Πόσο κοστίζει μια ζωή;

Η ζωή είναι ανεκτίμητη, λένε, γι’ αυτό και στην ερώτηση πόσα θα έδινες για να σώσεις έναν δικό σου άνθρωπο η απάντηση συνήθως είναι «όλο το χρυσάφι του κόσμου», ακόμη κι αν δεν το έχεις.

Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτονται και οι φαρμακευτικές εταιρείες όταν ζητάνε κάτι παραπάνω για να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή. Στην προκειμένη περίπτωση το κάτι παραπάνω που ζητάει η Pfizer από την ΕΕ για μια δόση εμβολίου κατά της Covid-19 μεταφράζεται σε 19,50 ευρώ από 15,50 ευρώ και της Moderna σε 19 ευρώ από 18,33 ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο των «Financial Times». Τ

όσο χρεώνουν οι φαρμακευτικές τους απελπισμένους Ευρωπαίους, που εξαναγκασμένοι και δωροδοκημένοι από τις κυβερνήσεις τους περιμένουν ήδη την τρίτη δόση, μιας και η μετάλλαξη Δέλτα δεν αστειεύεται.

Και μετά θα έρθει η μετάλλαξη Εψιλον, η Ζήτα και πάει λέγοντας, μέχρι τα εμβόλια από λύση έκτακτης ανάγκης να μετατραπούν σε μια καλοστημένη επικερδή και διαρκή μπίζνα.

Αλλωστε ο CEO της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά δεν έκρυψε ποτέ τις πραγματικές του προθέσεις. Εχει ήδη προτείνει να συνάπτονται ετήσια συμβόλαια, όπως συμβαίνει και με τα εμβόλια της γρίπης. Με αυτό το σκεπτικό σίγουρα δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα όταν Moderna και Pfizer επιδιώκουν να κατασκευάσουν ένα ετήσιο εμβόλιο mRNA που θα καλύπτει κορονοϊό και εποχική γρίπη.

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια που λέει και η παροιμία – και μερικά δισεκατομμύρια παραπάνω για τις φαρμακοβιομηχανίες φυσικά. Και τελικά συνειδητοποιείς πως δεν είσαι εσύ ο μεγαλύτερος κερδισμένος επειδή εμβολιάστηκες, όπως σου λένε, αλλά επειδή είχες 19,50 ευρώ για τη δόση σου.