Πόθεν έσχες Κυριάκου Μητσοτάκη: Απόπειρα συγκάλυψης στα μουλωχτά

Πόθεν έσχες Κυριάκου Μητσοτάκη: Απόπειρα συγκάλυψης στα μουλωχτά

«Εκ παραδρομής» απόπειρα αρχειοθέτησης των πρωθυπουργικών πόθεν έσχες

Στα πράσα πιάστηκε η ΝΔ να προσπαθεί να αρχειοθετήσει στα κλεφτά τις διάτρητες δηλώσεις πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τις αλυσιδωτές αποκαλύψεις του Documento να μένουν αναπάντητες και να έχουν μετατραπεί σε συλλογικό άλγος στο Μέγαρο Μαξίμου, το όνομα του πρωθυπουργού εντοπίστηκε σε κατάλογο βουλευτών με «επουσιώδεις» πλημμέλειες στις δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης που θα οδηγούνταν στο αρχείο από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ομως, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά και ο Παύλος Πολάκης τη δική του!

Πριν από την ύπουλη απόπειρα της κυβερνητικής πλειοψηφίας επικράτησε αλαλούμ με τη συνεδρίαση της επιτροπής πόθεν έσχες. Την Τρίτη, χωρίς καμία προειδοποίηση, ανακοινώθηκε ότι η συνεδρίαση της Τετάρτης αναβάλλεται επ’ αόριστον. Αιτία; Οπως δήλωσε στο documentonews.gr ο πρόεδρος της επιτροπής Αθανάσιος Μπούρας, δεν υπήρχε διαθέσιμη αίθουσα που να πληροί τις προδιαγραφές για τα μέτρα κατά της Covid-19. Κι ενώ φούντωναν οι υποψίες ότι η ΝΔ «κλοτσά» στο βολικό και απώτερο μέλλον την κατάθεση από τον Π. Πολάκη των εγγράφων του γαλλικού εμπορικού μητρώου που καταδεικνύουν τα ψέματα και τα αδικήματα που έχει πει και διαπράξει ο Κυρ. Μητσοτάκης τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τις ψευδείς δηλώσεις περιουσιακής του κατάστασης, ως εκ θαύματος βρέθηκε αίθουσα και την Τετάρτη το πρωί γνωστοποιήθηκε ότι η συνεδρίαση θα διεξαχθεί το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Λίγο προτού τα μέλη της επιτροπής περάσουν το κατώφλι της αίθουσας 150 της Βουλής, το documentonews. gr έφερε στο φως τη… σατανική σύμπτωση. Το όνομα του Κυρ. Μητσοτάκη βρισκόταν σε έναν εκ των τριών καταλόγων που οι δικαστικοί κ.Μόρφης και Πετουμένου αποφάσισαν να θέσουν στο αρχείο. Οι κατάλογοι αφορούσαν αιρετούς που οι πλημμέλειες στις δηλώσεις τους κρίθηκαν «επουσιώδεις» και δεν προέκυπτε – κατά τους δικαστικούς– λόγος παραπομπής τους. Τότε η ΝΔ επιστράτευσε το αφήγημα της «εκ παραδρομής» συμπερίληψης του πρωθυπουργού σε έναν εκ των τριών καταλόγων, αποδίδοντας την… γκάφα σε υπάλληλο της Βουλής.

Παρενθετικά να σημειωθεί ότι στην ημερήσια διάταξη της επιτροπής υπήρχε ξεχωριστή ενότητα για την αρχειοθέτηση της ανακριβούς δήλωσης του βουλευτή της πλειοψηφίας και κουμπάρου του Στέλιου Πέτσα, Ανδρέα Πάτση, ο οποίος «ξέχασε» να δηλώσει ούτε μία ούτε δύο αλλά πέντε εταιρείες. Στη μία εξ αυτών συμμετείχε και η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης. Και πάλι από θαύμα ή από ενοχή ο «γαλάζιος» βουλευτής περιέλαβε και τις πέντε εταιρείες στη δήλωση για το φορολογικό έτος 2019, ενώ ο πρωθυπουργός συνέχισε να κοροϊδεύει τον κόσμο, τις φορολογικές αρχές και την επιτροπή της Βουλής, καθώς η γαλλική εταιρεία απουσιάζει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από το πόθεν έσχες του.

«Μας δουλεύουν ψιλό γαζί»

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «απόπειρα συγκάλυψης» που θυμίζει «παιδική χαρά». «Μας δουλεύουν ψιλό γαζί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Πολάκης και κατέστησε γνωστό ότι κατέθεσε στην επιτροπή τα δημοσιεύματα και τα τεκμήρια της πρωθυπουργικής παρανομίας που αποκάλυψε το Documento. Ειδικότερα, ενώπιον της επιτροπής ο αναπληρωτής τομεάρχης διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «ο πρωθυπουργός της χώρας έχει τελέσει το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, ενώ φέρεται να μετέχει μέσω παρένθετου προσώπου στο κεφάλαιο και στη διοίκηση αλλοδαπής εταιρείας», αδικήματα που τιμωρούνται με βαρύτατες ποινές. Κατόπιν τούτου, ο Π. Πολάκης ζήτησε τον επανέλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του Κυρ. Μητσοτάκη. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τον πρωθυπουργό «να εγκαταλείψει τις γελοίες προσπάθειες να κουκουλώσει την υπόθεση και τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου να προχωρήσουν στον απαραίτητο ουσιαστικό έλεγχο». Να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά κλήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Σταύρος Κελέτσης. «Εκ παραδρομής βρέθηκε στη λίστα το όνομα του κ. Μητσοτάκη» είπε στους συντάκτες της Βουλής και συμπλήρωσε ότι στις 23 Ιουνίου η επιτροπή ενέκρινε τα επίμαχα πόθεν έσχες, με το τακτικό μέλος από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σπύρο Λάππα να υπερψηφίζει. Βέβαια, την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας δεν είχαν δημοσιευτεί τα στοιχεία που έφερε στην επιφάνεια το Documento, αφού οι αποκαλύψεις της εφημερίδας άρχισαν στις 11 Ιουλίου.

Εν συνεχεία, το «παρών» στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών έδωσε και ο πρόεδρος της επιτροπής μιλώντας για «διπλοεγγραφή» που ήταν προϊόν αβλεψίας. Ο Αθ. Μπούρας προχώρησε στην εξής ανακοίνωση: «Στη σημερινή συνεδρίαση (σ.σ. της Τετάρτης) της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης διαπιστώθηκε ότι εξαιτίας υπηρεσιακού λάθους 43 περιπτώσεις υπόχρεων, μεταξύ των οποίων και δύο πολιτικών αρχηγών, συμπεριελήφθησαν εκ παραδρομής στους προς αρχειοθέτηση καταλόγους της σημερινής συνεδρίασης, μολονότι οι περιπτώσεις αυτές είχαν ήδη ελεγχθεί και είχε εγκριθεί η αρχειοθέτησή τους στη συνεδρίαση της 23/6/2021».

Το μπαλάκι στην υπηρεσία

Τόσο ο Στ. Κελέτσης όσο και ο Αθ. Μπούρας διαβεβαίωσαν ότι τα στοιχεία που εισέφερε ο Π. Πολάκης κατατέθηκαν νομίμως και πήραν αριθμό πρωτοκόλλου. Ακολούθως, η υπηρεσία που συνεπικουρεί το έργο της επιτροπής θα εξετάσει τα έγγραφα και θα προτείνει τον επανέλεγχο ή μη των διάτρητων δηλώσεων του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη. Η ευθύνη πλέον βαραίνει την υπηρεσία και το αποτέλεσμα της διερεύνησης των στοιχείων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα σκάνδαλο που δονεί εδώ και εβδομάδες το πολιτικό σκηνικό. Αραγε οι αρμόδιοι υπάλληλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ζητώντας νέα διερεύνηση των ψευδών δηλώσεων πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους ή θα ενδώσουν σε πολιτικές πιέσεις;

Χτυπούν συζύγους πολιτικών αντιπάλων

Σε νέο στραπάτσο οδηγήθηκε η ΝΔ βγάζοντας ανακοίνωση και… ετυμηγορία για το πόθεν έσχες του Π. Πολάκη και τη δηλωμένη ατομική επιχείρηση (μπλοκάκι) της συζύγου του. Η Πειραιώς, εκτός από τα ένδικα που θα κινήσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, απώλεσε τη δυνατότητα χρήσης του βολικού ισχυρισμού περί ανοίκειων επιθέσεων σε συζύγους πολιτικών αντιπάλων. Σε κάθε περίπτωση, τον Π. Πολάκη δικαίωσε πλήρως με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αθ. Μπούρας, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τη ΝΔ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter