Πορτογαλία: Τεράστια αύξηση ανεργίας στην τουριστική περιοχή Αλγκάρβε

Πορτογαλία: Τεράστια αύξηση ανεργίας στην τουριστική περιοχή Αλγκάρβε

Η ανεργία στην τουριστική περιοχή Αλγκάρβε της Πορτογαλίας υπερδιπλασιάστηκε τον Απρίλιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, καθώς το lockdown κράτησε μακριά τους επισκέπτες και εξαφάνισε τις εποχικές θέσεις εργασίας.

Στο Αλγκάρβε, στο νότιο τμήμα της χώρας, που συνήθως είναι γεμάτο με τουρίστες αλλά τώρα σχεδόν έρημο, περίπου 4.700 άνθρωποι καταγράφηκαν ως άνεργοι τον Απρίλιο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν μείνει χωρίς δουλειά σε 26.379 – σχεδόν 15.000 ή 123% περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Απασχόλησης και Κατάρτισης.

Για το σύνολο της Πορτογαλίας, περισσότεροι από 48.500 άνθρωποι καταγράφηκαν ως άνεργοι τον Απρίλιο, με τον αριθμό τους να αυξάνεται κατά 22% σε ετήσια βάση, και το σύνολο των ανθρώπων που δεν έχουν εργασία να φθάνει περίπου τους 392.000.

Περίπου το 71% των νέων ανέργων εργάζονταν στον κλάδο υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των καταστημάτων λιανικής, που έκλεισαν αφού η Πορτογαλία κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 18 Μαρτίου αλλά τώρα σταδιακά επαναλειτουργούν στο πλαίσιο του σχεδίου εξόδου από το lockdown, ανά κλάδο, που τέθηκε σε εφαρμογή από τις 4 Μαΐου.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να ανέλθει γύρω στο 10% έως τα τέλη του έτους, συγκριτικά με 6,7% που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η πανδημία του κορονοϊού, με 29.432 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.247 θανάτους μέχρι στιγμής στη χώρα, αναμένεται να πλήξει την πορτογαλική οικονομία: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί κατά 8% φέτος, ενώ η Κομισιόν τοποθετεί τη μείωση στο 6,8%.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter