Πώς η Lamda ετοιμάζεται να πουλήσει σε οικόπεδα το Ελληνικό

Πώς η Lamda ετοιμάζεται να πουλήσει σε οικόπεδα το Ελληνικό

Μετά από έξι μήνες αδιάλειπτης επικοινωνιακής εκστρατείας δια της διαρκούς προβολής μακετών για όσα η εταιρεία του Σπύρου Λάτση και οι κατασκευαστικοί της εταίροι «θα» φτιάξουν πάνω στα 6.400 στρέμματα του Μητροπολιτικού Πόλου Αγίου Κοσμά-Ελληνικού, η Lamda Development ανακοίνωσε χτες, με τους συνήθειες της δοξαστικούς τόνους, ότι εν όψει της εορταστικής περιόδου θα παραδώσει στο κοινό ένα μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου, συγκεκριμένα το λεγόμενο Experience Park, που θα καλύπτει έκταση 70 στρεμμάτων.

Ανοίγουμε το Experience Park για να δώσουμε θετικές εντυπώσεις

Το Experience Park θα ανοίξει λοιπόν τις πύλες του στις 20 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει ανοικτό ως τις 9 Ιανουαρίου, για να προβληθεί ως θετικό δείγμα γραφής του Hellinikon Project του Ομίλου Λάτση και να υποδεχτεί όσους θελήσουν να το επισκεφθούν. Βεβαίως, όπως και κάθε σχεδιασμός έργου της Lamda στο Ελληνικό, έτσι και το άνοιγμα του Experience Park συνοδεύεται από τη δημιουργία του δικού του ιστότοπου, ο οποίος ετοιμάστηκε πριν το πάρκο και υπάρχει ήδη στο διαδίκτυο, για να λειτουργήσει ως εργαλείο της επικοινωνιακής προβολής του έργου.

Από την άλλη μεριά, όμως, για όλους εκείνους τους δύσπιστους που ενδιαφέρονται για τα πολλά αρνητικά δείγματα γραφής της «επένδυσης» της κυβέρνησης της ΝΔ πάνω στο Hellinikon Project του Λάτση, καμιά πληροφορία δεν προσφέρεται «στο πιάτο», μπορεί να βγει όμως κάτι μέσα από ενδελεχή έρευνα στις υποσημειώσεις των δημοσιεύσεων της Lamda και των χαριστικών τροπολογιών υπέρ του επενδυτή που κάθε τόσο περνά κρυμμένες μέσα σε άσχετα νομοσχέδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η παραλία θα πουληθεί ως οικόπεδα αντί για βίλες

Για παράδειγμα, στα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου που δημοσίευσε η Lamda Development πριν μια εβδομάδα, περιλαμβάνεται μια σημαντική πληροφορία περί μιας «αλλαγής» στα σχέδια του Ομίλου Λάτση αναφορικά με το έργο του Ελληνικού. Συγκεκριμένα μαθαίνουμε πως η Lamda που επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, πήρε την παραχώρηση του Ελληνικού έναντι του εξευτελιστικού αντίτιμου των 935 εκατ. ευρώ και ουδέποτε είχε τη στήριξη από διεθνή κεφάλαια που το 2012 υπόσχονταν, άρα δεν διέθετε την απαιτούμενη ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο αστικής ανάπλασης, ετοιμάζεται να κόψει ένα πρώτο τμήμα από το παραλιακό φιλέτο του Ελληνικού σε οικόπεδα τα οποία θα πουλήσει, ώστε να βρει τα κεφάλαια να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της στα υπόλοιπα έργα του Hellinikon Project.

Η κατάτμηση σε οικόπεδα και η πώληση της γης του Ελληνικού εμφανίζεται στα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου της Lamda ως «αλλαγή σχεδίου» για το κομμάτι οικιστικής ανάπτυξης του Ελληνικού που αφορά συγκεκριμένα τις 27 ανεξάρτητες πολυτελείς κατοικίες, δηλαδή τις βίλες πάνω στο παραλιακό μέτωπο, για τις οποίες μάλιστα η εταιρεία του Σπύρου Λάτση έχει ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι τις έχει προπωλήσει. Το νέο σχέδιο της εταιρείας είναι αντί να φτιάξει η ίδια τις βίλες – και να δεσμεύσει δικά της λεφτά –, να πουλήσει τα οικόπεδα πάνω στο κύμα στους αγοραστές και να αναλάβουν εκείνοι να φτιάξουν τις οικοδομές με δικά τους χρήματα και με δικό τους αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Το σχέδιο αυτό, με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου, εκτιμάται μάλιστα ότι θα αποδώσει στην εταιρεία έσοδα 188 εκατ. ευρώ, αναφορά που δηλώνει ότι η Lamda έχει προπωλήσει για 7 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο το κάθε οικόπεδο-φιλέτο από τα 27 της παραλιακής έκτασης.

Έτσι η Lamda θα βγάλει τα δύο τρίτα της πρώτης δόσης των 300 εκατ. ευρώ

Με τα έσοδα από τα οικόπεδα, έξι μήνες μετά την πληρωμή της πρώτης δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο για το Ελληνικό, η Lamda θα βγάλει τα δύο τρίτα περίπου των χρημάτων της πρώτης δόσης – και μάλιστα, άκοπα και αβασάνιστα, χωρίς να δεσμεύσει πρόσθετο δικό της χρήμα και να μπει σε κατασκευαστικές «περιπέτειες».

Κι επειδή το εύκολο χρήμα κάθε επιχειρηματίας το αγαπά – για τον Σπύρο Λάτση αυτό λέγεται μάλιστα ότι ισχύει περισσότερο από ότι για άλλους – εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η πώληση του παραλιακού μετώπου σε οικόπεδα θα αποδειχτεί μόνον η αρχή. Μια αρχή η οποία προαναγγέλλει ότι η Lamda, η οποία με βάση τη συμφωνία παραχώρησης του Ελληνικού, έχει την πλήρη κυριότητα του 30% των 6.200 στρεμμάτων του Ελληνικού, θα πουλήσει μεγάλο μέρος της γης αυτής σε οικόπεδα, πολύ απλά επειδή ο συγκεκριμένος τρόπος «αξιοποίησης» του Ελληνικού τη συμφέρει και αποδίδει εύκολο χρήμα.

Προνομιακοί όροι οικοδόμησης ειδικά για τα οικόπεδα της Lamda, χάρη στις τροπολογίες της ΝΔ

Και μπορούμε από σήμερα να υποθέσουμε ότι για τα οικόπεδα αυτά θα υπάρξει υψηλή ζήτηση, όταν μέσα στους προσεχείς μήνες κατασκευαστές και εργολάβοι αρχίσουν να συνειδητοποιούν πόσο προνομιακούς όρους έχει πετύχει η Lamda για όλες τις οικοδομές και οικιστικές αναπτύξεις που θα γίνουν μέσα στη γη του Ελληνικού σε σχέση με όλης της υπόλοιπης χώρας, χάρη στο πλήθος των ειδικών ρυθμίσεων που έχει περάσει με κρυφές τροπολογίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για το «χατίρι του επενδυτή».

Τελευταίο δείγμα του είδους ήταν η τροπολογία, ίσως η δέκατη κατά σειρά, που πέρασε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση κρυμμένη μέσα στο νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση. Με την τροπολογία αυτή, η Lamda όχι μόνον απέκτησε ξανά τη δυνατότητα να περιφράξει τμήματα του Μητροπολιτικού Πάρκου – πρόβλεψη που υπήρξε στο νομοσχέδιο της ΝΔ, αφαιρέθηκε τότε λόγω των αντιδράσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιστρέφει ξανά από την «πίσω πόρτα» – αλλά και εξασφάλισε ειδικές διαδικασίες απλούστευσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών και έγκρισης με διαδικασίες fast track όλων των αδειών και εργασιών που σχετίζονται με την ανέγερση κάθε τύπου οικοδομής μέσα στη γη του Ελληνικού. Εξασφάλισε, τέλος, ακόμη και το ελεύθερο να αλλάξει κατά βούληση τα ήδη εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια, σχέδια πόλεως, πολεοδομικές μελέτες και ειδικούς όρους χρήσης και δόμησης που έχουν θεσπιστεί για τη γη του Ελληνικού, με δυο λόγια να κάνει ό,τι αλλαγές χρειαστούν ώστε να εξυπηρετήσει το νέο της σχέδιο για την πώληση μεγάλους μέρους του Ελληνικού ως οικόπεδα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter