Πόρισμα για το χατίρι της Μαρέβας

Πόρισμα για το χατίρι της Μαρέβας
Ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σήκωσε το φορτίο εισήγησης του παραμυθιού που εμπνεύστηκε το Μέγαρο Μαξίμου, εκμαίευσε μεν την απάντηση που επιδίωκε από τον Χρήστο Καλογρίτσα, αλλά παριστάνει ότι δεν άκουσε τις μετέπειτα διευκρινίσεις του, ότι η εφημερίδα κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2016 ενώ τα 3 εκατ. ευρώ αποδεσμεύτηκαν από το δημόσιο τον Ιανουάριο του 2017. Ο πρώην «αναξιόπιστος μάρτυρας», δηλαδή, επιβεβαίωσε αυτό που λέει από την αρχή το Documento, ότι είναι χρονικά αδύνατον να χρηματοδοτήθηκε η έκδοσή του με το εν λόγω ποσό.

Ρελάνς για τη χαμένη παρτίδα της προανακριτικής επιτροπής θέλει να κάνει η ΝΔ με τη διερεύνηση του Documento και του Κώστα Βαξεβάνη. Με φόντο το φιάσκο απάλειψης του κακουργήματος της δωροληψίας κατά του Νίκου Παππά, η πλειοψηφία με τη συγκατάθεση του ΚΙΝΑΛ προχωρά σε ακόμη ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ικανοποιώντας παράλληλα τις ρεβανσιστικές ορέξεις του πρωθυπουργικού ζεύγους.

Χωρίς έρεισμα, στοιχεία και καταθέσεις αλλά με σαφείς υπερασπιστικές αναφορές στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, το πόρισμα της ΝΔ εντοπίζει ενδείξεις τέλεσης αδικήματος και ζητά έρευνα για «τη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση» της εφημερίδας από την αρμόδια εισαγγελία αλλά και από τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές. Η πλειοψηφία δεν είχε το σθένος να καλέσει ως μάρτυρα τον Κ. Βαξεβάνη προκειμένου να αντικρούσει τις συκοφαντικές υπόνοιες, πρακτική που εφαρμόστηκε και στην προηγούμενη προανακριτική επιτροπή με ελεγχόμενο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Παριστάνοντας τους αυλοκόλακες που πασχίζουν να αποκαταστήσουν το ταραγμένο θυμικό του θρόνου, οι βουλευτές της ΝΔ έφτασαν στο σημείο να αποκαλέσουν «χυδαία στοχοποίηση» την αποκάλυψη του Documento για το παραδείσιο επιχειρείν της συζύγου του πρωθυπουργού. Την offshore της Μ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στις νήσους Κέιμαν είχε αποκαλύψει το Documento τον Φεβρουάριο του 2017. Επειτα από εννέα μήνες η Διεθνής Ενωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έφερε στο φως τα Paradise Papers, επισφραγίζοντας τη δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας. Το 2018 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε αληθή όσα είχε δημοσιεύσει το Documento για τις εν κρυπτώ δραστηριότητες της Μ. Μητσοτάκη στον φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, το σπίτι του Βολταίρου και τη διάτρητη δήλωση πόθεν έσχες. Ισως για τους βουλευτές της ΝΔ οι δικαστές και οι ερευνητές δημοσιογράφοι να ενεργούσαν κατ’ εντολήν Ν. Παππά. Ευτυχώς, την εικασία αυτή ντράπηκαν να την εντάξουν στο πόρισμά τους.

Η αποδόμηση του μυθεύματος
Ο Θάνος Πλεύρης κλήθηκε να σηκώσει το φορτίο εισήγησης του μυθεύματος που με κόπο και πείσμα εμπνεύστηκε το Μέγαρο Μαξίμου. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής ο εισηγητής της πλειοψηφίας ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων λόγω «ωφέλειας» για το άνοιγμα του Documento και επειδή «μεταβιβάστηκε (η εφημερίδα) χωρίς ζήτημα σε τρίτο». Παρά το γεγονός ότι παραδέχεται πως ο εργολάβος έβαλε 2,9 εκατ. ευρώ από την τσέπη του για την έκδοση της εφημερίδας και ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα 3 εκατ. ευρώ της οικογένειας Χούρι, ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ ανάγει σε… πειστήριο εγκλήματος ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας «γνώριζε ότι θα επιστρεφόταν η εγγυητική επιταγή και την κράτησε λόγω των εξόδων τα οποία έκανε για το Documento».

Δυστυχώς για τον εισηγητή της ΝΔ, οι καταθέσεις Καλογρίτσα στην προανακριτική δεν τον επιβεβαιώνουν. Μπορεί να κατάφερε να εκμαιεύσει την απάντηση που επιδίωκε από τον ιδιοκτήτη της Τοξότης στην τελευταία ημέρα εξέτασής του, ωστόσο προσποιείται ότι δεν άκουσε τις μετέπειτα διευκρινίσεις Καλογρίτσα. «Σας επεστράφησαν χρήματα από αυτά που είχατε δώσει για το εγχείρημα (του Documento);» ρώτησε στις 24 Μαΐου τον μάρτυρα και εκείνος αποκρίθηκε: «Οχι. Οταν όμως επεστράφησαν τα 3 εκατ. της εγγυητικής επιστολής των Αράβων τα κράτησα εγώ αυτά τα 3 εκατομμύρια, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει». Τότε ο βουλευτής της ΝΔ επανήλθε ρίχνοντας το δόλωμα: «Δηλαδή μας λέτε ουσιαστικά ότι είχατε δώσει ένα ποσό των 3 εκατ. και επειδή αυτό το ποσό δεν σας επεστράφη, κρατήσατε τα συγκεκριμένα χρήματα;» με τον Χρ. Καλογρίτσα να «τσιμπά» απαντώντας: «Βεβαίως».

Εν συνεχεία ο μάρτυρας αντιλήφθηκε την παγίδα. Στην πρώτη απόπειρα αποκατάστασης της αλήθειας εν είδει αποφυγής λανθασμένων εντυπώσεων, ο Χρ. Καλογρίτσας είπε: «Αυτή η παρερμηνεία που γίνεται, δήθεν τα 3 εκατ., τα 3 εκατ… Δικά μας ήταν. Τα πήραμε τα χρήματα αυτά που ήταν δικά μας. Επειδή ειπώθηκε κάποια στιγμή ότι ξοδέψαμε 3 εκατ. γι’ αυτό κάποιοι δημοσιογράφοι τα συσχέτισαν ότι “ισοφάρισαν” (με τα λεφτά των Χούρι). Αρα πήραν τα 3 εκατ. και τα έβαλαν στο Documento. Ομως τα 3 αυτά εκατ. τα πήραν τον Μάρτιο, το Documento βγήκε πριν».

Ο Χρ. Καλογρίτσας παραθέτει αυτό που επισημαίνει το Documento από την πρώτη μέρα. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2016, ενώ τα 3 εκατ. ευρώ αποδεσμεύτηκαν από το δημόσιο τον Ιανουάριο του 2017. Οπότε είναι χρονικά αδύνατον να χρησιμοποιήθηκε το εν λόγω ποσό για την κυκλοφορία του Documento. Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αποτέλεσε τη χαριστική βολή στο επινόημα της συμπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας ότι τα χρήματα κατέληξαν στην κατασκευαστική Τοξότης, όπου και αναλώθηκαν στον παραγωγικό κύκλο της εταιρείας. Συν τοις άλλοις, ο εργολάβος είχε ήδη δηλώσει ενώπιον της επιτροπής ότι εξέδωσε την εφημερίδα με ίδια κεφάλαια.

Κατά την εξέταση του εργολάβου από τη Θεοδώρα Τζάκρη το ζήτημα αποσαφηνίστηκε πλήρως. «Εσείς δώσατε άλλα λεφτά στο Documento από την προκαταβολή που πήρατε από τους Αραβες;» ρώτησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Χρ. Καλογρίτσα να αντιτείνει: «Δεν έδωσα την προκαταβολή που πήρα από τους Αραβες. Εδωσα δικά μου χρήματα. Εσείς προσπαθείτε να τα συσχετίσετε αυτά».

Το χειρότερο για τη ΝΔ είναι ότι ο Θ. Πλεύρης παραδέχτηκε ενώπιον της επιτροπής ότι ο εργολάβος έχει καταθέσει παραστατικά μερικών χιλιάδων ευρώ αναφορικά με τη δημιουργία του Documento, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το κατά πόσον η επένδυση του Χρ. Καλογρίτσα ανήλθε σε 2,9 εκατ. ευρώ. «Ο κ. Καλογρίτσας έβαλε ένα ποσό περί τα 2,9 εκατ. ευρώ –έχει φέρει μέρος τιμολογίων, δεν έχει φέρει το σύνολο, άρα θα πρέπει να διερευνηθεί το ακριβές ποσό–, το οποίο αυτό ποσό δεν συνδέεται άμεσα με τα 3 εκατ. της εγγυητικής, συνδέεται όμως διότι τη στιγμή που τα έβαζε ο κ. Καλογρίτσας γνώριζε ότι θα επιστρεφόταν η εγγυητική επιταγή και κράτησε αυτή την εγγυητική επιταγή και λόγω των εξόδων τα οποία έκανε για το Documento» ήταν τα λόγια του εισηγητή της ΝΔ στη συνεδρίαση που έριξε την αυλαία της προανακριτικής.
Καθίσταται σαφές ότι το σκεπτικό της συμπολίτευσης βασίζεται σε μια βολική εικασία προκειμένου να καλλιεργηθούν εντυπώσεις σκανδάλου γύρω από την έκδοση και την κυκλοφορία του Documento μετά την αποχώρηση Καλογρίτσα. Με το ίδιο σκεπτικό, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα έπρεπε να διερευνηθεί για τα πεπραγμένα του Σταύρου Ψυχάρη στον ΔΟΛ και ο Ιβάν Σαββίδης για τη διαχείριση της οικογένειας Μπόμπολα στο «Εθνος». Κατά το κοινώς λεγόμενο, αφού δεν… βρήκαν Ν. Παππά, ψάχνουν πώς να «θάψουν» τον επόμενο αντίπαλο.

Ο πάντα πρόθυμος Κεγκέρογλου

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου επέδειξε άλλη μία φορά προθυμία εξυπηρέτησης των «γαλάζιων», καθώς ισχυρίστηκε ότι τα επίμαχα 3 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην ίδρυση του Documento. Ταυτίστηκε με την πρόταση της συμπολίτευσης αναφορικά με την παραπομπή του Ν. Παππά για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και ζήτησε να συνεχιστεί από τις δικαστικές αρχές η διερεύνηση τυχόν άλλων αξιόποινων πράξεων από μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ αιτήθηκε να διαβιβαστεί το πόρισμα στην Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Η αγωνία του Πλεύρη για τον Καλογρίτσα!

Κατά την εισήγησή του ο Θ. Πλεύρης δεν έκρυψε τα ευγενή αισθήματά του για τον άλλοτε αφερέγγυο εργολάβο με τα βοσκοτόπια, εκφράζοντας ανησυχία μήπως… ρίχτηκε ο Χρ. Καλογρίτσας από τη συνεργασία με τον Κ. Βαξεβάνη και τη μετέπειτα κοινή συναινέσει αποχώρησή του από την εφημερίδα. «Πώς ένας ιδιοκτήτης που βάζει 2,9 εκατ. δέχεται να υπάρχει ένα κατοχυρωμένο σήμα από έναν απλό δημοσιογράφο και διευθυντή έκδοσης, τον κ. Βαξεβάνη, και ανά πάσα στιγμή να είναι στην πραγματικότητα αυτός εξαρτήσιμος από αυτόν που έχει το σήμα;» διερωτήθηκε, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε με περισσότερη θέρμη την αγωνία του για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ιδιοκτήτη της Τοξότης: «Και τότε έχουμε κάτι πραγματικά εντυπωσιακό: συστήνεται μια νέα εταιρεία όπου στην πραγματικότητα συνεχίζει τη λειτουργία όλης της προηγούμενης. Δεν έχουμε μεν μεταβίβαση μετοχών, με την έννοια ότι μια εταιρεία εξαγοράζεται από μια άλλη ή μεταφέρεται, έχουμε να δημιουργείται μια εταιρεία και να συνεχίζεται η έκδοση του Documento με τον ίδιο τίτλο, με το ίδιο προσωπικό, με τα ίδια γραφεία, με όλα τα ίδια, χωρίς να προκύπτει ότι ο κ. Καλογρίτσας έχει λάβει τίμημα γι’ αυτήν τη συνολική μεταβίβαση από τον κ. Βαξεβάνη».

Από την πρώτη στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούσε τη ΝΔ ότι με την κοινοβουλευτική διαδικασία που εκκίνησε κατά του Ν. Παππά αποσκοπεί στο να μείνουν τα 3 εκατ. ευρώ στο πορτοφόλι του Χρ. Καλογρίτσα, αγνοώντας επιτηδευμένα τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους Αραβες ιδιοκτήτες της CCC. Επιπλέον, η συμπολίτευση είχε εξυπηρετήσει πολιτικά τον Χρ. Καλογρίτσα, ορίζοντας πρώτο μάρτυρα της επιτροπής τον μοναδικό διαμεσολαβητή Κυριάκο Τόμπρα, για να έχει τον απαιτούμενο χρόνο ο εργολάβος να ετοιμάσει την κατάθεσή του. Μάλιστα, με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΙΝΑΛ εξαίρεσαν τον γιο του, Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, από τη λίστα μαρτύρων, ασχέτως αν πρόκειται για τον έκπτωτο υπερθεματιστή και πρώτο εκδότη του Documento.

Η αιτία της εκδικητικής στοχοποίησης

Αποκαλύπτοντας τα πραγματικά τους κίνητρα, οι βουλευτές της ΝΔ χρησιμοποιούν τις προφάσεις αποχώρησης του Χρ. Καλογρίτσα για να εξυπηρετήσουν την εκδικητική εμμονή του πρωθυπουργικού ζεύγους κατά του Documento. Για την ακρίβεια, μετέτρεψαν μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία σε πεδίο κατευνασμού της Μ. Μητσοτάκη. «Η ρήξη προκύπτει κατά τον κ. Καλογρίτσα και για το γεγονός ότι στοχοποιήθηκαν σύζυγοι πολιτικών αντιπάλων, μεταξύ των οποίων και η σύζυγος του νυν πρωθυπουργού, η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, και μάλιστα, εάν κάποιος δει και τα δημοσιεύματα του Documento σε συνδυασμό με την κατάθεση… Τι λέει ο κ. Καλογρίτσας; Ο κ. Καλογρίτσας λέει ότι αυτός κράτησε να μη βγουν αυτά τα πρωτοσέλιδα, γιατί δεν ήθελε να γίνει στοχοποίηση συζύγων πολιτικών αντιπάλων» ανέφερε ο Θ. Πλεύρης στην καταληκτική συνεδρίαση.

Ο «γαλάζιος» βουλευτής παραβλέπει σκοπίμως μια σειρά από γεγονότα. Ο εργολάβος εξέφραζε δυσθυμία κάθε φορά που η εφημερίδα αποκάλυπτε τα σκανδαλώδη πεπραγμένα μεγαλόσχημων στελεχών της δεξιάς παράταξης. Λόγου χάρη τα θαλασσοδάνεια του «Κήρυκα Χανίων» στις 24.12.2016 ή το «πραξικόπημα Στουρνάρα» στις 27.11.2016. Αλλωστε δεν ήταν το Documento αλλά ο «Βηματοδότης» που αποκάλυψε ότι ο Χρ. Καλογρίτσας λίγο προτού αποχωρήσει από την εφημερίδα –και εν μέσω σφοδρής κριτικής από τον συστημικό Τύπο και τη ΝΔ– συναντήθηκε με τον Γιάννη Στουρνάρα, τότε μηνυτή του για τα δάνεια της Attica Bank.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter