Πώς η γερμανική πολιτική κατά της μετάλλαξης «Δ» οδηγεί σε ναυάγιο τον ελληνικό τουρισμό

Πώς η γερμανική πολιτική κατά της μετάλλαξης «Δ» οδηγεί σε ναυάγιο τον ελληνικό τουρισμό

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 1η Ιουλίου, το Ψηφιακό Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, που σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τα ταξίδια και τις μετακινήσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή όμως, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, της λεγόμενης και ινδικής, οδηγεί σε αλλαγή των κανόνων ταξιδιού και αύξηση των φραγμών στις εισερχόμενες στην Ελλάδα τουριστικές ροές.

Πρεμιέρα σήμερα για το Πράσινο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό αλλά…

Το Ψηφιακό Πράσινο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό ή αλλιώς Green Pass αποτελεί μια βεβαίωση που δείχνει ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί και πόσες δόσεις εμβολίου έχει κάνει, ή εναλλακτικά ότι έχει νοσήσει κι έχει αντισώματα, ή ότι αν έχει αρνητικό μοριακό έλεγχο ή rapid, εντός των τελευταίων 72 ωρών, από την ημέρα που θέλει να ταξιδέψει κι από σήμερα αποτελεί το ηλεκτρονικό έγγραφο με το οποίο επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση και τα ταξίδια μέσα στην ΕΕ (καθώς και τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, την Ανδόρρα και την Ελβετία).

Η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά είχαν ποντάρει πάρα πολύ στην υιοθέτηση του Πράσινου Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να στηρίξει την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού φέτος το καλοκαίρι. Να όμως που η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δ στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οδήγησε – πριν καλά-καλά τελειώσει ο Ιούνιος κι έρθει η ώρα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού – σε δραματική αλλαγή των κανόνων ταξιδιού, υπονομεύοντας δραματικά τις ελληνικές προσδοκίες.

Αυτό συμβαίνει πρωτίστως επειδή η γερμανική κυβέρνηση θέτει αυτή τη στιγμή ως κύριο στόχο της να αποτρέψει την εξάπλωση της μετάλλαξης Δ, που σύμφωνα με τους ειδικούς έχει αυξημένη μεταδοτικότητα οδηγώντας σε εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων στη Βρετανία, την Πορτογαλία και τη Ρωσία. Έτσι, δεν δείχνει καμιά κατανόηση απέναντι στις επιθυμίες των κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου – και κυρίως την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία – που αντλούν σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ τους από τον τουρισμό και επιδιώκουν κατά κύριο λόγο να αυξήσουν τους αριθμούς των επισκεπτών τους.

Η γερμανική πολιτική για ανάσχεση της μετάλλαξης Δ

Με την ελπίδα ότι θα ανακόψει τη διάχυση της μετάλλαξης Δ εντός των εδαφών της, μέσα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου η Γερμανία ξανάφτιαξε τις ταξιδιωτικές λίστες της περνώντας όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στο «πράσινο» και παρέχοντας «ελευθέρας» στα ταξίδια των Γερμανών σε αυτές και δημιουργώντας μια νέα ταξιδιωτική λίστα με «βαθύ κόκκινο», τη λεγόμενη λίστα «κρατών με μεταλλάξεις» στην οποία τοποθέτησε τη Βρετανία, την Πορτογαλία και τη Ρωσία. Για όσους επιστρέφουν από τις χώρες αυτές η Γερμανία επιβάλλει πλέον όχι μόνο 14ήμερη καραντίνα αλλά και να απαγορεύει την είσοδο σε όσους δεν είναι γερμανοί πολίτες ή μόνιμα εγκατεστημένοι στη Γερμανία. Ακολούθως το γερμανικό Υπουργείο Υγείας προέβη σε μια επίσημη ανακοίνωση που ανέφερε ότι αποδέχεται ως εμβολιασμένους μόνον όσους έχουν κάνει τα εμβόλια που ενέκριναν οι ευρωπαϊκές αρχές (και όχι π.χ. το ρωσικό Sputnik) ενώ παράλληλα η Μέρκελ πιέζει για την υιοθέτηση κοινής πανευρωπαϊκής καραντίνας στους Βρετανούς.

Βεβαίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και άλλους γερμανούς ειδικούς του Ινστιτούτου Κοχ, η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να ανακόψει τη διάχυση της μετάλλαξης Δ μάλλον είναι μάταιη, καθώς ακόμη και στη Γερμανία εκτιμάται ότι κυριαρχεί κατά 50%. Η ζημιά στην τουριστική σεζόν, όμως, ιδίως στη χώρα μας, γίνεται.

Οι Ρώσοι πάνε Τουρκία, οι βρετανοί θα έρθουν;

Είναι νωρίς ακόμη για να κάνουμε απολογισμούς, όμως φαίνεται ότι λόγω της γερμανικής επιμονής στο μάλλον ανέφικτο εγχείρημα εξάπλωσης της μετάλλαξης Δ, η Ελλάδα φέτος:

  • Θα χάσει 750.000 ως 850.000 ρώσους τουρίστες, που μετά την αλλαγή των κανόνων από την 30η Ιουνίου λόγω της μη αναγνώρισης του ρωσικού εμβολίου Sputnik και της υποχρέωσής τους να προσκομίσουν αρνητικό μοριακό έλεγχο ή rapid test για να μπουν στη χώρα, θα πάνε για διακοπές στην Τουρκία – χτες είχαμε μάλιστα συνάντηση των ΥΠΕΞ Λαβρόφ-Τσαβούσογλου, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία αναγνωρίζει το ρωσικό εμβόλιο.
  • Κινδυνεύσει να χάσει από 1 εκατ. (τόσοι είχαν έρθει το 2020) έως 2.5 εκατ. (τόσοι είχαν έρθει το 2019) βρετανούς τουρίστες. Με δεδομένο όμως ότι η Βρετανία μαζί με τη Γερμανία αποτελούν τις δύο βασικές πηγές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, αν γίνει κι αυτό, ο ελληνικός τουρισμός θα καταλήξει σε μεγαλύτερο ναυάγιο από το περσινό.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter