Πώς ο ναζισμός διάβρωσε μια ολόκληρη κοινωνία

Πώς ο ναζισμός διάβρωσε μια ολόκληρη κοινωνία

Το βιβλίο «Το διαλυμένο σπίτι – Τα νεανικά μου χρόνια στη Γερμανία του Χίτλερ» του Χορστ Κρίγκερ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση της Σίσσυς Παπαδάκη. 

«Ήμουν το συνηθισμένο παιδί άκακων Γερμανών που δεν υπήρξαν ποτέ ναζί, χωρίς όμως αυτούς και όλους τους “καλούς Γερμανούς”, οι ναζί δεν θα είχαν καταφέρει τίποτα»: Με αφορμή τη δίκη του Άουσβιτς το 1963, όπου απλοί Γερμανοί κατηγορούνται για φρικτά εγκλήματα, ο δημοσιογράφος Χορστ Κρίγκερ επιστρέφει στη νεανική του ηλικία, στη δεκαετία του 1930, για να περιγράψει το έδαφος στο οποίο άνθισε ο ναζισμός.

Μεγάλωσε σε ένα προάστιο του Βερολίνου. Οι γονείς και οι γείτονές του ζούσαν μια συνηθισμένη, μη πολιτικοποιημένη, ζωή, πίστευαν στον Θεό και υπάκουαν στους νόμους. Σταδιακά όμως γοητεύτηκαν και δηλητηριάστηκαν από τις υποσχέσεις του Χίτλερ. Πώς έγινε αυτό;

Το βιβλίο εκδόθηκε το 1966 σκίζοντας για πρώτη φορά το πέπλο της σιωπής, καθώς αποκάλυπτε δύσπεπτες αλήθειες για το έθνος των Γερμανών. Βρέθηκε εκτός κυκλοφορίας για δεκαετίες, αλλά επανεκδόθηκε το 2019 και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

«Ένα βιβλίο για τη Γερμανία χωρίς ψέματα», έγραψε ο Μαρσέλ Ράιχ Ρανίτσκι, κορυφαίος Γερμανός κριτικός λογοτεχνίας και επιζών του Ολοκαυτώματος. «Ένα βιβλίο-προειδοποίηση για την εποχή μας» (The Guardian).  

Ο Χορστ Κρίγκερ γεννήθηκε το 1919. Σπούδασε Φιλοσοφία και Συγκριτική Λογοτεχνία στο Βερολίνο. Μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου εργάστηκε ως πολιτιστικός συντάκτης και αρθρογράφος σε εφημερίδες (κυρίως την Die Zeit). Ως αρθρογράφος θεωρείτο ειδήμων σε θέματα σχετικά με τους Ναζί και τον διαμελισμό της Γερμανίας. Πέθανε το 1999.

Έγραψαν:

«Ο Χίτλερ θα είναι για πάντα μαζί μας». Αυτή η φράση σημαίνει ένα πράγμα: Το παρελθόν της Γερμανίας δεν αλλάζει και δεν υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστεί κανείς. Το πολύ που μπορεί να κάνει είναι να το περιγράψει με ακρίβεια. Αυτό κάνει ο Κρίγκερ. Έχει κάνει εμμονή του τα ακριβή γεγονότα και την αμεροληψία του τρόπο λογοτεχνικής γραφής και έχει αναλάβει ως αρθρογράφος τον ρόλο του «τρομερού παιδιού» που λέει αυτό που οι άλλοι φοβούνται να πουν: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός» […] Υποδειγματικό βιβλίο για το πώς μπορεί να μιλήσει κανείς για το παρελθόν, όχι για το αντέξει, αλλά για χάρη του παρόντος και του μέλλοντος.

Marcel Reich-Ranicki, Die Zeit (1970)

Ο Κρίγκερ δείχνει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο οι αστοί ενέδωσαν στον ναζισμό και σύναψαν ειρήνη με το εγκληματικό καθεστώς.

Frankfurter Rundschau

Ένα βιβλίο-προειδοποίηση για την εποχή μας. Πρωταγωνιστές του βιβλίου δεν είναι οι φανατικοί των SS, αλλά οι τα εκατομμύρια των απολιτικών Γερμανών που άφησαν να συμβούν όσα συνέβησαν. Σε μια εποχή που η δημοκρατία απειλείται παντού και ο αδίστακτοι πολιτικοί εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες της για τους δικούς τους κακόβουλους σκοπούς, είναι σημαντικό να μάθουμε πώς και ένα άτομο μπορεί να σταθεί όρθιο ενώ το κακό θριαμβεύει.

Guardian

Μια άτεγκτη, ειλικρινής και καίρια μαρτυρία.

Hilary Mantel

Το βιβλίο που έσπασε τη σιωπή.

The Times

Νεανικές αναμνήσεις με συγκλονιστική ιστορική διάσταση.

Le Monde

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter