Πορτογαλία: Η χώρα μπαίνει από τη Δευτέρα στην τρίτη φάση χαλάρωσης των μέτρων

Πορτογαλία: Η χώρα μπαίνει από τη Δευτέρα στην τρίτη φάση χαλάρωσης των μέτρων

Με εξαίρεση ένδεκα δήμους, η Πορτογαλία θα συνεχίσει το σχέδιό της χαλάρωσης των μέτρων όπως είχε προγραμματιστεί, με το άνοιγμα εκ νέου εστιατορίων, εμπορικών κέντρων, χώρων εκδηλώσεων, γυμνασίων και πανεπιστημίων τη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

“Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα περάσει τη Δευτέρα στο επόμενο στάδιο της χαλάρωσης των περιορισμών”, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο σοσιαλιστής Αντόνιο Κόστα, στο τέλος ενός υπουργικού συμβουλίου.

Πρόκειται για την τρίτη από τις τέσσερις φάσεις μιας σταδιακής άρσης των υγειονομικών περιορισμών η οποία άρχισε στα μέσα Μαρτίου, έπειτα από δύο μήνες της γενικευμένης καραντίνας που επέτρεψε την αναχαίτιση ενός βίαιου τρίτου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού.

Η επαναφορά των ελέγχων στα ισπανικά σύνορα θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 15 ακόμη ημέρες, όπως και η υποχρέωση των ταξιδιωτών που φθάνουν στην Πορτογαλία να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ ή και να μπαίνουν σε καραντίνα, δήλωσε ο Κόστα.

Από την αρχή της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά στην Πορτογαλία σταθεροποιήθηκε στις σχεδόν 500 ημερήσιες μολύνσεις, έναντι μιας κορύφωσης σχεδόν 13.000 στα τέλη Ιανουαρίου και ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19 μειώθηκε κάτω από τους 500 ασθενείς για την πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, σε ένα σύνολο περισσοτέρων από 300 δήμων, ένδεκα δήμοι παρουσιάζουν πολύ υψηλά επίπεδα επίπτωσης για να επωφεληθούν από μια νέα χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων.

Επτά μεταξύ αυτών θα συνεχίσουν να υπόκεινται στους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα και τέσσερις θα “οπισθοδρομήσουν”, δηλαδή θα ξαναβρεθούν στο επίπεδο των μέτρων που εφαρμόζονταν μέχρι το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Καθολικών, πριν από δέκα ημέρες.

Η Πορτογαλία, μια χώρα με μόλις πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει 829.358 κρούσματα και 16.933 θανάτους από την αρχή της πανδημίας στο έδαφός της. Έχει χορηγήσει σχεδόν 2,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέχρι σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter