Πόσο εύκολο είναι να τρέχεις χωρίς να χρησιμοποιείς τα χέρια σου;

Πόσο εύκολο είναι να τρέχεις χωρίς να χρησιμοποιείς τα χέρια σου;

Ας είμαστε ειλικρινείς: οι δρομείς δεν φημίζονται ιδιαίτερα για τα γυμνασμένα χέρια τους. Και κάτι τέτοιο φαντάζει λογικό: όταν ασχολείσαι με ένα άθλημα που βασίζεται κατά βάση στα πόδια, δεν προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση η παραμέληση των χεριών.

«Έχετε προσπαθήσει ποτέ να τρέξετε χωρίς να χρησιμοποείτε τα χέρια σας; Είναι περίεργο, αναποτελεσματικό και απίστευτα δύσκολο», λέει η Πάμελα Γκιζέλ, αθλητική ψυχολόγος στην Ειδική Χειρουργική Αθλητική Κλινική της Νέας Υόρκης. «Τα χέρια παίζουν κομβικό ρόλο στο τρέξιμο και ειδικά όταν τα πόδια σου έχουν αρχίσει να κουράζονται είναι τα χέρια που κρατάνε τον ρυθμό σου σταθερό», τονίζει.

Αυτό σημαίνει πως η προπόνησή σας πρέπει να περιλαμβάνει εξειδικευμένες ασκήσεις για τα χέρια. Γενικότερα, όσο πιο γυμνασμένο είναι το πάνω μέρος του σώματός σας, τόσο πιο εύκολο είναι να μένει σταθερό και σε όρθια θέση ενώ τρέχετε, γεγονός που βελτιώνει τη πνευμονική σας ικανότητα. «Η αναβαθμισμένη αντοχή του πάνω μέρους του σώματός σας μειώνει επίσης την απαίτηση οξυγόνου, κάτι που σημαίνει πως θα τρέχετε γρηγορότερα, ενώ χρησιμοποιείτε την ίδια ποσότητα ενέργειας», λέει η Γκιζέλ στο runnersworld.gr

Και υπάρχει και ένας ακόμα πιο σημαντικός λόγος να είστε γυμνασμένοι από τη μέση και πάνω που δεν έχει να κάνει με τους γρήγορους χρόνους. «Όταν κουνάτε μπροστά και πίσω οικοδομείται μυική αντοχή. Πρέπει ωστόσο να οικοδομούμε επίσης μυϊκή δύναμη και οστική πυκνότητα ώστε να αποφεύγουμε αποτρέψουμε τους τραυματισμούς», λέει ο Νικ Παγκς, πιστοποιημένος προσωπικός εκπαιδευτής και συνιδιοκτήτης του Ripped Fitness, στούντιο γυμναστικής στη Νέα Υόρκη.

«Ο μέσος όρος βημάτων για τους δρομείς είναι 165-180 βήματα ανά λεπτό. Κάθε βήμα είναι επίφοβο για τραυματισμό. Συνεπώς, όσο πιο χαμηλή είναι η οστική πυκνότητα τόσο πιο πιθανό είναι, μέσα σε αυτά τα χιλιάδες βήματα που κάνουμε ενώ τρέχουμε, να πάθουμε διαφόρων ειδών κατάγματα. Η ρίζα αυτού του προβλήματος είναι η κακή μηχανική του σώματος και η ανισομερής εκγύμναση στα διαφορετικά σημεία του σώματος», εξηγεί η Γκιζέλ.

Υπό αυτή την έννοια, η γυμναστική με βάρη είναι μια αναγκαιότητα για κάθε δρομέα. «Αν θέλετε να αποτρέψετε τους τραυματισμούς και να βελτιώσετε την ταχύτητά σας και την αντοχή σας, θα πρέπει να είστε πρόθυμη να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα με βάρη», τονίζει ο Παγκς, που προσθέτει ότι το να κάνεις χαλαρά ασκήσεις με βάρη ανά τακτά χρονικά διαστήματα δεν είναι κάτι κακό. Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν θα είναι το απαιτούμενο χωρίς μια συστηματικότητα.

Οι δρομείς πρέπει να κάνουν ασκήσεις με βάρη που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των χεριών, την πλάτη και τη μέση τουλάχιστον δυο με τρεις φορές την εβδομάδα. Στόχος φυσικά δεν είναι το τέλειο σώμα αλλά η οικοδόμηση δύναμης στους μυς. Και αν κάτι τέτοιο φαντάζει χρονοβόρο και δύσκολο να συνδυαστεί με τις εβδομαδιαίες προπονήσεις, η Γκιζέλ τονίζει πως: «Μια συνεδρία με βάρη δεν χρειάζεται να διαρκεί μια ώρα για να είναι αποτελεσματική. Μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δέκα λεπτά. Μπορείτε να αφαιρέσετε ένα δεκάλεπτο από κάθε τρέξιμο που κάνετε την εβδομάδα και να το αντικαταστήσετε με ένα αντίστοιχο χρονικό διάστημα ασκήσεων με βάρη. Σίγουρα θα έχετε περισσότερα οφέλη σε σχέση με δέκα ακόμα λεπτά στον δρόμο».

Για την Γκίζελ και τον Παγκς, τα τρία σημεία-κλειδιά σε μια τέτοια προσπάθεια είναι τα εξής:

Βρείτε τη φόρμα σας

«Όσα βάρη και αν σηκώνεται, αν η φόρμα σας είναι χάλια τότε όχι μόνο δεν θα ωφεληθείτε αλλά αντίθετα, κινδυνεύετε και να τραυματιστείτε», λέει ο Pags. Ζητήστε από έναν εκπαιδευτή να σας βγάλει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων με βάρη για αρχάριους και στη συνέχεια εκτελέστε το συστηματικά πώς να εκτελέσει σωστά σειρές, πιεστήρια στο στήθος, κλοπές τρικεφάλου και παραλλαγές μπούκλα, προτείνει. Κατόπιν τοποθετήστε το μπροστά από έναν καθρέφτη για να παρακολουθήσετε την τεχνική.

Κάντε τους μυς σας να κουραστούν πραγματικά

«Για να αποκομίσει κανείς οφέλη από τις ασκήσεις με βάρη πρέπει να εξαντλήσετε τους μύες σας μέχρι εκεί που δεν πάει», λέει η Γκιζέλ. Αυτό σημαίνει πως τον πρώτο καιρό πρέπει να κάνετε όσες περισσότερες επαναλήψεις γίνεται ακόμα και αν το βάρος είναι μικρό. Όσο περνάει ο καιρός και προσαρμόζεστε θα μπορείτε να αυξάνετε το βάρος και να μειώνετε τις επαναλήψεις.

Να εξαντλείτε τα όριά σας

Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας κάθε φορά που λέτε πως δεν μπορείτε να αναβαθμίσετε την άσκηση που κάνετε. Να είστε βέβαιοι πως τα παρατάτε επειδή το σώμα σας δεν αντέχει άλλο και όχι επειδή το μυαλό σας λέει να τα παρατήσετε. Το να φτάνετε στα όριά σας (με ασφάλεια πάντα) είναι ο τρόπος με τον οποίο θα δημιουργήσετε πραγματική αλλαγή στο σώμα σας.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter