Πόροι, Παραπληροφόρηση και καλοί Εταίροι, τα χρήσιμα εφόδια ενός πολύ βρώμικου πολέμου

Πόροι, Παραπληροφόρηση και καλοί Εταίροι, τα χρήσιμα εφόδια ενός πολύ βρώμικου πολέμου

του Θρασύβουλου Σταυριδόπουλου

Σε λίγο κλείνουν 5 μήνες από την έναρξη του πιο βρώμικου πολέμου που έζησε η ανθρωπότητα. Ούτως ή άλλως καλός ή ηθικός πόλεμος δεν υπήρξε, ούτε πρόκειται να υπάρξει. Αυτά είναι το καμουφλάζ των πολεμοκάπηλων για να κρύψουν την φρικτή όψη του ολέθρου…

Ο Πόλεμος φέρνει μαζί του μόνο δεινά, βία, θάνατο, πείνα, δίψα, ερείπια, φτώχεια, στερήσεις, ορφάνια, αποκαΐδια και δυστυχία. Οι ελαφρόμυαλοι και όσοι πλουτίζουν από των άλλων τις συμφορές θέλουνε τους πολέμους, όσοι
λίγο μυαλό τους χάρισαν οι Θεοί μόνο τις χαρές της ζωής στην Ειρήνη γυρεύουν, αυτό είναι το νόημα των αθάνατων κωμωδιών που μας χάρισε ο Αριστοφάνης με τον πάντα επίκαιρο καυστικό του λόγο. Και εξηγεί στην αλληγορική κωμωδία του Αχαρνείς: «Κι η κωμωδία ξέρει να μιλάει για το δίκιο.Και θα σας πω πράγματα φοβερά μα δίκαια».

Πέρασαν 2.447 χρόνια από τότε, ο Αριστοφάνης δεν εισακούσθηκε, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος κατέστρεψε την Αρχαία Ελλάδα και τη Δημοκρατία, οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίστηκαν και συνεχίζονται, γιατί ο πόλεμος είναι «απλά η άσκηση της πολιτικής με άλλα μέσα» όπως πολύ κυνικά έχει ειπωθεί. Γιατί ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των γεωστρατηγικών σημείων του πλανήτη, ήταν πάντα η βαθύτερη αιτία κάθε πολέμου.

Αλλά αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι ο Πόλεμος άλλαξε. Ως τα τέλη του 20ου αιώνα ο πόλεμος είχε πάνω κάτω μια συγκεκριμένη μορφή πολιτικής και στρατιωτικής σύγκρουσης. Όμως η πτώση του πολιτεύματος της Ε.Σ.Σ.Δ. και η κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας με την αυγή του 21ου αιώνα και η αλματώδης ανάπτυξη των ηλεκτρονικών όπλων και των ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης, άλλαξαν δραστικά τα πάντα στο πεδίο των πολέμων. Τα ευφυή ηλεκτρονικά οπλικά συστήματα ή smart weapons και τα πανάκριβα ηλεκτρονικά συστήματα ανίχνευσης, παρακολούθησης και εντοπισμού, έδωσαν μια άλλη μορφή στον πόλεμο και στις στρατηγικές της επίθεσης και της άμυνας.

Ο Πόλεμος ήταν πάντα μια πολύ ακριβή υπόθεση, όπως δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Τσώρτσιλ, αλλά τώρα έγινε ακόμη ακριβότερη και πολύ πιο σύνθετη. Το «είδαμε» για πρώτη φορά όταν έγινε ο πρώτο πόλεμος στο Ιράκ. Τα νέας τεχνολογίας μαχητικά αεροπλάνα των ΗΠΑ, που τα ραντάρ δεν μπορούσαν να εντοπίσουν, διέλυσαν τις ένοπλες δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν μέσα σε 2-3 μέρες. Το «είδαμε» πιο έντονα στην δεύτερο πόλεμο στο Ιράκ, που μέσα σε λίγες ημέρες τα ευφυή όπλα και οι κατάλληλα εκπαιδευμένες στρατιωτικές δυνάμεις των δυτικών συμμάχων, κάνοντας τηλεοπτική επίδειξη ισχύος και παροχής ενημέρωσης, δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους αντιπάλους τους. Το «ξαναείδαμε» στην πρόσφατη άγρια και πολύπαθη σύγκρουση στη Συρία, όπου επιλεγμένα «εικόνα και πληροφορία» χρησιμοποιήθηκαν σκόπιμα και επεξεργασμένα για να στρέψουμε το βλέμμα μας και το ενδιαφέρον μας, εμείς οι κοινοί θνητοί, αποκλειστικά σε ότι ήθελαν ή δεν ήθελαν οι ισχυροί χορηγοί του πολέμου να ξέρουμε και να «βλέπουμε». Και επαναλαμβάνεται τώρα στον υπερθετικό βαθμό στην Ουκρανία.

Και χρησιμοποιώ εσκεμμένα το ρήμα «βλέπω» γιατί από το 2000 αναδείχθηκε αυτή η άλλη όψη του σύγχρονου πολέμου, η «τηλε-οπτική». Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, με τη βοήθεια των δορυφορικών συστημάτων μετάδοσης εικόνας και ήχου, οι «εκ των προτέρων βέβαιοι νικητές» μας δείχνουν σε «απευθείας μετάδοση» ότι πρέπει να μας δείξουν, είτε τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς της Βαγδάτης, είτε την καταστροφή των αρχαίων μνημείων από το ISIS, είτε τα επιλεγμένα στιγμιότυπα από την Ουκρανία.

Ένας βρώμικος, μαφιόζικος και δημοσιοσχεσίτης Πόλεμος ήρθε απρόσκλητος μουσαφίρης στο σαλόνι μας και στήθηκε απέναντι από την πολυθρόνα και τον καναπέ μας, σένιος, φορώντας είτε στολή στρατηγού είτε πολιτικού, που παραχωρεί απαθής και ατσαλάκωτος μια συνέντευξη, μαζί με την παρουσία κάποιου/ποιας, κατάλληλα επιλεγμένου/νης, δημοσιογράφου που μας εξηγεί με ήρεμο τόνο τι βλέπουμε και τι θα συμβεί σε λίγο, σαν να μας μετέδιδε ένα διεθνή αγώνα ποδοσφαίρου.

Με απλά λόγια ζούμε τη χαρά του Γκαίμπελς, με αυξημένα τα συστατικά της ναζιστικής προπαγάνδας: παραπλανητική πληροφόρηση, ανίερες συμμαχίες που βαφτίζονται με υπέροχα ονόματα, εξάντληση των οικονομικών πόρων των εμπολέμων και των συμμάχων και υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του πλανήτη στο όνομα της επιδιωκόμενης νίκης των «καλών δυνάμεων»! Βραβείο υποκρισίας κι από τις δύο πλευρές! Την ίδια στιγμή οι κλασσικές στρατιωτικές τακτικές καλύπτονται πίσω από μια πανάκριβη διαφημιστική καμπάνια…

Πάνω απ’ όλα βέβαια η συστηματική απόκρυψη και η διαστρέβλωση της αλήθειας. Ειδικά με τον τωρινό πόλεμο, που για «βιτρίνα» έχει τον β΄κλάσης κωμικό που έγινε Πρόεδρος της Ουκρανίας μέσω ενός πραξικοπήματος και μετά από στυγερές δολοφονίες πολιτικών προσώπων και αθώων πολιτών από τα ναζιστικά παραστρατιωτικά τάγματα, έχουν επενδυθεί τεράστια ποσά για να ωραιοποιηθεί η μπόχα των ναζί και η δυσοσμία των μισθοφορικών ορδών. Μέχρι και τα Κοινοβούλια τους έχουν ανοίξει διάπλατα οι «πρόθυμοι» καλοί εταίροι για να βρει βήμα να προβάλλει τα προπαγανδιστικά του συνθήματα ο ψευδο-Πρόεδρος, μέχρι και τα θησαυροφυλάκια τους έχουν ξεκλειδώσει – προσβλέποντας στα κερδοφόρα μεταπολεμικά συμβόλαια – και στέλνουν παράδες με ουρά…

Πίσω απ’ όλα αυτά είναι τα πλούσια μεταλλεύματα και τα εύφορα εδάφη της Ουκρανίας συν το παλιό όνειρο μιας μερίδας των δυτικών κρατών, να αναδιανεμηθεί μεταξύ τους η μεγάλη χώρα της Ευρασίας, η Ρωσία, με το πλούσιο υπέδαφος σε μεταλλεύματα και υδρογονάνθρακες. Μπροστά όμως είναι όσα κρύβουν επιμελώς, οι εκατόμβες των αθώων θυμάτων, η ενεργειακή κρίση (που μέχρι στιγμής βολεύει μια μειοψηφία «χορηγών» του πολέμου, αλλά που αν ξεφύγει λίγο ακόμα θα γονατίσει σχεδόν το ½ της παγκόσμιας οικονομίας) και μια επαπειλούμενη κρίση ακρίβειας των απαραίτητων γεωργικών αγαθών, που αν ξεσπάσει σε κρίση επισιτισμού θα πλήξει το 3/5 του πλανήτη.

Πολύ βρώμικος αυτός ο πόλεμος, πολύ το μαύρο χρήμα που «σπρώχνεται» πίσω από εικονικές και πραγματικές μάχες, πολύ το κροκοδείλιο δάκρυ για τους αθώους πρόσφυγες και τα θύματα… Φρικτά ψεύτικη η εικόνα στις οθόνες μας!

(Ο Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος είναι Συντονιστής Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Υποναύαρχος Λ.Σ. ε.α., Πτυχιούχος της Παντείου, της Σχολής
Ναυτικών Δοκίμων, Απόφοιτος Ναυτικής Σχολής Πολέμου, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Βόλου).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter