Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική: Με αντιφάσεις, αναιρέσεις καταθέσεων και γεγονότων παραπέμπουν τον Παπαγγελόπουλο

Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική: Με αντιφάσεις, αναιρέσεις καταθέσεων και γεγονότων παραπέμπουν τον Παπαγγελόπουλο

Κατατέθηκε και το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για την Προανακριτική Επιτροπή, με τον εισηγητή του κόμματος, Σπύρο Λάππα, να συμπεραίνει πως ΝΔ – ΚΙΝΑΛ παραπέμπουν τον Δ. Παπαγγελόπουλο στο Ειδικό Δικαστήριο «με αντιφάσεις, αναιρέσεις καταθέσεων και γεγονότων».

«Πρόκειται για αντιφάσεις και αναιρέσεις καταθέσεων και γεγονότων που θα κριθούν σε βάθος χρόνου και αφού προηγηθεί η κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου για όλες τις δικονομικές παραβάσεις που έχουν συντελεστεί. Εφόσον ξεπεραστεί ο σκόπελος του Δικαστικού Συμβουλίου η υπόθεση θα εξεταστεί στην ουσία της. Επί της παρούσης το βέβαιο είναι ότι η πλειοψηφία της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ στην Προκαταρκτική θα προτείνει στην Βουλή την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου και ότι η Ολομέλεια θα λάβει την απόφασή της εντός του Ιουλίου» υπογραμμίζεται στο πόρισμα και στηλιτεύεται το γεγονός ότι δεν κλήθηκε προς κατάθεση ο μηνυτής, Αντώνης Σαμαράς, δεν διαβιβάστηκαν τα αντικρουόμενα πορίσματα των κ.κ. Σοφουλάκη και Ζαχαρή και δεν συνεδρίαση η Επιτροπή με φόντο τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ΗΠΑ – Novartis.

Η αποδόμηση των μαρτύρων ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

Για τους βασικούς μάρτυρες της «σκευωρίας Novartis», Ι. Αγγελή και Ελ. Ράικου, σημειώνεται στο πόρισμα:

Αγγελής: Τον διαψεύδουν οι πάντες, όμως δύο ανώτατοι δικαστικοί και κρατικοί λειτουργοί τον κατηγορούν ότι λέει ψέματα! Την κατάθεσή του απαξίωσαν καθοριστικά η κατάθεση της πρ. εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, όπως και της Μ. Παπασπύρου, πρ. γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ι. Αγγελής υποστηρίζει σε μία από τις αναφορές του ότι η Ξ. Δημητρίου του είπε ποιος είναι ο Ρασπούτιν, αλλά εκείνος δεν το λέει διότι δεν είναι σίγουρος αν η Ξ. Δημητρίου του λέει την αλήθεια! Όλο αυτό το διήγημα το διέψευσε κατηγορηματικά η Ξ. Δημητρίου στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι ο Ι. Αγγελής ήταν εκείνος που στις 4 Μαΐου 2018 είχε αρχειοθετήσει τις πρώτες μηνύσεις του Α. Σαμαρά, του Ε. Βενιζέλου, του Α. Λοβέρδου και του Δ. Αβραμόπουλου. Και ότι ενώ ήταν επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς δεν ανέσυρε τις μηνύσεις, αλλά ζήτησε την ανάκλησή τους 6 μήνες αφού είχε παραιτηθεί από την θέση του και 10 μέρες πριν τις εκλογές του 2019! «Προσθέτει κάθε φορά νέα δήθεν πραγματικά περιστατικά», φέρεται να κατέθεσε η Ξ. Δημητρίου επισημαίνοντας ότι αν τα περιστατικά ήταν πραγματικά όφειλε να τα έχει καταθέσει από την πρώτη στιγμή. Εμπόδισε να έρθουν στοιχεία από το FBI.Αξιοσημείωτο είναι ότι ορίσθηκε εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς τον Οκτώβριο του 2018 και ότι στις 15 Δεκεμβρίου 2018 σε αναφορά του δηλώνει ότι δεν έχει βρει κάτι μεμπτό στους χειρισμούς για την Novartis. Ωστόσο παραιτήθηκε μετά από περίπου 20 μέρες (στις 7 Ιανουαρίου 2019)! Τι είχε συμβεί; Ένα δημοσίευμα στις 5 Ιανουαρίου που αποκάλυπτε πως πήγε με προειλημμένη απόφαση και εμπόδισε την προσκόμιση στοιχείων και πληροφοριών από το FBI σε μία συνάντηση που έγινε στη Βιέννη. «Αυτό το δημοσίευμα δεν μπόρεσε να το διαχειριστεί, Πανικοβλήθηκε, και ένοιωσε ότι διατρέχει προσωπικό κίνδυνο και άρχισε να δηλώνει «εγώ δεν θα πάω φυλακή!»», αποκάλυψε η Ξ. Δημητρίου στην κατάθεσή της. Υπογραμμίζεται ότι η Ξ. Δημητρίου ξεκάθαρα δήλωσε στην Επιτροπή ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς μπορεί να λάβει πληροφορίες από άλλες αρχές λέγοντας ότι «δεν είναι παράνομο ούτε παράτυπο» και ότι είναι νόμιμες οι τηλεδιασκέψεις με τις αμερικανικές αρχές.|Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρ. γενική επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου σε ένορκη κατάθεσή της τον κατηγορεί ότι «έχει υποπέσει στο αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης, είτε αποκρύπτοντας την αλήθεια είτε προβαίνοντας στην κατάθεση ψευδών στοιχείων, έγκλημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως».

2. Ελ. Ράικου: Η κομβική κατάθεση είναι της Ελ. Ράικου, η οποία είναι και η μόνη που υποστήριξε ότι ο Ρασπούτιν είναι ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Η αξιοπιστία της γενικώς θεωρείται τρωθείσα ύστερα από τις αποκαλύψεις ότιο ιατρός σύζυγός της Λάζαρος Καρνέσης (με βάση πόρισμα του ΕΟΠΥΥ) μόνο το 2018 προκάλεσε ζημία 1,7 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο με κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Ο Λ. Καρνέζης θεωρεί πάντως ότι είναι «άλλη μία υπόθεση – φούσκα», όμως προέκυψε από τις εργασίες της Επιτροπής και παραδέχθηκε η ίδια η κ. Ράϊκου ότι ο Λ. Καρνέσης έχει λάβει τουλάχιστον 1 έμβασμα από την Novartis το 2010 στον κοινό τους τραπεζεικό λογαριασμό.«Δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την ώρα που μπήκαν λεφτά στον λογαριασμό της από τη Novartis», τόνισε η πρ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου. Ο Δημ. Παπαγγελόπουλος, στις εξηγήσεις τους είπε ότι τον παρακάλεσε η κ. Ράϊκου να μεσολαβήσει για συνάντηση με τον Α. Σαμαρά προκειμένου να του ζητήσει να φροντίσει να πάρουν υποτροφία τα παιδιά της για να σπουδάσουν στο εξωτερικό, κάτι που δεν διαψεύστηκε ούτε από τον κ. Σαμαρά ούτε από την ίδια την κ. Ράϊκου. Στην δήλωση που έκανε η Ελ. Ράικου αναφέρει ότι τα παιδιά της «σπούδασαν και σπουδάζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποκλειστικά με έσοδα δικά μου και του συζύγου μου, υποτροφία και από δική τους εργασία». Άρα τουλάχιστον υποτροφία έλαβαν…

Ακόμα ο Δημ. Παπαγγελόπουλος στις εξηγήσεις του είπε για την κ. Ράϊκου: 

«Διαπλεκόμενη» και «μακρύ χέρι» Α. Σαμαρά-ήταν το «μακρύ χέρι» του Α. Σαμαρά επί των ημερών του οποίου διορίσθηκε Εισαγγελέας Διαφθοράς.-«πλημμύρισε το σπίτι μας και χάθηκε» η μελέτη που είχε συντάξει ο Λ. Καρνέσης για την Novartis, όπως δήλωσε στην Προκαταρκτική.-δεν υπήρχαν στοιχεία έρευνας για πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία για την Novartis, όταν παρέδωσε στην Ελ. Τουλουπάκη. Και όμως η Ελ. Ράικου έχει περιγράψει πως της τηλεφώνησε ο Δ. Παπαγγελόπουλος ζητώντας της «επιτακτικά και θυμωμένα» να στείλει την δικογραφία για πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή, και εκείνη του απάντησε ότι δεν διώκει κανένα χωρίς στοιχεία με τον Δ. Παπαγγελόπουλο να της λέει ότι «για τα παρακάτω θα φροντίσουν άλλοι». Σύμφωνα με έγγραφο της Ελ. Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς για πολιτικά πρόσωπα υπήρχαν μόνο δημοσιεύματα. Άρα η Ελ. Ράικου δεν ερευνούσε την πολιτική πτυχή του σκανδάλου. Προς τι λοιπόν το «τηλεφώνημα» Παπαγγελόπουλου;-υπήρχε στην Εισαγγελία Διαφθοράς έγγραφο από την απόρρητη αλληλογραφία με τις αμερικανικές αρχές στο οποίο γινόταν σαφής αναφορά σε χρηματισμό πολιτικού προσώπου και δη αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Όμως η Ελ. Ράικου φέρεται να δήλωσε στην Προκαταρκτική άγνοια για το εν λόγω έγγραφο…-κρατούσε υποθέσεις στα συρτάρια της. Η Ξ. Δημητρίου αποκάλυψε πως όταν η Ελ. Ράικου έφυγε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, ανασύρθηκαν πολλοί φάκελοι που δεν είχε διαβιβάσει στον ανακριτή. Μόνο η καταλογογράφησή τους «έπιανε 10 σελίδες», φέρεται να είπε.-η Ελ. Ράικου υποστηρίζει ότι την κυνηγούσε η ομάδα Παπαγγελόπουλου και την παρέπεμπε σε Πειθαρχικά επειδή δεν κατασκεύασε στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων. Για να εφαρμοστεί ο διωγμός χρειαζόταν η στήριξη της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου, η οποία (όπως έχει πει ο Ι. Αγγελής) είχε διαταραγμένες σχέσεις με τον Δ. Παπαγγελόπουλο και άριστες με τους πρ. υπουργούς Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και Μιχ. Καλογήρου. Όμως τις εφέσεις στις απαλλακτικές αποφάσεις των Πειθαρχικών τις έκαναν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και όχι ο Δ. Παπαγγελόπουλος που υποτίθεται ότι την δίωκε…Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος την έχει χαρακτηρίσει διαπλεκόμενη, ενώ αποκάλυψε ότι τον Απρίλιο του 2017, λίγο μετά την παραίτησή της δηλαδή, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, δεν του εξέφρασε κανένα παράπονο.

Για τον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Εισαγγελίας, Παναγιώτη Αθανασίου, αναφέρεται:

Π. Αθανασίου: Ο Π. Αθανασίου, έχει υποστηρίξει ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος, του ζητούσε να κατασκευάσει στοιχεία για φορολογικές υποθέσεις (Αλαφούζου, Παπαχρήστου), με τον πρ. υπουργό να αναρωτιέται πως μπορεί να γίνει αυτό όταν αυτές οι υποθέσεις βασίζονται σε έγγραφα και παραστατικά, κυρίως των φορολογικών αρχών και οργάνων.Η προσωπικότητα του Π. Αθανασίου απεικονίζεται στο ότι ενώ ήταν στην Οικονομική Εισαγγελία δήλωσε ψέματα στην υπηρεσία του ότι θα μεταβεί στη Χάγη όπου συναντιούνταν εισαγγελείς από πολλές χώρες για ανταλλαγή στοιχείων σχετικά με τα Panama Papers, αλλά δεν πήγε ποτέ! Το γεγονός αυτό έχουν επιβεβαιώσει και η Ξ. Δημητρίου στην κατάθεσή της στην Επιτροπή και ο Δ. Παπαγγελόπουλος με δήλωσή του. Μάλιστα η Ξ, Δημητρίου φέρεται να κατέθεσε ότι αυτή ήταν και η αιτία που δεν προήχθη.Η Ξ. Δημητρίου αποκάλυψε ακόμη ότι ο Π. Αθανασίου επί τρία χρόνια (2014 – 2017) κρατούσε στο συρτάρι υποθέσεις για offshore και τρεις πρώην υπουργούς της ΝΔ, οι οποίες μάλιστα ήταν γνωστές στην Ελ. Ράικου!Εκτός όμως από τα Panama Papers ο Π. Αθανασίου φαίνεται ότι δεν ερευνούσε και άλλα σκάνδαλα όπως η λίστα Λαγκάρντ. Ο Δ. Παπαγγελόπουλος υπαινίχθηκε ότι ο Π. Αθανασίου ήταν πίσω από τις διαρροές για την Siemens που έκοψαν τον δρόμο της Ντόρας Μπακογιάννη για την ηγεσία της ΝΔ λέγοντας ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης οργισμένος έλεγε «πρέπει να σταματήσει τις διαρροές αυτός ο αλητήριος.Για την συνταξιοδοτημένη εισαγγελέα Εφετών, Γ. Τσατάνη, που πρωταγωνίστησε με τους σκιώδεις χειρισμούς της στο σκάνδαλο Βγενόπουλου, τονίζεται:

Γ. Τσατάνη: Η πρ. εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη έγινε γνωστή όταν πήρε όλες τις δικογραφίες Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Διαφθοράς (με το επιχείρημα προς την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Ράικου ότι είναι αρχαιότερη από εκείνη…), τις συνένωσε σε μία δικογραφία, διάβασε χιλιάδες σελίδες μέσα σε 72 ώρες και την αρχειοθέτησε συντάσσοντας πόρισμα περίπου 800 σελίδων! Για τις ενέργειές της πήγε στο Πειθαρχικό και της επιβλήθηκε αμετάκλητη ποινή από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό. Σημειώνεται ότι η Γ. Τσατάνη μήνυσε ακόμη και τους Κύπριους δικαστές που ερευνούσαν την υπόθεση Βγενόπουλου, όμως η μήνυσή της απορρίφθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη.Η παρέμβαση Παπαγγελόπουλου συνίσταται κατά την Γ. Τσατάνη στο ότι θέλησε να παρευρεθεί σε σύσκεψη για την δικογραφία Βγενόπουλου, κάτι που εκείνη το αρνήθηκε.Επίσης η Γ. Τσατάνη έχει παραδεχθεί ότι επισκέφθηκε τον Δ. Παπαγγελόπουλο στο γραφείο του ύστερα από δικό της αίτημα. Επίσης υποστήριξε ότι ο πρ. αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της ζήτησε τηλεφωνικά να επιστρέψει την δικογραφία στην Εισαγγελία Διαφθοράς «για να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά της». Ο Δ. Παπαγγελόπουλος έχει καταθέσει ότι εκείνη του πρότεινε να συναντηθούν και αναρωτήθηκε πως κάποιος που εκβιάζεται ζητά να κάνει παρέα με τον εκβιαστή του.

Για τον Σ. Μιωνή που δεν είχε καμία σχέση με το σκάνδαλο Novartis αλλά παρόλα αυτά αποδείχτηκε αρτίστας στις παράνομες καταγραφές, σημειώνεται:

Σ. Μιωνής: Η περίπτωση του Σ. Μιωνή είναι διαφορετική σε σχέση με εκείνη των εισαγγελέων, καθώς πάνω στην κατάθεσή του στήθηκε η κατηγορία της εκβίασης και της σύστασης συμμορίας, δηλαδή του 2ου κατηγορητηρίου(διευρυμένου). Σχετίζεται με την προσπάθεια να λυθεί η διένεξη που είχε ο επιχειρηματίας με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη – υπενθυμίζεται ότι ανάλογη διαμεσολάβηση είχε κάνει και ο Α. Σαμαράς, υπογράφηκε μάλιστα και συμφωνητικό, αλλά όπως φαίνεται δεν τηρήθηκε. Ο Σ. Μιωνής υποστηρίζει ότι εκβιάσθηκε από τον Δ. Παπαγγελόπουλο επειδή σε συνάντηση που έγινε ύστερα από αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης, ο πρ. αναπληρωτής υπουργός, αφού είχε συμφωνηθεί το πλαίσιο των νομικών ενεργειών αμφοτέρων των μερών, φέρεται να έθεσε το ζήτημα των δικαστικών εξόδων ύψους 300.000 ευρώ. Αυτό θεωρεί εκβιασμό ο Σ. Μιωνής, χωρίς να έχει καταθέσει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να αποδεικνύει την αλήθεια των γεγονότων. Αντίθετα μεσολάβησε η υποκλοπή της συνομιλίας με τον Νίκο Παππά που πλήττει το κύρος του μάρτυρα όσο δεν παρουσιάζει στοιχεία αποδεικτικά των ισχυρισμών του.Η αντιπαράθεση Μιωνή – Φιλιππάκη ξεκίνησε πριν από χρόνια, στα μαθητικά θρανία του Κολλεγίου. Σύμφωνα με την εκδοχή του ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία, τότε ο Μάκης Βορίδης είχε ιδρύσει νεοναζιστική μαθητική οργάνωση, στην οποία είχε υπαρχηγό τον μετέπειτα εκδότη, η οποία του έκανε bullying, ζωγραφίζοντας σβάστικες στο θρανίο του και φωνάζοντας συνθήματα έξω από το σπίτι του. Όταν το 2012 ο Α. Σαμαράς πήρε τον Μ. Βορίδη και τον έκανε υπουργό, ο Σ. Μιωνής ξεκίνησε αρθρογραφία εναντίον του Μ. Βορίδη για τις νεοναζιστικές απόψεις του. Τότε δημοσιογράφος της εφημερίδας «Δημοκρατία» τον προειδοποίησε να σταματήσει τις επιθέσεις στον Μ. Βορίδη γιατί η εφημερίδα θα στρεφόταν εναντίον του, πράγμα που έγινε. Έτσι η υπόθεση κατέληξε σε ελληνικά, βρετανικά και ισραηλινά δικαστήρια…Η κατάληξη; Ο επιχειρηματίας Μιωνής κρατά κυριολεκτικά, τουλάχιστον συγκυριακά, αιχμάλωτο το πολιτικό σύστημα, και αυτό είναι ολίσθημα. Οι επιχειρηματίες τη δουλειά τους, και η Βουλή, τα κόμματα, οι Βουλευτές και οι Επιτροπές τις δικές τους που συμπυκνώνονται σε μία ιερή και απαράβατη υποχρέωση: στήριξη και προάσπιση των θεσμών και της δημοκρατίας σε κάθε περίπτωση και έναντι ΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ!!!

Και συμπεραίνει ο Σπύρος Λάππας στο πόρισμα: «Αυτοί οι πέντε μάρτυρες στηρίζουν το ¨αφήγημα¨ της πλειοψηφίας της ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ περί του ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, αλλά μόνο σκευωρία!!! Και το υποστηρίζουν ακόμα και μετά τον Συμβιβασμό ΗΠΑ-Novartis, την ομολογία του φαρμακευτικού κολοσσού ότι πράγματι μετέρχονταν την περίοδο 2012-2015».

Ολόκληρο το πόρισμα:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/07/15/5f0f126c825e6332670ca6c5.pdf

Μυστικά & Documento

26/06/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter