Πώς ο Μανιαδάκης πλαστογράφησε μήνυμα για να κατηγορήσει τον Βαξεβάνη

Πώς ο Μανιαδάκης πλαστογράφησε μήνυμα για να κατηγορήσει τον Βαξεβάνη

Ο Νίκος Μανιαδάκης, όπως αποκάλυψε στην απολογία του στην ανακρίτρια ο Κώστας Βαξεβάνης, εκβιαζόταν από τον Γιάννη Στουρνάρα, σε γνώση του Αντώνη Σαµαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου (όπως έλεγε ο ίδιος ο Μανιαδάκης), για να αλλάξει τη στάση του ως προστατευόµενoς µάρτυρας. Μερικούς µήνες µετά ο Μανιαδάκης επιχειρεί να φύγει στο εξωτερικό, συλλαµβάνεται και µε συνέντευξή του στον Σκάι ανακοινώνει πως όχι µόνο αλλάζει τη στάση του, αλλά υποστηρίζει ότι δέχτηκε πιέσεις από τους εισαγγελείς για να ενοχοποιήσει τα πολιτικά πρόσωπα που ήταν υπό έρευνα για τη Novartis.

Η Ν∆ στήνει το σενάριο της σκευωρίας για την οποία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, τους εισαγγελείς διαφθοράς και –όπως άλλωστε για όλα– τον Κ. Βαξεβάνη. Στην πραγµατικότητα είναι σε εξέλιξη µια συνωµοσία παρακρατικής έµπνευσης µε µοχλό τον Μανιαδάκη, ο οποίος µάλιστα την είχε περιγράψει στον Κ. Βαξεβάνη όταν δεχόταν απειλές ως µάρτυρας.

Ο Ν. Μανιαδάκης, για να ενοχοποιήσει τον Κ. Βαξεβάνη πως τον πίεζε µε δηµοσιεύµατα για να τον αναγκάσει να καταθέσει ό,τι ήθελε στους εισαγγελείς, παρέδωσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής τµήµα µηνυµάτων που αντάλλαξε µε τον δηµοσιογράφο. Το ίδιο µήνυµα κατέθεσε ενόρκως στην ανακρίτρια, λέγοντας πως δεν έχει άλλα µηνύµατα.

Η ανταλλαγή των µηνυµάτων είχαν γίνει έπειτα από δηµοσίευµα του Documento στις 11 Νοεµβρίου 2018. Συντάκτης ήταν η επί δεκαετίες δικαστική συντάκτρια εγνωσµένης εγκυρότητας Κατερίνα Κατή. Σε αυτό το δηµοσίευµα η έµπειρη δηµοσιογράφος µετέφερε πληροφορίες πως για κάποιον µάρτυρα, ο οποίος είναι προστατευόµενος µάρτυρας και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, ενδεχοµένως να υπάρχει πρόβληµα επειδή φέρεται να έχει καταθέσει στο FBI πράγµατα που δεν είπε στην Ελλάδα. Αν ισχύει αυτό, έγραφε η Κατ. Κατή, τότε πιθανόν να υπάρχει πρόβληµα µε τον ρόλο του ως προστατευόµενου µάρτυρα.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι την Παρασκευή 9 Νοεµβρίου 2018, όταν έκλεισε η ύλη για το φύλλο της εφηµερίδας, ο Κ. Βαξεβάνης είχε αποχωρήσει νωρίς επειδή είχε κάποια υποχρέωση στην Εύβοια. Την επόµενη ηµέρα ο Μανιαδάκης, ο οποίος ήταν επί δύο χρόνια πηγή (πληροφοριοδότης) της εφηµερίδας για το σκάνδαλο της Novartis, έστειλε µήνυµα στον Βαξεβάνη για να ρωτήσει αν το συγκεκριµένο ρεπορτάζ εννοούσε αυτόν. Ο Βαξεβάνης τον ρωτάει αν εννοεί το ρεπορτάζ της Κατή και ο δηµοσιογράφος πιθανολογεί πως µπορεί να εννοεί αυτόν, ενώ του λέει ότι δεν ήταν στην εφηµερίδα.

Στη συνέχεια επικοινωνεί µε την Κατ. Κατή, αυτή τον ενηµερώνει πως δεν αφορά αυτόν απ’ όσο µπορεί να ξέρει και ο Βαξεβάνης γράφει στον Μανιαδάκη: «∆εν αφορά εσένα». Ο Μανιαδάκης δηλώνει ανακουφισµένος, θυµίζει άλλωστε πως αυτός δεν είναι προστατευόµενος µάρτυρας στις ΗΠΑ –άρα συµφωνεί και αυτός ότι δεν τον αφορά το δηµοσίευµα– και αποδίδει τη διαρροή στους Αµερικανούς οι οποίοι θέλουν να τον εκδικηθούν γιατί δεν δέχτηκε να καταθέσει και στο FBI.

Το πλήρες µήνυµα το οποίο έχει καταθέσει ο Κ. Βαξεβάνης στην ανακρίτρια είναι το παρακάτω:

Μανιαδάκης: Κώστα ποιον αφορά το άρθρο σου; Καληµέρα Νίκος.
Βαξεβάνης: Το άρθρο της Κατή εννοείς;
Μανιαδάκης: Ναι. Τώρα το είδα.
Βαξεβάνης: Εσένα νοµίζω.
Μανιαδάκης: Μαλακίες. Εγώ ούτε έχω µπει υπό προστασία στην Αµερική. Ούτε τους έχω δώσει τίποτα.
Βαξεβάνης: Αυτή δεν ξέρει ονόµατα αλλά διέρρευσαν πως τον ένα µάρτυρα θα τον πάνε για δίωξη.
Μανιαδάκης: Ισα ίσα. Που οι εισαγγελείς µου είπαν να µη δώσω και δεν έδωσα. Τίποτα. Κάποιος παίζει παιχνίδια.
Βαξεβάνης: Νοµίζω αναφέρονται σε αυτό που έλεγαν ότι υπάρχει αναντιστοιχεία καταθέσεων.
Μανιαδάκης: Μπορεί να αφορά άλλον.
Βαξεβάνης: Λένε πως µάρτυρας περιέγραψε στους Αµερικανούς πως κουβάλαγε χρήµα και εδώ το έκρυψε.
Μανιαδάκης: Τότε δεν αφορά εµένα.
Βαξεβάνης: Αν δεν το δώσει και εδώ θα του ασκήσουν διώξεις λένε αφού τον εξαιρέσουν.

Μετά την ενηµέρωση του Κ. Βαξεβάνη από τη δηµοσιογράφο Κατ. Κατή, ύστερα από κάποιες ώρες, το µήνυµα συνεχίζει:
Βαξεβάνης: ∆εν αφορά εσένα.
Μανιαδάκης: ΟΚ. Ευχαριστώ. Πήγε η ψυχή µου στην Κούλουρη. Κώστα κάποιος παίζει περίεργα παιχνίδια στο παρασκήνιο.
Βαξεβάνης: ∆εν ήξερα τι έβγαλε η Κατερίνα γιατί έφυγα νωρίς την Παρασκευή.
Μανιαδάκης: Μάλλον διότι ίσως θέλει να αποπροσανατολίσει ή να εκδικηθεί.
Βαξεβάνης: Βλάκας.
Μανιαδάκης: Να ξέρεις ότι εµένα µε προσέγγισαν πολλές φορές και µε διάφορους τρόπους µου ζήτησαν να παρακάµψω τις ελληνικές αρχές και να συνεργαστώ µαζί τους µόνο και αρνήθηκα.
Βαξεβάνης: Μη µασάς.
Μανιαδάκης: ∆εν µασάω αλλά άνθρωπος είµαι άγω χωρίς εµπειρία σε αυτά. Ολο αυτό είναι απίστευτο και προσπαθώ ταυτόχρονα να κρατήσω τη ζωή µου να µη διαλυθεί. Αυτός ο άνθρωπος έγινα, απαράδεκτος.
Βαξεβάνης: Ας περιµένουµε λίγο. Θα ξεκαθαρίσουν όλα.
Μανιαδάκης: Θέλω τη στήριξή σου.
Βαξεβάνης: Στο έχω πει.
Μανιαδάκης: Να ξέρεις ότι έχω στηρίξει τις ελληνικές αρχές. Στο µέγιστο. Και αυτοί προσπάθησαν να µε αποτρέψουν πολλαπλώς.

Ο Μανιαδάκης συνέχισε για µεγάλο χρονικό διάστηµα να δίνει πληροφορίες στο Documento, κάτι που αποδεικνύεται από τα µηνύµατα που συνεχίζει να ανταλλάσσει µε τον Βαξεβάνη. ∆εν είναι δηλαδή ενοχληµένος ούτε θεωρεί πως το Documento αναφερόταν σε εκείνον. Οταν όµως αλλάζει στρατόπεδο και µπαίνει στην υπηρεσία της ενοχοποίησης όσων αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis καταθέτει δόλια ένα µέρος του µηνύµατος, πλαστογραφεί την αλήθεια και το µήνυµα και αντιστρέφει πλήρως το νόηµα. ∆εν περιλαµβάνει το µήνυµα από το σηµείο που λέει πως δεν αφορά τον ίδιο και λέει ψέµατα ότι δεν έχει άλλα µηνύµατα, ενώ τα µηνύµατα προέρχονται από την εφαρµογή WhatsApp και µπορούν να ανακτηθούν ακόµη και αν είναι χαµένα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόµη και αν το δηµοσίευµα της δηµοσιογράφου αφορούσε τον Ν. Μανιαδάκη, η δηµοσιογραφία δεν µπορεί να ποινικοποιείται – και µάλιστα µε ακροβασίες και υποθέσεις. Ο δηµοσιογράφος έχει δικαίωµα να καταγράφει τις πληροφορίες του και ελέγχεται µε βάση την αλήθεια, έχει δηλαδή καθήκον αληθείας. ∆εν µπορούµε να κρίνουµε τα δηµοσιεύµατα µε βάση την πρόθεση των πηγών που έδωσαν τις πληροφορίες ούτε να διώκουµε δηµοσιογράφους αποδίδοντας στους ίδιους πρόθεση. Αλίµονο αν στο κράτος δικαίου καθιερώσουµε δίκη προθέσεων.

Ο Κ. Βαξεβάνης ζήτησε οι αποκαλύψεις του να διαβιβαστούν στην εισαγγελία για να διωχθεί ο Μανιαδάκης για ψευδορκία και πλαστογραφία µετά χρήσεως.
Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της προανακριτικής επιτροπής ο Κ. Βαξεβάνης δεν κλήθηκε ως µάρτυρας, παρότι ήταν στον κατάλογο µαρτύρων. Του αρνήθηκαν να προσέλθει να καταθέσει ακόµη και όταν το ζήτησε µε επιστολή του. Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ το ρεπορτάζ υπογράφει η Κατ. Κατή, η δίωξη ασκείται στον Κ. Βαξεβάνη. Η Κατή ούτε κλήθηκε ως µάρτυρας, παρότι η υπογραφή της είναι φαρδιά πλατιά στο δισέλιδο ρεπορτάζ, ούτε έγινε κατηγορούµενη. Πράγµα που, όπως δηλώνει η ίδια µε χιούµορ κατά καιρούς, θεωρεί µειωτικό αφού αποδίδουν όλες τις κατηγορίες µόνο στον Βαξεβάνη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter