Πορτογαλία – Κορονοϊός: Πακέτο 9,2 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Πορτογαλία – Κορονοϊός: Πακέτο 9,2 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πακέτο μέτρων ύψους 9,2 δισεκ. Ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων και την παροχή ρευστότητας για τις εταιρίες που επηρεάζονται από το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Το πακέτο, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο και ο υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σίζα Βιέιρα, περιλαμβάνει 5,2 δισεκ. ευρώ δημοσιονομικής τόνωσης, 3 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις για πιστώσεις και 1 δισεκ. που σχετίζεται με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

«Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε απέναντι στην πανδημία, αλλά και να κρατήσουμε την οικονομία μας σε λειτουργία», δήλωσε ο Σεντένο.

Η οικονομία της Πορτογαλίας, που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό και εξαρτάται από τον τουρισμό, νιώθει τον αντίκτυπο από τον κορονοϊό, καθώς οι παραθεριστές ακυρώνουν τις κρατήσεις τους και οι κυβερνήσεις επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια.

Λίγο πάνω από το μισό των 3 δισεκ. ευρώ πιστωτικών γραμμών θα διατεθεί για εταιρίες στους κλάδους του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων. Το υπόλοιπο ποσο θα δοθεί σε επιχειρήσεις όπως κλωστοϋφαντουργίες, βιοτεχνίες ενδυμάτων και κατεργασίας ξύλου.

Επιπλέον ποσό 5,2 δισεκ. ευρώ είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα, όπως ευέλικτα χρονοδιαγράμματα πληρωμών φόρων και εισφορών ασφάλισης το δεύτερο τρίμηνο, και μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.

Η Πορτογαλία έχει ανακοινώσει 448 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, πολύ λιγότερα από τα 11.178 της γειτονικής Ισπανίας. Εμπορικά κέντρα, γραφεία και εργοστάσια έχουν κλείσει ή έχουν περιορίσει τη λειτουργία τους αφού η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να απομονωθούν και να εργαστούν από τα σπίτια τους.

Ο πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα εάν η χώρα θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που πρόκειται να περιορίσει τις μετακινήσεις των πολιτών σε όλη τη χώρα.

Μιλώντας μαζί με τον Σεντένο, ο υπουργός Οικονομίας Σίζα Βιέιρα δήλωσε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν να εργάζονται παρά τις νέες συνθήκες.

«Είναι σαν πόλεμος. Και ένας πόλεμος χρειάζεται στρατιώτες. Οι στρατιώτες μας είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας αλλά και οι άνθρωποι που διασφαλίζουν ότι έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε είναι επίσης στρατιώτες αυτού του πολέμου», δήλωσε.

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter