Πως η σάουνα μπορεί να βελτιώσει τις προπονήσεις σας

Πως η σάουνα μπορεί να βελτιώσει τις προπονήσεις σας

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν θερμές σάουνες -σε διάφορες μορφές- για αναψυχή και χαλάρωση εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρόσφατα, μια σχετική έρευνα έδειξε ότι η χρήση σάουνας είναι κάτι περισσότερο από απλά ένας καλός τρόπος να χαλαρώσετε ενώ ιδρώνετε. Τα οφέλη είναι στην πραγματικότητα τα ίδια για την υγεία με εκείνα που έχετε από την άσκηση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια σάουνα κάνει το σώμα σας να ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο που το κάνει όταν γυμνάζεστε. Επίσης, το οδηγεί σε μια ολόκληρη σειρά φυσιολογικών αλλαγών που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του σώματός από μια σειρά χρόνιων ασθενειών. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν οι ερευνητές.

Υγεία και ανακούφιση

Συγκεκριμένα, όταν βρίσκεστε στη σάουνα το σώμα σας ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε αν τρέχατε με μέτριο ρυθμό: η θερμοκρασία σας αυξάνεται, ο ιδρώτας στάζει και το σώμα σας αντλεί ορμόνες όπως η νοραδρεναλίνη και η αυξητική ορμόνη.

Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, όσοι περισσότερο επισκεπτόμαστε τη σάουνα, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Για την ακρίβεια, η έρευνα υποστηρίζει πως όσοι επισκέπτονται τη σάουνα τέσσερις φορές την εβδομάδα έχουν 66% χαμηλότερο κίνδυνο από αυτούς που το κάνουν έκαναν μία φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, η τακτική χρήση σάουνας εμφανίστηκε βοηθάει στην ανακούφιση της φλεγμονής και του πόνου που σχετίζεται με την αρθρίτιδα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα; Τα οφέλη της σάουνας μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτρα εάν ασκείστε ήδη. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός των καλών επιπέδων φυσικής κατάστασης από την κανονική αερόβια άσκηση και της συχνής χρήσης σάουναςπαρέχουν επιπλέον καρδιαγγειακή προστασία.

Αποθεραπεία για τον Μαραθώνιο σε Κρυοσάουνα με τιμή έκπληξη!

Επίσης, υπάρχουν και κάποιες βελτιώσεις στις επιδόσεις σας που μπορείτε να κερδίσετε μέσω της χρήσης σάουνας. Στα πλαίσια αυτής της μελέτης, όταν μια μικρή ομάδα καλά εκπαιδευμένων δρομέων ξεκίνησε να κάθεται σε μια σάουνα για 30 λεπτά μετά την προπόνηση τέσσερις φορές την εβδομάδα, η απόδοσή τους βελτιώθηκε εντυπωσιακά καθώς τα ποσοσά εξάντλησης μειώθηαν κατά 32% και ο χρόνος τους μειώθηκε κατά σχεδόν 2% μετά από μόλις τρεις εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει και η φυσιολόγος Στέισι Σιμς, θα πρέπει να κάνετε χρήση της σάουνας με μέτρο. «Ακριβώς επειδή πρόκειται για μια κατάσταση που προσομοιάζει σε άσκηση, η γενική κατευθυντήρια γραμμή απαιτεί συνεδρίες 25 έως 30 λεπτών. Μην το παρακάνετε», ξεκαθαρίζει.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter