Πόρισμα-φαρμάκι για το ατύχημα σε αγώνες καρτ στην Πάτρα

Πόρισμα-φαρμάκι για το ατύχημα σε αγώνες καρτ στην Πάτρα

Τις εγκληματικές ευθύνες του «γαλάζιου» περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη αναδεικνύει το πόρισμα των ειδικών εμπειρογνωμόνων για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό ατύχημα με τον σοβαρότατο τραυματισμό ενός εξάχρονου αγοριού στους αγώνες καρτ στο κέντρο της Πάτρας στις 19.9.2021. Η πολυσέλιδη πορισματική αναφορά επιβεβαιώνει πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του Documento καθώς και τις σοβαρότατες αποκαλύψεις και καταγγελίες του Συνδέσμου Αθλητών Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΣΑΜΑΕ) περί απουσίας των ειδικών μέτρων ασφαλείας που οδήγησαν στο ατύχημα και στον σοβαρό τραυματισμό του μικρού αγοριού.

Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν κατηγορηματικά ότι τα πλαστικά διαχωριστικά και τα κάγκελα που χρησιμοποιήθηκαν ως μέτρα προστασίας μόνο μέτρα προστασίας δεν ήταν και, όπως λένε, αποτελεί ευτύχημα ότι δεν υπήρξαν περισσότεροι τραυματισμένοι ή νεκροί θεατές.

Σοβαρές ευθύνες

Με βάση το σχετικό πόρισμα προκαλούνται μεγάλα ερωτήματα για τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας αφού εκείνος έδωσε με απευθείας ανάθεση πριν από τον αγώνα το τμήμα των δήθεν προστατευτικών μέτρων σε εταιρεία μη πιστοποιημένη γι’ αυτήν τη δραστηριότητα. Είναι μέχρι σήμερα άγνωστο εάν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές της Πάτρας κίνησαν διαδικασία εναντίον του μετά το πόρισμα των δύο ειδικών.

Απευθείας ανάθεση

Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, ελάχιστες εβδομάδες πριν από το ατύχημα ο Νεκτ. Φαρμάκης είχε δώσει με απευθείας ανάθεση 36.980 ευρώ στην εταιρεία Park & Wash Patras EE, συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία-μιντιάρχη της Πάτρας, «την παροχή υπηρεσιών συναρμολόγησης, τοποθέτησης, αποσυναρμολόγησης και απομάκρυνσης μέτρων ασφαλείας στο πλαίσιο συμμετοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος – ΠΕ Αχαΐας στη διοργάνωση του 13ου Διεθνούς Σιρκουί για Καρτ Πάτρας (Patras International Circuit για Cart – PICK που θα διεξαχθεί στις 18 & 19 Σεπτεμβρίου 2021 στην Πάτρα».
Το προκλητικό ήταν ότι στους σκοπούς της εταιρείας, η οποία έχει εταιρικό κεφάλαιο μόλις 2.000 ευρώ, εντάσσονται μεταξύ άλλων η εκμετάλλευση πλυντηρίων-λιπαντηρίων, η λειτουργία αναψυκτηρίων, ταχυφαγείων, η διενέργεια αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι ψηφιακές εκτυπώσεις κ.λπ. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι μπορεί να αναλαμβάνει τα εξειδικευμένα –βάσει ειδικών κανονισμών– μέτρα προστασίας που απαιτούνται στη διάρκεια αγώνων καρτ ή άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων.

Προσπάθεια συγκάλυψης

Μετά τον σοβαρό τραυματισμό του εξάχρονου παιδιού δημοσιογράφοι, ΜΜΕ καθώς και παράγοντες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το περιστατικό και να αποδώσουν τις ευθύνες στην κακιά στιγμή ή στον σαστισμένο οδηγό του οχήματος, εκφράζοντας όλοι την άποψη ότι… ευτυχώς που τα μέτρα ασφαλείας λειτούργησαν και δεν είχαμε περισσότερους τραυματίες και κάνοντας προκλητικά λόγο για τραυματισμό διερχόμενου πολίτη!
Οι δύο εμπειρογνώμονες κλήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές να δώσουν απάντηση σε δύο βασικά ερωτήματα:
1. Εάν το όχημα που ευθύνεται για το ατύχημα είχε μηχανική βλάβη.
2. Εάν οι προδιαγραφές ασφαλείας ήταν οι ενδεδειγμένες για αγώνες καρτ με την παρουσία κόσμου.
Οπως σημειώνουν στην πολυσέλιδη αναφορά τους, όταν μετέβησαν στον χώρο όπου φυλασσόταν το όχημα διαπίστωσαν ότι από αυτό έλειπαν ο κινητήρας και ο συσσωρευτής μπαταρίας. Επίσης από το σύνολο σχετικών βίντεο και φωτογραφιών που συνέλεξαν διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο όχημα κινείτο με ταχύτητα 70-78 χλμ./ώρα, δηλαδή ταχύτερα από 60 χλμ./ώρα που έπρεπε.

Ανύπαρκτα μέτρα

Το πόρισμα αναφέρει επίσης:
• Δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας όσον αφορά τις αποστάσεις και τη σηματοδότηση στον αγώνα.
• Τα κιγκλιδώματα δεν ήταν στερεωμένα στο έδαφος, με αποτέλεσμα να μην παρέχουν καμία παθητική ασφάλεια.
• Τα πλαστικά jerseys που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ακατάλληλα για αγώνες καρτ καθώς χρησιμοποιούνται μόνο για την οριοθέτηση περιοχών σε οδούς που εκτελούνται έργα. Συνεπώς δεν παρείχαν καμία προστασία στους θεατές.
• Επίσης λόγω του υλικού τους μετά την πρόσκρουση διαλύθηκαν σε κομμάτια, τα οποία, ιπτάμενα πλέον, άλλα έπεσαν στο οδόστρωμα με κίνδυνο να τα πατήσουν και να ανατραπούν άλλα διερχόμενα οχήματα καρτ και άλλα εκσφενδονίστηκαν προς τους θεατές. Είναι θαύμα ότι δεν υπήρξαν άλλοι τραυματισμοί.
• Τα συγκεκριμένα jerseys δεν ήταν δυνατόν να έχουν πληρωθεί με νερό ή άμμο διότι θα υπήρχε επιπρόσθετος κίνδυνος σε περίπτωσης σύγκρουσης και για τους λοιπούς αγωνιζόμενους.
• Από καθαρή τύχη δεν είχαμε περισσότερους και πιθανόν θανατηφόρους τραυματισμούς από την αποκοπή και την πτώση πινακίδας, η οποία ευτυχώς δεν κατευθύνθηκε προς τους θεατές, διαφορετικά σαν δρεπάνι θα προκαλούσε σοβαρούς τραυματισμούς τουλάχιστον.

Επιβεβαίωση της ΣΑΜΑΕ

Το πόρισμα επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες της Παναγιώτας Δελαγραμμάτικα, γενικής γραμματέα του ΣΑΜΑΕ, ότι οι διοργανωτές παραβίασαν κατάφωρα τους κανονισμούς ασφαλείας αλλά και τον Εθνικό Αθλητικό Κανονισμό της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ).
Η κ. Δελαγραμμάτικα μετά το τραγικό ατύχημα με το εξάχρονο αγόρι είχε αναρωτηθεί πώς επιτράπηκε η συμμετοχή των Στράτου Τζώρτζογλου, Κώστα Φραγκολιά, Ολγας Βασδέκη, του περιφερειάρχη ΔΕ Νεκτ. Φαρμάκη, του γραμματέα Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννη Σμυρλή καθώς και άλλων προσώπων που ουδεμία σχέση είχαν με τον χώρο, στους οποίους μάλιστα είχαν δώσει να οδηγήσουν ένα καρτ 200 κιλών και 40 ίππων.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter