Πορτογαλία: Σκάνδαλο στην «πόρτα» του πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα

Πορτογαλία: Σκάνδαλο στην «πόρτα» του πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα πρόκειται να κάνει διάγγελμα την Τρίτη αφού οι εισαγγελείς συνέλαβαν τον προσωπάρχη του και κατονόμασαν έναν από τους υπουργούς του ως ύποπτο σε έρευνα για φερόμενη διαφθορά σε συμφωνίες λιθίου και υδρογόνου.

Είναι το τελευταίο σκάνδαλο που αντιμετωπίζει ο Κόστα μετά τη διαμάχη γύρω από την κρατική αεροπορική εταιρεία TAP τον Ιανουάριο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησής του μετά την είδηση της έρευνας.

Στενοί συνεργάτες

Το γραφείο του εισαγγελέα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι πέντε άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ των οποίων ο Βίτορ Εσκάρια, επικεφαλής του γραφείου του Κόστα, και ένας σύμβουλος επιχειρήσεων. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ονόμασαν τον επιχειρηματικό σύμβουλο ως Ντιόγκο Λασέρντα Ματσάντο, φίλο του Κόστα.

Πάνω από 40 έρευνες πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε πολλά κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου της Εσκάρια και των υπουργείων υποδομών και περιβάλλοντος, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα στην ανακοίνωση.

Οι εισαγγελείς ερευνούν εικαζόμενη διαφθορά και επιρροή σε παραχωρήσεις εξερεύνησης λιθίου στη βόρεια Πορτογαλία, ένα έργο για μια μονάδα υδρογόνου στο λιμάνι του Σινές και μια επένδυση σε μέγα κέντρο δεδομένων εκεί.

«Μπορεί να διακυβεύονται… γεγονότα ικανά να συνιστούν εγκλήματα κακοποίησης, ενεργητικής και παθητικής διαφθοράς πολιτικών και διαπραγμάτευσης επιρροής», ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα.Ο υπουργός Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα και ο πρόεδρος της περιβαλλοντικής υπηρεσίας APA, Νούνο Λακάστα, ονομάστηκαν επίσημα ύποπτοι και θα παρουσιαστούν ενώπιον δικαστή, πρόσθεσε.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί… η χώρα έχει βυθιστεί στη διαφθορά, τη σήψη, τον νεποτισμό. Ο πρωθυπουργός έχει παρασύρει τη χώρα σε τέλμα», δήλωσε ο Ρούι Ρότσα, πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος Iniciativa.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι έλαβαν γνώση ότι οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν το όνομα και την εξουσία του Κόστα για να «ξεμπλοκάρουν διαδικασίες» που σχετίζονται με τις συμφωνίες. Πρόσθεσαν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τον πιθανό ρόλο του Κόστα στις συμφωνίες.

Ο Κόστα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα το πρωί της Τρίτης για να του δώσει εξηγήσεις και θα τον συναντήσει ξανά το απόγευμα, ανέφερε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SIC. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter