Πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα η πτώχευση της Thomas Cook

Πόσο θα κοστίσει στην Ελλάδα η πτώχευση της Thomas Cook

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στον ελληνικό τουριστικό κλάδο μετά το λουκέτο της Thomas Cook, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές που θα υποστούν ξενοδόχοι, προμηθευτές και ταξιδιωτικά γραφεία υπολογίζονται σε περίπου 250-500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, με το μεγάλο ερώτημα να είναι τι κεφάλαια από αυτά θα καλυφθούν από ασφαλιστικές εταιρείες.

Με βάση τους υπολογισμούς των ξενοδόχων μόνο της Κρήτης, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ένα ποσό μεταξύ 80-100 εκατ. ευρώ θεωρείται «χαμένο», ενώ περίπου ίδιου ύψους είναι οι απώλειες σε Κω και Ρόδο. Ακολουθούν η Κέρκυρα και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Η Thomas Cook πραγματοποιούσε τις πληρωμές της μετά από διάστημα δύο έως τριών μηνών, επομένως για τους Έλληνες ξενοδόχους το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου και μετά- η πλέον υψηλή περίοδος- βρίσκεται στον αέρα, ενώ θα πρέπει να προσμετρηθούν η χασούρα για τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο. Επιπλέον σημαντικά είναι τα χαμένα ποσά για από τις προκρατήσεις του 2020.

Οι μεμονωμένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν συνάψει μεγάλο όγκο συμβολαίων με την Thomas Cook είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, αν και προς το παρόν αναλυτικά και ακριβή στοιχεία για τις απώλειες ανά ξενοδοχειακή μονάδα δεν υπάρχουν.

Να σημειωθεί ότι από σήμερα, που κήρυξε η εταιρεία την πτώχευση, όλες οι μετέπειτα παραμονές ταξιδιωτών στα ξενοδοχεία, και όχι οι προγενέστερες, θα καλυφθούν από την ασφάλεια που ενεργοποιείται.

Ανησυχία για τα τραπεζικά δάνεια

Το κανόνι του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού έχει εντείνει τις ανησυχίες για το αν συμβάλει στη δημιουργία νέας γενιά κόκκινων δανείων, ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις.

Πάντως από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία πέρυσι είχε ανοίξει γραμμή χρηματοδότησης 40 εκατ. ευρώ προς δυο θυγατρικές της Thomas Cook, την Helios και την Sunwing, διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει ανησυχία. Από τη γραμμή χρηματοδότησης έχουν εκταμιευθεί 22 εκατ. ευρώ που κατευθύνθηκαν σε ξενοδοχεία σε Κω και Ρόδο. Έναντι των δανείων αυτών η Τράπεζα Πειραιώς είναι πλήρως καλυμμένη τόσο διότι έχει ενέχυρα στις μετοχές των ξενοδοχείων, καθώς επίσης και προσημειώσεις στα ακίνητα.

Διαβάστε ακόμη: Thomas Cook: Μέτρα-«ασπιρίνη» από την κυβέρνηση για τους ξενοδόχους

FedHATTA: Τι ισχύει για τους ταξιδιώτες

Σύμφωνα με την FedHATTA, η Thomas Cook όπως και κάθε tour operator και τουριστικό γραφείο που λειτουργεί νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπόκειται στην Οδηγία (ΕΕ) 2015/2302 σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς και διαθέτει τις εγγυήσεις που απαιτούνται από αυτήν. Έτσι, οι πελάτες της είναι απόλυτα προστατευμένοι.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη Οδηγία, οι εγγυήσεις που παρέχουν οι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών (με τη μορφή είτε ασφαλιστηρίων συμβολαίων είτε εγγυητικών ταμείων είτε άλλων εγγυήσεων) εξασφαλίζουν:

– την επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν καταβληθεί από ή για λογαριασμό των ταξιδιωτών, στον βαθμό που οι σχετικές υπηρεσίες δεν εκτελούνται λόγω αφερεγγυότητας των διοργανωτών

– τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών, εφόσον η μεταφορά επιβατών περιλαμβάνεται στη σύμβαση του οργανωμένου ταξιδιού και

– ενδεχομένως και την δυνατότητα συνέχισης του ταξιδιού, εφόσον οι σχετικές εγγυήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας την παρέχουν.

Οι ταξιδιώτες ωφελούνται από την προστασία κατά της αφερεγγυότητας του διοργανωτή ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, τον τόπο αναχώρησης ή τον τόπο πώλησης του πακέτου, καθώς και ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται η οντότητα που παρέχει την προστασία κατά της αφερεγγυότητας.

Όταν η εκτέλεση του οργανωμένου ταξιδιού (πακέτου) επηρεάζεται από την αφερεγγυότητα του διοργανωτή, η εγγύηση ενεργοποιείται χωρίς επιβάρυνση για να διασφαλιστούν οι επαναπατρισμοί και, εφόσον είναι αναγκαίο, για τη χρηματοδότηση της διαμονής πριν από τον επαναπατρισμό.

Πρωτοβουλία Έλ. Κουντουρά

Η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά, σε έκτακτη ερώτηση που κατέθεσε στην Κομισιόν, λόγω της κατάρρευσης του ταξιδιωτικού κολοσσού Thomas Cook, ζήτησε από την Επιτροπή να παρέμβει και να δώσει λύσεις για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών, και παράλληλα την καλεί να προχωρήσει στη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων προορισμού με στόχο την προστασία του τουρισμού στην ΕΕ.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή της η κα Κουντουρά, την 23η Σεπτέμβρη ο ταξιδιωτικός οργανισμός Thomas Cook κήρυξε χρεωκοπία ενώ 600.000 πελάτες της εταιρίας βρίσκονταν σε διακοπές. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία παρέχεται εγγύηση για τον επαναπατρισμό και την αποζημίωση των ταξιδιωτών.

«Ωστόσο η διαχείριση της κατάρρευσης ενός ταξιδιωτικού κολοσσού μεγέθους Thomas Cook, δεν σταματάει στον επαναπατρισμό και την αποζημίωση των ταξιδιωτών», αναφέρει η κα Κουντουρά.

Οι προορισμοί των ταξιδιωτών της Thomas Cook θα δεχθούν ένα πρωτόγνωρο οικονομικό πλήγμα, και κυρίως οι νησιωτικές και περιφερειακές περιοχές, των οποίων οι τοπικές κοινωνίες βασίζονται κυρίως στον τουρισμό.

Η κ. Κουντουρά ρώτησε την Επιτροπή

• εάν υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης σε περιφέρειες που δέχονται μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

• Εάν θα συλλέξει στοιχεία από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού για να εκτιμήσει τη σκοπιμότητα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των τοπικών κοινωνιών.

• Και ζητάει να συμπεριλάβει η Κομισιόν τον τουρισμό στον προϋπολογισμό του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκός μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων προορισμού, όχι μόνο για περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη με την κατάρρευση του ταξιδιωτικού οργανισμού, αλλά και για άλλα καίρια και επείγοντα θέματα, όπως οι φυσικές καταστροφές , τα εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα, και τα έκτακτα ζητήματα στον κρίσιμο τομέα της ασφαλείας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter