Πώς έφτασε στο 30.6% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Πώς έφτασε στο 30.6% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Ο ρυθμός του ετήσιου πληθωρισμού στην Τουρκία υποστηρίζεται από έρευνα του Reuters πως έχει ξεπεράσει το 30.6% αναιρώντας την εκτίμηση της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας που έκανε λόγο για 21%.

Το επίπεδο του πληθωρισμού που αποκαλύπτει το Reuters είναι πράγματι εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς πως τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα ξεπέρασε το 30% ήταν το 2003 όταν η χώρα έβγαινε από μια δύσκολη οικονομική κρίση υπό την τότε νεόκοπη ηγεσία του Ερντογάν και του AKP.

Η παρούσα δυσμενής κατάσταση της τουρκικής οικονομίας δεν οφείλεται μόνο στον πληθωρισμό αλλά και στην ολοένα χειρότερη απόδοση της τουρκικής λίρας.

Η εμμονή του Ερντογάν στα χαμηλά επιτόκια δανεισμού καθώς και οι συνεχείς αποπομπές υπουργών και κεντρικών τραπεζιτών έχουν δημιουργήσει ένα κακό κλίμα στις διεθνείς αγορές του συναλλάγματος, που έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας, παρά τα γενναία μέτρα του Ερντογάν, που έφτασε σε σημείο να εγγυηθεί την αξία των καταθέσεων όλων των τούρκων πολιτών.

Εντούτοις, το στοίχημα του Ερντογάν πλέον διατρέχει τον κίνδυνο να γυρίσει μπούμερανγκ αφού η χασούρα των καταθετών σε τουρκική λίρα, μεταφράζεται σε δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος ήδη είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος από τις ενεργειακές τιμές, τον πληθωρισμό και τις πολεμικές περιπέτειες του τουρκικού στρατού.

Διαβάστε επίσης: «Τουρκικό δολάριο»: Η τελευταία ελπίδα του Ερντογάν για τη συγκράτηση της λίρας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter