Ποτάμι: Προς άγραν υποψηφίων με σουρεαλιστικές ερωτήσεις

Ποτάμι: Προς άγραν υποψηφίων με σουρεαλιστικές ερωτήσεις

Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι δεν πρόκειται να κατεβάσει λίστες με κομματικούς υποψήφιους για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της νέας χρονιάς και κυρίως για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

Ωστόσο, πέρα από τη στήριξη που θα προσφέρει σε πρόσωπα που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους για την ανάδειξη των τοπικών μας αρχόντων, έχουμε μπροστά μας και εθνικές εκλογές. Και μιας και το κόμμα επιμένει στην αυτονομία του, διακηρύσσοντας –παρά τις φήμες για συμφωνία με τη ΝΔ– «αυτόνομο Ποτάμι και ξερό ψωμί!», πρέπει να συγκροτήσει, αν μη τι άλλο, εθνικά ψηφοδέλτια.

Aποφάσισε λοιπόν να εγκαινιάσει έναν πρωτότυπο τρόπο προκειμένου να βρει άτομα που μοιράζονται τις ιδέες του και επιθυμούν να είναι υποψήφια (σε… όποιες από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019) με το Ποτάμι. Απέστειλε ένα ερωτηματολόγιο και μέσα από τις απαντήσεις που έλαβε κατέληξε –όπως αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση– στους πρώτους 20 υποψηφίους. «Είναι οι πρώτοι 20 “άνθρωποί” μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι οποίοι λένε «Ναι, θέλουμε την Ελλάδα αλλιώς!»

Ετσι, πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Ποταμιού το ερωτηματολόγιο το οποίο μπορούν να συμπληρώνουν πολίτες, μέλη και φίλοι του που θέλουν να είναι υποψήφιοι σε κάποιες από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019, καθώς και οι απαντήσεις των πρώτων 20 «ανθρώπων του Ποταμιού», τους οποίους η Σεβαστουπόλεως μας καλεί να γνωρίσουμε…

«Με ποιον πολιτικό θα έβγαινες ραντεβού»

Το ενδιαφέρον, βέβαια, βρίσκεται στα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι μελλοντικοί υποψήφιοι, όπως για παράδειγμα «Με ποιον Ελληνα πολιτικό θα έβγαινες ραντεβού, ποιον θα απέφευγες και ποιον θα έκανες φίλο;» – δύσκολα μας βάζετε! Ή «Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παιδικός ήρωας και ποιο βιβλίο θυμάσαι από τα νεανικά σου χρόνια;», καθώς και το… κρίσιμο ερώτημα για κάθε πολιτικό που σέβεται τον εαυτό του «Σκάκι, τάβλι, ρουλέτα ή επιτραπέζια;»!

Υπάρχουν και αμιγώς πολιτικές ερωτήσεις, πάντως, όπως η… απίθανη: «Αν στις εθνικές εκλογές είχες διπλή ψήφο, ποιο άλλο κόμμα εκτός από το Ποτάμι θα επέλεγες;». Εδώ οι περισσότεροι δυσκολεύονται να βρουν το ένα, σύντροφοι, εσείς θέλετε και δεύτερο! Ή «Ταξιδεύεις με το τρένο από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Ποιο ιστορικό πρόσωπο θα ήθελες να κάθεται δίπλα σου και γιατί;» – προς τι το συγκεκριμένο δρομολόγιο, αγνοούμε! Ισως λίγο η αποκέντρωση, λίγο η συμφωνία των Πρεσπών, λίγο… τα λόγια του παπά, ποιος ξέρει!

Οι υποψήφιοι καλούνται επίσης να παραθέσουν «το μότο της ζωής τους και το τραγούδι που τους έρχεται συχνότερα στα χείλη», καθώς και «Ποιον ξένο πολιτικό θα ήθελαν να μπορούν να ψηφίσουν» (στο τελευταίο όσοι δεν απάντησαν «Μακρόν», το πολιτικό πρότυπο του Στ. Θεοδωράκη, μπορεί και να… κοπούν από τα ψηφοδέλτια!). Και φυσικά δεν λείπουν οι ερωτήσεις εμψύχωσης των υποψηφίων του Ποταμιού για το μέλλον της πολιτικής τους σταδιοδρομίας: «Αν γινόσουν ξαφνικά πρωθυπουργός, ποιο θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα άλλαζες στη χώρα;» ή «Αν γινόσουν ξαφνικά δήμαρχος, ποιο θα ήταν το πρώτο που θα άλλαζες στην πόλη σου;». Πώς το λέει και το παλαιό τραγουδάκι; «Να ήμουνα Θεός για λίγο…»!

Οι 20 πρώτοι υποψήφιοι μέσω ερωτηματολογίου

Στην ιστοσελίδα του κόμματος έχουν αναρτηθεί η φωτογραφία και το μικρό όνομα των πρώτων 20 «ανθρώπων του Ποταμιού», με τις απαντήσεις τους φυσικά. Για παράδειγμα, ένας πολίτης μέσης ηλικίας, κεντρώος όπως ισχυρίζεται, μας ενημερώνει ότι προτιμά το τάβλι, ότι το μότο της ζωής του είναι… τα παιδιά του, αλλά και ότι ο αγαπημένος παιδικός του ήρωας είναι ο Σεραφίνο! Ραντεβού, πάντως, θα έβγαινε με τον Στέλιο Φενέκο (πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών, που συνεργάζεται πλέον με το Ποτάμι), θα απέφευγε τον Πολάκη και φίλο θα έκανε τον Σταύρο Θεοδωράκη. Μία πολίτης, που επίσης δηλώνει κεντρώα αλλά προτιμά τα επιτραπέζια, ραντεβού θα έβγαινε με τον Φενέκο (είδες ζήτηση ο Φενέκος;), θα απέφευγε τον Τσίπρα και, φυσικά, θα έκανε φίλο τον Θεοδωράκη.

Στους «πρώτους 20» υπάρχει και μια έκπληξη, καθώς στο ερωτηματολόγιο έχει απαντήσει, δηλώνοντας προφανώς έτοιμος να είναι υποψήφιος με το Ποτάμι, ο Θόδωρος Τσίκας, επί χρόνια κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που μεταπήδησε στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, για να καταλήξει στο Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη. Στις απαντήσεις του δηλώνει κεντροαριστερός, καθώς ξεκίνησε από τον χώρο της Αριστεράς προτού ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ, και αν είχε διπλή ψήφο πού θα την… έριχνε λέτε; Στο ΚΙΝΑΛ; Αμ δε! Στη Δημοκρατική Ευθύνη του Αλέκου Παπαδόπουλου! Ελα, ΠΑΣΟΚ, στον τόπο σου!

Υπάρχουν πάντως και ερωτήσεις για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα για τα θέματα στα οποία διαφωνούν απολύτως μαζί της –εδώ η πλειονότητα απάντησε ότι διαφωνεί με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων– αλλά και για τα θέματα στα οποία διαφωνούν απολύτως με τη ΝΔ, στην οποία οι περισσότεροι απαντούν «στα εθνικά». Πράγματι, οι εν λόγω απαντήσεις ταιριάζουν με την ιδεολογία του Ποταμιού, αλλά τις πιο ταιριαστές τις έδωσε ένας νεότερος κεντρώος… υποψήφιος, ο οποίος αν είχε διπλή ψήφο θα έριχνε και τις δύο στο Ποτάμι, ενώ θα έκανε φίλο τον Θεοδωράκη «και μόνο αυτόν», όπως λέει, προσθέτοντας αρκούντως χαριτωμένα: «(oh wait… τον έχω ήδη φίλο)»!

Αν ξέραμε και τα ζώδια με τα οποία ταιριάζετε, σύντροφοι, θα σας ψηφίζαμε με… διπλή ψήφο, αλλά ραντεβού θα βγαίναμε με τον Φενέκο – όλα κι όλα!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter