Πού βρίσκουν τις μάσκες οι δωρητές και δεν τις βρίσκει το κράτος;

Πού βρίσκουν τις μάσκες οι δωρητές και δεν τις βρίσκει το κράτος;

Τη στιγμή που στο ΕΣΥ διαπιστώνονται τεράστιες ελλείψεις σε μάσκες, γάντια και αντισηπτικά, με αποτέλεσμα το νοσηλευτικό προσωπικό να μάχεται με λιγοστά «όπλα» τον επικίνδυνο κορονοϊό, οι ιδιώτες βρίσκουν περιθώριο να εμφανιστούν ως άλλοι ευεργέτες ώστε να φροντίσουν για το… κοινό καλό.

Κάπως έτσι λοιπόν, τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου μία διαφήμιση γνωστής στοιχηματικής εταιρείας η οποία, ως μάννα εξ ουρανού, έφερε στην Ελλάδα από την Κίνα και διαθέτει στο Υπουργείο Υγείας 250.000 χειρουργικές μάσκες. Προσέξτε: προσφέρει δωρεάν σε πολύ μεγάλη ποσότητα κάτι που παρουσιάζει τεράστια έλλειψη στην αγορά τις τελευταίες ημέρες: χειρουργικές μάσκες. Το διαβάζουμε στη διαδικτυακή έκδοση της Καθημερινής, στο liberal και σε μία σειρά από άλλες ιστοσελίδες.

Αλήθεια, πόσες φορές τις τελευταίες ημέρες έχετε αναζητήσει μασκάκια στα φαρμακεία και, εκτός από το βλέμμα συμπάθειας του υπαλλήλου, πήρατε αρνητική απάντηση; Την ίδια ώρα, γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει απαραίτητο απόθεμα. Και μην ξεχάσουμε τα κρούσματα αισχροκέρδειας σε βάρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας όπως στο νοσοκομείο Ζακύνθου που προμηθεύτηκε μάσκες υψηλής προστασίας από ιδιωτική εταιρία εμπορίας ιατροφαρμακευτικών προϊόντων, 52 φορές ακριβότερα απ’ ότι τις προμηθευόταν προς της κρίσης του κορονοϊού και συγκεκριμένα μόλις πριν από τρεις μήνες.

Και κάπως έτσι, στη δυσμενή θέση που βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ η ηγεσία του υπουργείου είχε χρόνο να προετοιμαστεί καθώς γνώριζε την ύπαρξη του κορονοϊού αλλά και το ενδεχόμενο να έρθει στη χώρα μας αρκετό καιρό νωρίτερα, μπροστά στην αδυναμία του κράτους να παρέχει τα απαραίτητα «όπλα» στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, εμφανίζεται μία ιδιωτική εταιρεία προσφέροντας έναν μικρό θησαυρό, υποκαθιστώντας μέρος της αυτονόητης κρατικής μέριμνας να προσφέρει το αγαθό της δημόσιας υγείας.

Τη στιγμή που στην Ιρλανδία η κυβέρνηση εκπόνησε σχέδιο για να περάσουν στα χέρια του δημοσίου τα ιδιωτικά νοσοκομεία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανοίγει φαρδιά-πλατιά την πόρτα στους ιδιώτες. 

Για να περάσουμε τώρα και στην ουσία του ζητήματος. Η γνωστή στοιχηματική εταιρεία αναφέρει στο δελτίο Τύπου της ότι: «Οι μάσκες έφτασαν με πτήση από το Πεκίνο και παραδόθηκαν στις κεντρικές αποθήκες του Υπουργείου Υγείας με στόχο να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ιατρών και νοσηλευτών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης Δημόσιας Υγείας που βιώνουμε στη χώρα».

Αυτό πρακτικά έχει δύο αναγνώσεις και μπορεί να μεταφραστεί με δύο τρόπους. Πρώτον, μία στοιχηματική εταιρεία -μία ιδιωτική επιχείρηση πρακτικά- είναι ικανότερη από την ελληνική κυβέρνηση και κατάφερε να βρει έναν μεγάλο αριθμό μασκών και να τις φέρει στην Ελλάδα. Πού βρίσκουν τις μάσκες οι δωρητές και δεν τις βρίσκει το κράτος; Δεύτερον, η κυβέρνηση, που προφανώς δεν αποτρέπει ούτε αποστρέφεται την ιδιωτική πρωτοβουλία, επιτρέπει με τις ευλογίες της τέτοιου είδους κινήσεις που απαξιώνουν, στα μάτια των πολιτών, τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας…

Σε κάθε περίπτωση, καμία από τις δύο αναγνώσεις δεν είναι τιμητική για την κυβέρνηση Μητσοτάκη… Όχι πως πέσαμε από τα σύννεφα ωστόσο…

Υ.Γ.: Με τις 1.000.000 μάσκες που έκανε δωρεά το κινεζικό κράτος τι απέγινε;

Υ.Γ.2: Εάν νομίζετε πως είναι υπερβολική η διατύπωση για τις σημαντικές ελλείψεις στα νοσοκομεία ρίξτε ενδεικτικά μία ματιά στους παρακάτω συνδέσμους:

Αγωνιώδης έκκληση της ΠΟΕΔΗΝ για αύξηση των ΜΕΘ και με επίταξη των ιδιωτικών

Διευθυντής Επειγόντων Περιστατικών Νοσοκομείου Ιωαννίνων κατά ΕΟΔΥ: «Όταν τελειώσουν όλα, τσακίστε αυτούς που δεν μας προφύλαξαν»

Καταγγελία από το Νοσοκομείο Χαλκίδας: «Μας ζήτησαν να κατασκευάσουμε χάρτινες ή υφασμάτινες μάσκες»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter