Πόσο κόστισαν οι μάσκες της Μενδώνη

Πόσο κόστισαν οι μάσκες της Μενδώνη

Μάσκες με θέματα εμπνευσμένα από ζωόμορφα ειδώλια-αναθήματα του 8ου – 7ου αιώνα ή από κυκλαδικά μαρμάρινα ειδώλια κυκλοφορούν στα πωλητήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη τη χώρα. Ποιο όμως είναι το κόστος κάθε μάσκας και με πόσες μάσκες θα τροφοδοτηθούν τα πωλητήρια;

«Διαλέξτε, κόσμε»! Το υπουργείο Πολιτισμού σε ρόλο ντελάλη της σπαρταριστής πραμάτειάς του διαφημίζει με συγκρατημένη περίσκεψη που επιτάσσουν οι νέες συνθήκες της πανδημίας («Τα νέα δεδομένα που έχει επιβάλει η πανδημία της Covid-19 έφεραν στην καθημερινότητά μας τις μάσκες προστασίας. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για πόσο καιρό ακόμη θα χρειαστεί να κυκλοφορούμε φορώντας τις») αλλά και με μια νότα υπόγειου σαρκασμού («Όμως, δεν είναι απαραίτητο η μάσκα να παραπέμπει σε κλινική εικόνα») που κριτικάρει την αντιαισθητική (μην πάθουμε καμιά ζημιά και εγκαταλείψει οριστικά τη χώρα ο Λεωνίδας Καβάκος) εικόνα των πολιτών με νοσοκομειακές και ιατρικές μάσκες το καινούργιο εμπόρευμά του: υφασμάτινες προστατευτικές μάσκες με εκτύπωση σχεδίων και φωτογραφιών με θέματα εμπνευσμένα από την πολιτιστική κληρονομιά. 

Όπως μας πληροφορεί το υπουργείο Πολιτισμού, «το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, στο πλαίσιο της προσαρμογής της λειτουργίας του στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την εμφάνιση της πανδημίας και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η χρήση της προστατευτικής μάσκας αποτελεί πλέον αναγκαιότητα για τους πολίτες, ως βασικό μέσο ατομικής και συλλογικής προστασίας, παρήγγειλε υφασμάτινες μάσκες. Οι μάσκες, οι οποίες είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών και αισθητικής, διατίθενται από τα πωλητήρια του ΤΑΠ στο κοινό που επισκέπτεται τους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας. Η τιμή πώλησης είναι 5 ευρώ, ενώ από τις πρώτες ημέρες που άρχισαν να διατίθενται από τα πωλητήρια του ΤΑΠ, οι μάσκες είναι από τα πλέον ευπώλητα αντικείμενα».

Σε ευνομούμενες πολιτείες όπου η διαφάνεια είναι η αρχή της δημοκρατικής λειτουργίας, οι υπεύθυνοι επικοινωνίας θα έπρεπε στο δελτίο Τύπου που συνέταξαν να επισυνάψουν το κόστος των μασκών, το όνομα ή τα ονόματα των προμηθευτών, τα αντίστοιχα των σχεδιαστών, όπως και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή προμηθευτών και σχεδιαστών. Αυτό θα συνέβαινε σε ευνομούμενες πολιτείες, όχι σε «επιτελικά κράτη» όπου οι αδιαφανείς συναλλαγές είναι κοινός τόπος και η πλειονότητα των ΜΜΕ απλώς αναπαράγουν την είδηση θαυμάζοντας την αισθητική αναβάθμιση των μασκών. 

Το Documento βρήκε στο ΚΗΜΔΗΣ την απόφαση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων αναφορικά με τη σύναψη σύμβασης για την προμήθεια πολιτιστικών προϊόντων. Η ανάθεση (κάτω από 10.000 ευρώ οπότε αποφεύγεται ο διαγωνισμός· συγκεκριμένα 9.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ) αποφασίστηκε στις 5 Ιουνίου 2020 και μένει πλέον να απαντηθεί ποιο είναι το κόστος ανά μονάδα. Με πόσες μάσκες θα τροφοδοτήσει τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων η εταιρεία που ανέλαβε το έργο και ποιο είναι το κόστος καθεμίας; Να περιμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε από το υπουργείο Πολιτισμού; Δεσμευόμαστε πως αν πάρουμε τις απαντήσεις, θα εναρμονιστούμε με το πανηγυρικό πνεύμα της πλειονότητας των εγχώριων ΜΜΕ.             

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter