«Ποτέ δουλειά την Κυριακή»

«Ποτέ δουλειά την  Κυριακή»

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και άλλων μεγάλων πόλεων, πραγματοποίησαν μέλη των Ενώσεων Εμποροϋπαλλήλων και του Συντονισμού Δράσεων Ενάντια στην Κυριακάτικη Εργασία.

Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας έκλεισαν συμβολικά τις εισόδους καταστημάτων που ανέβασαν σήμερα ρολά, και ανήρτησαν πανό.

Στην Αθήνα σωματεία, εργαζόμενοι και αντιεξουσιαστικές κινήσεις συγκεντρώθηκαν στον γνωστο εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού τοποθετώντας πανό μπροστά από τα μαγαζιά ούτως ώστε να μην επιτρέψουν στους καταναλωτές να μπουν.

Πολλά καταστήματα, κάποια απο αυτά και γνωστών εμπορικών αλυσίδων παρέμειναν κλειστά, ενώ κάποια άλλα δεν πτοήθηκαν και άνοιξαν, με ελάχιστη προσέλευση καταναλωτών.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) Γιώργος Μυλωνάς σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνία και στην οικονομία της χώρας. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η κίνηση δεν έφερε καμία ανάπτυξη στην οικονομία, αντίθετα οι εργαζόμενοι έχασαν μεροκάματα. Το θέμα όμως δεν είναι καθαρά συνδικαλιστικό είναι και ουσιαστικό. Τις Κυριακές πρέπει να ξεκουραζόμαστε, να εκκλησιαζόμαστε ,να κάνουμε πράγματα που ευχαριστούν εμάς και τις οικογένειες μας. Με αυτό το μέτρο θα εργαζόμαστε όλοι 7 ημέρες την εβδομάδα, άρα θα γυρίσουμε 180 και 200 χρόνια πίσω».

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος(ΟΙΥΕ) Παναγιώτης Κυριακούλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι «σήμερα δίνουμε μάχη για να μην περάσει η κατάργηση της αργίας της Κυριακής όπως αποφασίστηκε με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων από 32 μέχρι 42 Κυριακές. Αυτό θα σημάνει λουκέτα για τις μικρές επιχειρήσεις με συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και της ελαστικότητας της εργασίας για τους εμποροϋπαλλήλους. Είναι ένα αντικοινωνικό, αντιαναπτυξιακό και αναχρονιστικό μέτρο και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την κατάργηση του».

Από τη μεριά του το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΓΣΕΕ Θάνος Βασιλόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυτό το μέτρο είναι το θάψιμο του εμπορίου με καταστροφικά αποτελέσματα. Οι αντιδράσεις πλέον προέρχονται από όλο σχεδόν τον εμπορικό κόσμο, χαρακτηριστικά το 80% των σουπερμάρκετ θα μείνουν σήμερα κλειστά. Αντιδρούμε προκειμένου να ζήσουμε».

Τη δική του κινητοποίηση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ με συγκέντρωση στο Μοναστηράκι και πορεία στην Ερμού. Η Ίνα Γκογκάκη πρόεδρος συλλόγου εμποροϋπαλλήλων μέλος του ΠΑΜΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπολύει αντιλαϊκή και αντεργατική επίθεση και φέρνει νέα μέτρα κόλαφο για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες και με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Παρουσία στην Ερμού είχε και η ΛΑΕ με επικεφαλής των Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση έχει πάρει μια πολύ μεγάλη απόφαση να εξοντώσει όλους τους μικρούς εμπόρους και όλους τους μικρούς επαγγελματίες. Δεν εξηγείται αλλιώς η απόφαση της να καταργήσει στην ουσία την αργία της Κυριακής. Είναι μια κυβέρνηση των πολυεθνικών που όμως το τέλος της είναι πλέον κοντά».

Στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα

Στη Θεσσαλονίκη η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος πραγματοποίησε πορεία προς την Ερμού και στην Μητροπόλεως φωνάζοντας συνθήματα για την Κυριακάτικη Αργία. Το μήνυμα ήταν ένα: ποτέ δουλειά την Κυριακή.

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Πάτρας αντέδρασαν έμποροι και εμποροϋπάλληλοι, στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Γιώργος Ρώρος, «σήμερα γίνεται μια μεγάλη κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο και δίνουμε μία απάντηση σε αυτούς που επιχειρούν να πάρουν την Κυριακή». Επίσης, διαμαρτυρία για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές πραγματοποίησαν και μέλη του ΠΑΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μυστικά & Documento

14/08/2022, 05:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter