Πώς ένας καφές θα σε κάνει να τρέχεις πιο γρήγορα

Πώς ένας καφές θα σε κάνει να τρέχεις πιο γρήγορα

Ποια πρέπει να είναι η σχέση των δρομέων με τον καφέ; Βοηθάει ή όχι στην απόδοσή τους; Πρέπει να τον πίνουν πριν το τρέξιμο ή το σωστό θα ήταν να τον αποφεύγουν;

Για πολλούς δρομείς με στενή σχέση με τον καφέ αυτά τα ερωτήματα είναι πολύ συχνά.

Είναι δεδομένο πως η καφεΐνη μπορεί να είναι μέσο αναβάθμισης της απόδοσης ενός δρομέα, γεγονός που τεκμηριώνεται από άπειρες μελέτες σε όλο τον κόσμο.

Παρ’ όλα αυτά, ανάλογα με το άτομο ο καφές μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο υποστηρικτικός και ενδεχομένως ορισμένοι δρομείς να πρέπει να κάνουν πολύ προσεκτική διαχείριση της πρόσληψης καφεΐνης.

Ορισμένα επιμέρους ερωτήματα, των οποίων η απάντηση μπορεί να σας βοηθήσει είναι τα εξής:

Πως λειτουργεί η καφεΐνη στον οργανισμό;

Η καφεΐνη θεωρείται διεγερτική, κάτι που σημαίνει πως επιταχύνει τα σήματα που στέλνονται από τον εγκέφαλό σας στο σώμα σας. Ουσιαστικά «εγκλωβίζεται» στους νευρικούς υποδοχείς του εγκεφάλου μας παίρνοντας τη θέση της αδενοσίνης, δηλαδή της χημικής ουσίας που μας κάνει να νυστάζουμε, και έτσι παράγεται αδρεναλίνη. Μέσω της αδρεναλίνης η καρδιά χτυπά γρηγορότερα, η ροή του αίματος στους μύες αυξάνεται και το ήπαρ απελευθερώνει ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα οι μύες να σφίγγουν. Είναι δεδομένο λοιπόν πως η καφεΐνη λειτουργεί υποστηρικτικά στους αθλητές υψηλής ταχύτητας και τους αθλητές αντοχής.

Πόση ώρα πριν το τρέξιμο πρέπει να πίνουμε καφέ;

Το καταλληλότερο διάστημα ανέρχεται περίπου στα 45 λεπτά πριν την προπόνηση. Πριν περάσουν 45 λεπτά η καφεΐνη δεν έχει διαχυθεί ακόμα στο αίμα σας. Με το πέρας μιας ώρας, τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να εξασθενίζουν. Ξεκινήστε την προπόνηση σας λοιπόν ακριβώς 45 λεπτά μετά τον καφέ σας.

Πόσο καφέ πρέπει να πίνουμε πριν από το τρέξιμο;

Σύμφωνα με αξιόπιστες μελέτες, τα 3 με 6 mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι είναι ό,τι πρέπει. Ειδικά σε συνδυασμό με ένα ελαφρύ πρωινό όπως μια μπανάνα.

Τι συμβαίνει αν πιώ παραπάνω καφέ από τους προαναφερθέντες αριθμούς;

Τότε, θα αντιμετωπίσετε παρενέργειες όπως ζάλη, άγχος, αίσθημα παλμών της καρδιάς και αδυναμία να κοιμηθείτε καλά. Περισσότερος καφές δεν σημαίνει καλύτερα αποτελέσματα ντε και καλά.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter