το φετινό φόρουμ λαμβάνει χώρα σε μια εποχή που οι αριστερές – προοδευτικές δυνάμεις επιβάλλεται να εμπνεύσουν και να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι είναι φορείς μιας αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης. Είναι ενδεικτικό του προβληματισμού και εντός των δυνάμεων αυτών ότι στο φετινό φόρουμ έλαβαν χώρα τρεις μεγάλες θεματικές συζητήσεις για ζητήματα «αλληλεγγύης, κλιματικής κρίσης και κοινωνικού και οικολογικού προσανατολισμού της Ευρώπης, του πολέμου, της ειρήνης και μιας νέας αρχιτεκτονικής συλλογικής ασφάλειας».

Επί της ουσίας, όμως, για παράδειγμα για την ακρίβεια που σαρώνει τις ζωές των Ευρωπαίων πολιτών, ελάχιστα ακούστηκαν. Το αποτέλεσμα είναι η παντοκρατορία των αγορών, των funds και των οίκων αξιολόγησης να φαντάζει ανίκητη, απογοητεύοντας τους πολίτες και βυθίζοντάς τους σε μια λογική παραίτησης ή μιας τιμωρητικής ψήφου.

Κεντρική Επιτροπή ουσίας ή ισορροπίας μηχανισμών;

Παράλληλα, χθες Σάββατο ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και συνεχίζεται και σήμερα Κυριακή με επίδικο την ανάθεση των τομέων ευθύ- νης εντός του οργάνου, οι οποίοι θα αναλάβουν να εκπονήσουν σχέδιο δράσης για κάθε πεδίο και υπουργείο σε περίπτωση ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών, αλλά και μια συζήτηση για ακανθώδη εδώ και καιρό θέματα όπως η εκπροσώπηση του κόμματος στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην αυτοδιοίκηση. Ηδη επιχειρείται από συγκεκριμένα στελέχη που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο να στηθεί ένα μεγάλο πανελλαδικό δίκτυο αυτοδιοίκησης, ενώ σε συνδικαλιστικό επίπεδο o στόχος είναι η ενοποίηση των διάσπαρτων δυνάμεων. Τέλος, σε αυτήν τη συνεδρίαση της ΚΕ θα συζητηθεί και η ανασυγκρότηση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν, όπως γίνεται πάντα, τα θετικά και τα αρνητικά. Εσωκομματικά φαίνεται να έχει βρεθεί ένα modus vivendi σε μια λογική 4-3-1 (για όποιους/ ες αντιλαμβάνονται τους αριθμητικούς συσχετισμούς εντός του κόμματος), αλλά το πρόβλημα είναι ότι η κατοχύρωση θέσεων και η διαιώνιση μηχανισμών απορροφούν δυσανάλογα μεγάλο χρόνο σε μια εποχή που οι ανάγκες της κοινωνίας απαιτούν αποκλειστική απασχόληση!

Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα κυβερνητικά φαλτσοσφυρίγματα αλλά δεν παράγει πολιτική. Δεν παράγει γεγονότα. Για παράδειγμα, η επίσκεψη στο σουπερμάρκετ μπορεί να έχει εξελιχτεί σε εφιάλτη για την πλειονότητα των πολιτών, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο η κινητοποίηση ευρύτερων δυνάμεων (για παράδειγμα από τον χώρο του πολιτισμού) προς την κατεύθυνση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κοινωνός της δύσκολης κατάστασης

Εντός του παραπάνω κλίματος ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις επαφές και τις συναντήσεις του με κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την ακραία ακρίβεια που αυτές έχουν πυροδοτήσει. Αυτή την εβδομάδα συναντήθηκε με αγρότες και κτηνοτρόφους και έγινε κοινωνός της πολύ δύσκολης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει. Για παράδειγμα υπήρξε κτηνοτρόφος από τη Θέρμη Θεσσαλονίκης που είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόστος παραγωγής από τις αυξήσεις στην ενέργεια και στις ζωοτροφές έχει εκτοξευτεί τόσο πολύ «που αναγκαζόμαστε να ταΐζουμε τα ζώα τόσο ώστε να μην ψοφήσουν» ή άλλος που είπε ότι χρειάζεται να πουλήσει 140 κιλά γάλα, όσο δηλαδή παράγει ένα ζώο τον χρόνο, για να φουλάρει το αγροτικό του με πετρέλαιο!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ σκληρός στην κριτική του απέναντι στον πρωθυπουργό και για το θέμα των υποκλοπών στη σχετική συζήτηση στη Βουλή προχθές Παρασκευή.

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός των υποκλοπών» είπε, συνεχίζοντας: «Αν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να ήταν αθώος, θα έφερνε προς ψήφιση την ακύρωση της τροπολογίας για την ΑΔΑΕ και την απαγόρευση ενημέρωσης όσων έχουν τεθεί σε παρακολούθηση είτε, πολύ περισσότερο, θα ζητούσε άρση κάθε απορρήτου. Ομως είναι ένοχος, φοβάται την αλήθεια και δυστυχώς γι’ αυτόν δεν θα ξεφύγει από αυτήν».

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «παράνομη», «παρακρατική» και «μαφιόζικη» τη λειτουργία της ΕΥΠ εν γνώσει Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν θα κλείσει με το τέλος της εξεταστικής παρωδίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter