Πώς ένα πρόστιμο 22 εκατ. ευρώ μειώνεται σε… 500 – Η νομοθετική διάταξη που σώζει επιχειρηματίες στη Μύκονο

Πώς ένα πρόστιμο 22 εκατ. ευρώ μειώνεται σε… 500 – Η νομοθετική διάταξη που σώζει επιχειρηματίες στη Μύκονο

Νέα νομοθετική διάταξη που θέσπισε λίγες ημέρες πριν από τη διάλυση της Βουλής το υπουργείο Περιβάλλοντος λειτουργεί ως «ασπίδα» για τους επιχειρηματίες της Μυκόνου, όσον αφορά τα πρόστιμα ανέγερσης παράνομων κατασκευών, τα οποία μπορεί να μειωθούν στο ελάχιστο, εφόσον… γκρεμιστούν.

Η «Καθημερινή» αποκαλύπτει ότι δύο πολύ γνωστές επιχειρήσεις στη Μύκονο έχουν ήδη καταθέσει αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να προβούν αυτοβούλως στην κατεδάφιση, γλιτώνοντας υπέρογκα πρόστιμα. Μάλιστα, για τη μία εκ των δύο επιχειρήσεων, η κατεδάφιση φαντάζει ως… εξαιρετική λύση. Εάν μέσα σε 10 ημέρες καταφέρει να «ξηλώσει» εγκαταστάσεις 40.000 τ.μ. που κρίθηκαν παράνομες από την αυτοψία, θα καταβάλλει το ποσό των 500 αντί για 22,2 εκατ. ευρώ που απαιτούνται ως πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης.

Όπως προβλέπει η διάταξη, ο ιδιοκτήτης μπορεί μέσα σε δέκα ημέρες (από τη θυροκόλληση της έκθεσης αυτοψίας) να ενημερώσει την τοπική υπηρεσία δόμησης ότι πρόκειται να προχωρήσει αυτοβούλως στην κατεδάφιση της αυθαιρεσίας και στην αποκατάσταση του σημείου. Εφόσον το πράξει εντός του διαστήματος αυτού, «η υπηρεσία δόμησης ορίζει ιδιώτη ελεγκτή δόμησης για τη διαπίστωση της κατεδάφισης και της αποκατάστασης της αυθαιρεσίας και επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων, 500, ευρώ» ενώ ταυτόχρονα διαγράφονται τα πρόστιμα και αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «και οι δύο επιχειρήσεις κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες αίτηση συμμόρφωσης στην Υπηρεσία Δόμησης Σύρου (όπου υπάγεται η Μύκονος). Αυτό σημαίνει ότι έχουν ενεργοποιήσει τη σχετική διαδικασία. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπέβαλαν προσφυγή και ενώπιον του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, για να αμφισβητήσουν στοιχεία των αυτοψιών και των πορισμάτων».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter