Πορτογαλία: Οι γιατροί συντάσσονται με την καθολική εκκλησία στο θέμα της ευθανασίας

Από διαδήλωση κατά της ευθανασίας.

Ενάντια στο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας τάσσεται ο Ιατρικός Σύλλογος της Πορτογαλίας, παίρνοντας θέση στο πλευρό των πολεμίων του νόμου, με προεξάρχουσα την καθολική εκκλησία.

«Δεν είμαστε σύμφωνοι διότι αυτό αντίκειται στην ιατρική πρακτική και παραβιάζει τους κώδικες δεοντολογίας του Ιατρικού Συλλόγου. Οι γιατροί μαθαίνουν να φροντίζουν τους ασθενείς τους και να τους σώζουν τη ζωή. Δεν είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε διαδικασίες που οδηγούν στον θάνατό τους», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μιγκέλ Γκιμαράες το βράδυ της Δευτέρας.

Το Κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη θα εξετάσει πέντε κείμενα νομοσχεδίων για την ευθανασία, με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα να έχει καταθέσει το ένα εξ αυτών. Τον Μάιο του 2018 το Κοινοβούλιο είχε απορρίψει με μικρή πλειοψηφία πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή και η τύχη του νέου νομοσχεδίου είναι άδηλη και στην παρούσα συζήτηση, καθώς οι βουλευτές των Σοσιαλιστών και της δεξιάς αντιπολίτευσης είναι βαθιά διχασμένοι αναφορικά με τις διατάξεις του.

Η καθολική εκκλησία, που έχει μεγάλη επιρροή στην Πορτογαλία, έχει αποδυθεί σε μία εκστρατεία ενάντια στο νομοσχέδιο για την ευθανασία, πασχίζοντας να κινητοποιήσει επίσης και μέλη άλλων θρησκευτικών δογμάτων. Αντίθετα από το 2018, οι επίσκοποι αυτή τη φορά υποστηρίζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με την ελπίδα πως η πλειοψηφία των πολιτών θα απορρίψει το νομοσχέδιο. Μολαταύτα, το ενδεχόμενο τούτο είναι μάλλον αβέβαιο πως θα τύχει υποστήριξης στο Κοινοβούλιο.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.