Πως τα αναψυκτικά «απενεργοποιούν» τα οφέλη της πρωτεΐνης

Πως τα αναψυκτικά «απενεργοποιούν» τα οφέλη της πρωτεΐνης

Οι περισσότερες δίαιτες εστιάζουν στην υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης και λαχανικών και λιγότερο σε υδατάνθρακες και άμυλο.

Μελέτη, ωστόσο, διαπίστωσε πως η κατανάλωση ενός αναψυκτικού ή ποτού με ζάχαρη μαζί με γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη επηρεάζει τον μεταβολισμό και δημιουργεί περισσότερο λίπος.

Ο συνδυασμός περιορίζει την αξία της πρωτεΐνης, η οποία αυξάνει τον κορεσμό, και μειώνει την πρόσληψη ενέργειας.

Τα τρως και σε “τρώνε”. Διότι μπορεί οι πρωτεΐνες να χορταίνουν και να αυξάνουν τις καύσεις, αλλά μαζί με ζαχαρούχο ρόφημα ωθούν το σώμα να αποθηκεύει περισσότερο λίπος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Επιπλέον τα ροφήματα με τη ζάχαρη αυξάνουν την όρεξη για περισσότερο φαγητό, λίγο μετά την ολοκλήρωση του γεύματος.

Η επιστημονική ομάδα του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 27 ενήλικες με υγιές βάρος. Σε εργαστηριακές συνθήκες καταγραφόταν το ποσοστό του οξυγόνου που εισέπνεαν και το διοξείδιο του άνθρακα που εξέπνεαν, ενώ γινόταν και συλλογή δειγμάτων ούρων.

Η έρευνα

Τα γεύματα που κατανάλωναν οι εθελοντές περιείχαν τρία είδη θρεπτικών ουσιών, υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνη, ώστε να διαπιστωθεί πώς οι επιπλέον υδατάνθρακες, υπό τη μορφή του αναψυκτικού, επηρεάζουν τον μεταβολισμό των λιπαρών και των πρωτεϊνών. Τη μια ημέρα έφαγαν δύο γεύματα που περιείχαν 15% πρωτεΐνη και την άλλη δύο γεύματα με 30% πρωτεΐνη. Τα γεύματα περιείχαν ψωμί, τυρί, πατάτες, βούτυρο και ζαμπόν, προσφέροντας στον οργανισμό 17 γραμμάρια λίπους και 500 θερμίδες.

Οι εθελοντές τη μια ημέρα ήπιαν ένα αναψυκτικό με γεύση κεράσι – που περιείχε ζάχαρη – και την άλλη ίδιο αναψυκτικό, αλλά χωρίς ζάχαρη. Όταν έφαγαν γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και τα συνόδευαν με αναψυκτικά που περιείχαν ζάχαρη, έτειναν να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος, συγκριτικά με όταν έτρωγαν το ίδιο γεύμα αλλά έπιναν αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη. «Μας εξέπληξε ο αντίκτυπος των ροφημάτων με ζάχαρη στον μεταβολισμό, όταν συνδυάζονται με γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Σάνον Κάσπερσον, βιολόγος στο Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Τα αναψυκτικά με ζάχαρη μείωναν την οξείδωση του λίπους κατά 8%, μια διαδικασία που δίνει το έναυσμα για την αποδόμηση των μορίων λίπους. Επίσης, όταν το αναψυκτικό συνδυαζόταν με 15% πρωτεΐνη, μείωνε την οξείδωση του λίπους κατά 7,2 γραμμάρια κατά μέσο όρο, ενώ το ίδιο αναψυκτικό με γεύμα με 30% περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη μείωνε την οξείδωση του λίπους κατά 12,6 γραμμάρια.

Πηγή: runnfun.gr 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter