Πως οι αποκαλύψεις για το Pegasus κλυδωνίζουν το Ισραήλ

Πως οι αποκαλύψεις για το Pegasus κλυδωνίζουν το Ισραήλ

Η εκτεταμένη χρήση του ισραηλινού προγράμματος κυβερνοκατασκοπείας Pegasus για την παρακολούθηση ισραηλινών πολιτών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων έχουν ανοίξει τη συζήτηση για τη ποιότητα της δημοκρατίας και την εμπέδωση ή όχι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ.

Αφορμή για την έναρξη της συζήτησης δεν ήταν τα δημοσιεύματα της δημοσιογραφικής ομάδας της Forbidden Stories, αλλά η δημοσιοποίηση ενός καταλόγου που περιλαμβάνει 23 επώνυμα θύματα. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται δήμαρχοι, ο γιος του πρώην ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και τρεις κορυφαίοι δημόσιοι αξιωματούχοι.

Οι τρεις αξιωματούχοι, μάλιστα, συνέταξαν μία δημόσια επιστολή διαμαρτυρίας προς την ισραηλινή κυβέρνηση, όπου εξέφραζαν την απελπισία τους για την έκθεση των «προσωπικών και επαγγελματικών κόσμων», αναφέροντας παράλληλα τα συναισθήματα «προσβολής, ταπείνωσης και ανημποριάς» που βιώνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρακολούθηση πραγματοποιούνταν από την ισραηλινή αστυνομία χωρίς κάποιο ένταλμα, ενώ τα θύματα που αναφέρονται δημόσια είναι μόνο Ισραηλινοί. Θα έχει πραγματικά ενδιαφέρον να αποσαφηνιστεί σε ποια έκταση πραγματοποιούνταν παρακολουθήσεις στον αραβικό πληθυσμό που διαμένει στο Ισραήλ ή στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης ή της Λωρίδας της Γάζας. Μέχρι στιγμής, μόλις τέσσερις Παλαιστίνιοι ακτιβιστές -που το ισραηλινό υπουργείου άμυνας είχε αποκαλέσει τρομοκράτες- έχουν επιβεβαιωθεί ως στόχοι του επίμαχου λογισμικού.

Η ισραηλινή κυβέρνηση του Ναφτάλι Μπένετ θέλοντας να δείξει ότι αποτελεί μια τομή σε σχέση με την κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα, αν και τα ευρήματα της θα είναι πιθανότατα περιορισμένα. Αυτό διότι το ισραηλινό βαθύ κράτος αλλά και η απελθούσα κυβέρνηση χρησιμοποιούσε το Pegasus για την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων του Ισραήλ με τρίτες χώρες αλλά και την παρακολούθηση παραδοσιακών εχθρών όπως το Ιράν.

Οι αντιδράσεις έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που η Jerusalem Post σε ένα ασυνήθιστα σκληρό δημοσίευμα της κάνει λόγο για «σύμπτωμα σαπίλας στην Ισραηλινή αστυνομική κουλτούρα» που αναγκάζει τον Ισραηλινό υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Κόμπι Σαμπτάι να επιλέξει μία εξωτερική επιτροπή με επικεφαλής έναν δικαστή για να ελέγξει την αστυνομία και να αποφύγει την συγκάλυψη.

Η ισραηλινή εταιρεία NSO που παρείχε το Pegasus προωθούσε το προϊόν ως ένα εργαλείο που θα αντιμετώπιζε και θα ξεσκέπαζε τα τρομοκρατικά δίκτυα που απειλούν τα κράτη και δη το Ισραήλ. Όμως όπως απέδειξε η έρευνα της Forbidden Stories μόνο για αυτό τον λόγο δεν χρησιμοποιούνταν, καθώς πλήθος δημοσιογράφων, πολιτικών αντιφρονούντων, ακτιβιστών, δικηγόρων έως και προέδρων κρατών όπως ο Μακρόν βρίσκονταν στη λίστα των παρακολουθήσεων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter