Πώς το «ντουέτο» Μακρόν και Ντράγκι φιλοδοξεί να πάρει τον ρόλο της Μέρκελ

Πώς το «ντουέτο» Μακρόν και Ντράγκι φιλοδοξεί να πάρει τον ρόλο της Μέρκελ
Φωτογραφία αρχείου

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δείπνησαν για τέσσερις ώρες συζητώντας για το μέλλον της Ευρώπης στη μετά-Μέρκελ εποχή.

Το δείπνο πραγματοποιήθηκε στη Γαλλική ακτή της Μασσαλίας και αποσκοπούσε την σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο ισχυρούς παίκτες της Ευρώπης. Η αποχώρηση της Μέρκελ αλλά και της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας από το προσκήνιο δημιουργεί νέες δυναμικές στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Οι δύο πολιτικοί φιλοδοξούν να ενισχύσουν τον άξονα Παρισιού-Ρώμης υποσκάπτοντας την ισχύ του Βερολίνου. Αυτό διότι φοβούνται μία πανευρωπαϊκή επανάληψη του 2009-2010 όπου τον λογαριασμό τον πλήρωσαν οι PIGS (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία), προς παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Συνεπώς, μία αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα σε Γαλλία και Ιταλία θα περιόριζε εάν δεν ακύρωνε τις όποιες προσπάθειες, του νέου Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του -κατά πάσα πιθανότητα- νέου Γερμανού Υπουργού Οικονομικών και θιασώτη του «σοϊμπλερισμού» Κρίστιαν Λίντνερ, να επιβληθεί μία πανευρωπαϊκή λιτότητα.

Επομένως, η προσπάθεια των δύο θα επικεντρωθεί στην ανάσχεση της γερμανικής λιτότητα, επιχειρώντας παράλληλα να εμβαθύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε φάσματα όπως η ασφάλεια, τα αναπτυξιακά πακέτα και κυρίως μία νέα «δημοσιονομική ολοκλήρωση» ενόσω συνεχίζοντας την επεκτατική νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πέραν της ατζέντας για την Ευρώπη, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για θέματα όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Αφρική, ειδικά για την Λιβύη. Ενδέχεται στο προσεχές μέλλον να παρακολουθήσουμε τον κοινό «βηματισμό» των δύο σε θέματα όπως η Λιβύη. Άλλωστε η συνάντηση πραγματοποιείται λίγο πριν τη διεθνή διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης στο Παρίσι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter