Πόσο ανθεκτικός είναι ο κορονοϊός;- Σε ποιες επιφάνειες αντέχει περισσότερο;

Πόσο ανθεκτικός είναι ο κορονοϊός;- Σε ποιες επιφάνειες αντέχει περισσότερο;

Ένα από τα βασικότερα ερωτήματα που απασχολεί τους περισσότερους είναι σε ποιες επιφάνειες αντέχει περισσότερο ο κορονοϊός και για πόσο χρονικό διάστημα.

Ο Guardian απευθύνηκε στην καθηγήτρια Ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο του Γιέιλ, Akiko Iwasaki, και στην επιδημιολόγο και καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Julia Marcus για να δώσουν τις δικές τους απαντήσειςπάνω στα δύο αυτά βασικά ερωτήματα.

Αρχικά, επισημαίνουν το γεγονός πως το ότι ιοί είναι ανιχνεύσιμοι δεν σημαίνει ότι είναι ζωντανοί ή ότι η επαφή μαζί τους μπορεί να μολύνει κάποιον. Ο ιός χρειάζεται και άλλα στοιχεία για να είναι πλήρης. Το να έχεις κομμάτια RNA δεν σημαίνει ότι έχεις και ιό ή ότι έχεις και εστία μόλυνσης.

Στο ερώτημα πόσο διάστημα μπορεί να ζήσει στις επιφάνειες ο κορονοϊός, η Julia Marcus απαντά ότι «σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στο The New England Journal of Medicine σε ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου έδειξε ότι ο κορονοϊός είναι ανιχνεύσιμος στον χαλκό για μέχρι 4 ώρες, στο χαρτόνι έως για 24 ώρες και στο πλαστικό και το ατσάλι έως και για 72 ώρες. Είναι όμως σημαντικό να τονίσουμε ότι η ποσότητα του ιού μειώνεται ταχύτατα όσο περνάει η ώρα σε κάθε μια από αυτές τις επιφάνειες. Οπότε ο κίνδυνος από το άγγιγμά τους πιθανότατα μειώνεται όσο περνάει η ώρα.»

Για το αν κάποιος μπορεί να μολυνθεί από μόνο ένα σωματίδιο η απάντηση της Akiko Iwasaki είναι ότι «υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός ενεργών σωματιδίων στα οποία πρέπει να εκτεθείς για να μολυνθείς. Αν είχες μόνο ένα τέτοιο σωματίδιο στο δάχτυλό σου, είναι απίθανο να προσβληθείς. Ορισμένοι ιοί είναι πολύ ισχυροί και χρειάζεται μόνο 10 σωματίδια για να μολυνθείς ενώ για άλλους απαιτούνται εκατομμύρια. Όσο λιγότερα είναι τα σωματίδια στα οποία εκτίθεται κανείς τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες έκθεσης στον ιόι. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η ποσότητα του ιού σε μια επιφάνεια». 

Επίσης, ένα ακόμα σημαντικό ερώτημα είναι πόσοι προσβάλλονται από τις επιφάνειες σε σχέση με όσους προσβάλλονται από αιωρούμενα σωματίδια ή από επαφή με ήδη μολυσμένους; Η Marcus απαντά ότι «με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να προσβληθεί κανείς από τη στενή επαφή με μολυσμένο άνθρωπο από ό,τι αν ακουμπήσεις μια μολυσμένη επιφάνεια. Τούτου λεχθέντος πρέπει να τονιστεί ότι παραμένει σημαντικό να είναι κανείς προσεκτικός στο τι ακουμπάει, ειδικά επιφάνειες τις οποίες χρησιμοποιούν πολλοί, αλλά και να πλένει κανείς προσεκτικά τα χέρια του αφού ακουμπήσει οποιοδήποτε αντικείμενο όπως για παράδειγμα τη χειρολαβή σε ένα ΜΜΜ ή κάποιο αντικείμενο σε μπακάλικο ή σούπερ μάρκετ.»

«Ο κορωνοϊός είναι πολύ σταθερός σε αντικείμενα από πλαστικό ή ατσάλι – μπορεί να παραμείνει για κάμποσες ημέρες. Οπότε είναι πιθανόν κάποιος που είναι ασθενής να αφήσει τον ιό σε μια επιφάνεια και κάποιος άλλος να τον ακουμπήσει και στη συνέχεια να ακουμπήσει το πρόσωπό του» τονίζει η Iwasak. 

Όσον αφορά για το αν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από πακέτα που παραδίδονται η Marcus λέει ότι «ο κίνδυνος είναι μικρός αλλά είναι πιθανόν αν κάποιος παραδίδει ένα πακέτο στο σπίτι κάποιου άλλους και είναι άρρωστος, αυτό να είναι μια ”διαδρομή” μετάδοσης. Η συμβουλή μου είναι κάθε φορά που μπαίνει κάτι νέο στο σπίτι σας να είστε προσεκτικοί με το πλύσιμο των χεριών μετά τον χειρισμό του.

«Η σταθερόηττα του ιού είναι αρκετά σημαντική στο χαρτόνι. Όταν λαμβάνετε τέτοια πακέτα, ανοίξτε τα και πετάξτε γρήγορα το χαρτόνι, πλύντε τα χέρια σας και προσπαθείστε να αποφύγετε την επαφή με το πρόσωπό σας. Λάβετε όλα τα μέτρα που μπορείτε για να ελαχιστοποιήσετε την επαφή από την επιφάνεια του πακέτου στο πρόσωπό σας» τονίζει η Iwasaki.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter