«Πόσο θα πληρώσουμε τη Μαρέβα;»

«Πόσο θα πληρώσουμε τη Μαρέβα;»

«Πόσο ακριβά θα πληρώσουμε τη Μαρέβα;» είναι το ερώτημα που κυκλοφορεί στους κομματικούς διαδρόμους μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών της ΝΔ, μετά και τις νέες αποκαλύψεις του Documento για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από τα πόθεν έσχες του πρωθυπουργού.

Στο ερώτημα για τα ανακριβή πόθεν έσχες του Κυρ. Μητσοτάκη, που ετέθη από την εφημερίδα αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση με επίσημη ανακοίνωση, η ΝΔ πετά την μπάλα στη εξέδρα ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Το Μαξίμου εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία όμως δεν απαντά στα ερωτήματα όπως οφείλει και ακολούθως, σε μια επιχείρηση αντιπερισπασμού, επιτίθεται στην εφημερίδα και στον εκδότη, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ. Γενικότερα ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται ωσάν να είναι υπεράνω ελέγχου και όχι ως να είναι εκείνος που έχει αυξημένη υποχρέωση να δίνει ικανοποιητικές απαντήσεις ώστε να μη μένει καμιά σκιά. Ακόμη και σε υπερβολικά ερωτήματα, πόσο μάλλον όταν τα ερωτήματα είναι βάσιμα.

Το αναπάντητο ερώτημα

Τόσο το Documento όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται στις ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες των προηγούμενων ετών που υπέβαλε ο πρωθυπουργός, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η σύζυγός του εξακολουθούσε να διατηρεί μέχρι το 2020 μετοχές σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία. Προκύπτει ακόμη ότι αυτές μεταβιβάστηκαν το 2020 σε ελληνική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν από την επίμαχη μεταβίβαση και ανήκει επίσης στη σύζυγο του πρωθυπουργού και στον αδερφό της. Επ’ αυτού το Μαξίμου τηρεί αιδήμονα σιωπή.

Αντί να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα της εφημερίδας, το Μαξίμου δημιουργεί προπέτασμα καπνού: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διά του γνωστού για τις επιθέσεις λάσπης σε βάρος του Πρωθυπουργού και της συζύγου του, κ. Βαξεβάνη, επανέρχεται για πολλοστή φορά και “ξαναζεσταίνει” ένα πολυπαιγμένο σενάριο γεμάτο μυθεύματα και ψέματα, που αφορά την αγορά του σπιτιού στη Γαλλία. Eίναι προφανές ότι ενόψει της επικείμενης συζήτησης στη Βουλή την Τετάρτη για την πρόταση παραπομπής του κ. Νίκου Παππά ορισμένοι έχουν αρχίσει να χάνουν τον ύπνο τους. Μεταξύ αυτών και ο κ. Βαξεβάνης ο οποίος κατέχει περίοπτη θέση στην πρόταση της Επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο πέρασε στα χέρια του η εφημερίδα Documento και με βάση την πρόταση της πλειοψηφίας πρέπει μετά τη συζήτηση της Τετάρτης να αποτελέσει και αντικείμενο ελέγχου της δικαιοσύνης.

Στην απελπισία του ο κ. Βαξεβάνης επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ανύπαρκτο θέμα το οποίο έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από όλες τις αρμόδιες αρχές (Δικαιοσύνη, ΚΕΦΟΜΕΠ και από την Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής στην οποία είχαν πλειοψηφία ανώτατοι δικαστικοί) κι έκριναν οριστικά ότι η αγορά του ακινήτου στο Παρίσι ήταν καθόλα νόμιμη. Ο ίδιος μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν έχει πρωτόδικα καταδικαστεί από τα αστικά δικαστήρια κατόπιν σχετικής αγωγής της κ. Γκραμπόφσκι για παρόμοια ψεύδη δημοσιεύματα.

Η νέα επιχείρηση λάσπης, το μόνο που δείχνει είναι η πολιτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ και των εντολοδόχων του, που διαρκώς αναζητούν σωσίβια σε προσωπικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού και της συζύγου του».

Το Μέγαρο Μαξίμου ψεύδεται καθώς για τη διαδρομή των περιβόητων 3 εκατομμυρίων του Καλογρίτσα απάντησε κατά τη διάρκεια της προανακριτικής η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος με πόρισμά της, ώστε να μη μείνει σκιά. Παρ’ όλα αυτά οι βουλευτές της προανακριτικής δέχτηκαν παραινέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να διατηρήσουν την κατηγορία κατά του Documento. Οι ίδιοι οι βουλευτές στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους είναι αμήχανοι.

Το Μαξίμου αντί να απαντήσει κάνει πολιτική επίθεση βασισμένο σε διαδικασία που δημιουργεί με την πλειοψηφία που διαθέτει για να συγκαλύψει το πραγματικό ζήτημα. Ωστόσο ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του δεν είναι υπεράνω ελέγχου. Αντιθέτως, σε ένα δημοκρατικό σύστημα έχουν αυξημένη υποχρέωση λογοδοσίας.

Πηγαδάκια… ανησυχίας

Φυσικά οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ δεν είναι ανόητοι όσο και αν σιωπούν για να μην προκαλέσουν τη δυσμένεια του πρωθυπουργικού ζεύγους. Μεταξύ τους όμως σημειώνουν ότι οι μέχρι στιγμής έλεγχοι που έγιναν ήταν παρελκυστικοί και αφορούσαν τα δηλωμένα στο πόθεν έσχες στοιχεία. Δεν έγινε έλεγχος στην επίμαχη offshore από την οποία προκύπτει η μη δηλωθείσα οικονομική δραστηριότητα της συζύγου του πρωθυπουργού, την οποία ακολούθως είχε υποχρέωση να συμπεριλάβει στο πόθεν έσχες του. Η απόκρυψη είναι στοιχείο ενοχής, κάτι που επισημαίνουν και οι βουλευτές της ΝΔ και φυσικά όσοι έχουν στοιχειώδη γνώση οικονομικών.

Η ανησυχία εντείνεται εν γένει από τη συμπεριφορά της κ. Γκραμπόφσκι, η οποία όπως λένε και οι βουλευτές «προκαλεί με τις ενέργειές της καθώς συμπεριφέρεται ωσάν να είναι πρώτη κυρία προεδρικού ζεύγους». Οι πιο θυμωμένοι με το «καθεστώς Μητσοτάκη» λένε ότι «η συμπεριφορά της θυμίζει Φρειδερίκη και συμπαρασύρει και τον πρωθυπουργό». Σημειώνουν ότι η κ. Γκραμπόφσκι δεν περιορίζεται στον ρόλο της πρωθυπουργικής συζύγου βάσει του πρωτοκόλλου, αλλά εμφανίζεται σε επίσημες κυβερνητικές εκδηλώσεις ενώ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Η ανακαίνιση του κυβερνητικού μεγάρου «σαν να είναι η νοικοκυρά στο γραφείο του συζύγου της» τείνει να γίνει ανέκδοτο. Παρομοίως και το ότι έστειλε τη μητέρα της σε επίσημη κυβερνητική αποστολή. Γενικότερα σημειώνουν ότι «υπερπροβάλλεται, τραβά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της και ανατρέπει μία παράδοση σεμνότητας της κεντροδεξιάς παράταξης που έλκει την καταγωγή της από τον ιδρυτή Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter