Πόρισμα Εξεταστικής για το φάρμακο: Επιβάρυνση 23 δις χωρίς ονόματα υπουργών

Πόρισμα Εξεταστικής για το φάρμακο: Επιβάρυνση 23 δις χωρίς ονόματα υπουργών

Οικονομική επιβάρυνση 23 δις ευρώ στον χώρο του φαρμάκου και εν συνόλω 85 δις στην Υγεία εντοπίζει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξεταστική Επιτροπή, αποφεύγοντας όμως αναφορές σε ονόματα αρμόδιων υπουργών.

Αναγνωρίζοντας την επίδραση που είχε το σκάνδαλο Novartis και η Προανακριτική Επιτροπή που συστάθηκε στη διερεύνηση από την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία της ασύστολης κρατικής δαπάνης στον χώρο του φαρμάκου, το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας εντοπίζει μεν επιβάρυνση ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, αλλά δεν προχωρά σε αναφορές πολιτικών προσώπων που συνέτειναν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Σκάνδαλο εμβολίων

Για τα αντιικά φάρμακα με τα οποία το Documento έχει ασχοληθεί ενδελεχώς, εξαιρείται από τις αναφορές η περίοδος του 2005 που αφορά και άλλον υπουργό Υγείας πλην του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος είναι εκ των κύριων πρωταγωνιστών της πανδημίας που προέκυψε στην σφαίρα του φαντασιακού από τη νόσο των πουλερικών και οδήγησε σε παραγγελία εκατομμυρίων εμβολίων που έληξαν σε αποθήκες του υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε σχετικά: Μαϊμού πανδημία, καραμπινάτη κλοπή 13 εκατ. ευρώ

«Η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί μια ξεκάθαρη περίπτωση κραυγαλέας και ύποπτης κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας» σημειώνεται στο πόρισμα και προστίθεται ότι «το καταπληκτικό είναι όμως ότι από τις 16 εκατ. δόσεις του αντιγριπικού εμβολίου χρησιμοποιήθηκαν μόνο 350.000 δόσεις».

Εν συνεχεία, επισημαίνεται ότι η εξωφρενική παραγγελία δεν πέρασε –όπως προβλέπει ο νόμος- από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως επίσης ότι για την σκανδαλώδη παραγγελία συνάφθηκε δάνειο «προκλητικά σπάταλο και ελλιπέστατα αιτιολογημένο».

Περαιτέρω διερεύνηση

Κατά το πόρισμα ζητείται περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη για τα εξής ζητήματα:

α) Να ερευνηθεί ο λόγος ή οι λόγοι για τους οποίους συγκεκριμένα πορίσματα διωκτικών και ερευνητικών Αρχών (ΣΕΥΠ,ΓΛΚ,ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΔΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ,ΟΡΚΩΤΟΙ κλπ) τα οποία αποκάλυπταν τέλεση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων και παραλείψεων με συνακόλουθή βλάβη του Δημοσίου 88 μεγάλης αξίας δεν καταγγέλθηκαν από τους παραλήπτες τους Υπουργούς Υγείας στις αρμόδιες δικαστικές αρχές όπως ρητά επιτάσσει το άρθρο 37 Κ.Π.Δ.

β) Να ερευνηθεί η περίπτωση της υπερβολικά υψηλής παραγγελίας αντιικών εμβολίων καθώς και οι αιτίες της μη αξιοποίησής τους.

γ) Να ερευνηθεί εάν αληθεύει ή όχι ότι συγκεκριμένος υψηλόβαθμος υπάλληλος του υπουργείου ήταν ο μόνος που κατείχε τον “κλειδάριθμο” με τον οποίο “ανοίγουν” οι τιμές των φαρμάκων στις Ευρωπαϊκές Χώρες.

δ) Για ποιο λόγο και με ποιες αιτιολογήσεις δεν ενεργοποιήθηκε η υφιστάμενη Επιτροπή διαπραγμάτευσης ειδικά για το διάστημα 2010-2014 οπότε είχαν επιβληθεί οι περιοριστικές πολιτικές στην φαρμακευτική δαπάνη.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/11/19/5bf2997dcd3a186255379fc2.pdf

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter